Karelijanski medvjed pas: opis pasmine

Odličan lovac koji se ne boji velikih divljih životinja, bez obzira na njihovu veličinu - medvjed velike. Takav ljubimac bit će vjeran asistent na lovu, tako da mu treba poseban pristup prilikom učenja.

Istorija porijekla karelijanskog medvjeda

Službene informacije kažu da je pasmina nastao u Finskoj na kraju XIX-a. Zatim su stvorili bazu za uzgoj karelijanskog medvjeda voli. Prema opisima, stari izgled je sačuvan u izvornom obliku.

Istorija porijekla karelijanskog medvjeda

Karelian medvjed pas

Uzgajivači pasmine bili su psi koji žive u Finskoj. Oni su ih poštuli lokalni stanovnici koji su trebali pomoćnici za lov. Od tada su psi počeli čuvati stambe na sjevernim narodima iz predavačkih napada. Prvi plemenski rasadnik otvoren je u finskoj državi, nakon čega su štenad postali sve više i više, odložili su se na norveškim, britanskim i švedskim teritorijama.

Zanimljivo! Pasmina se širi širom svijeta. Rođaci takvih pasa su crvena Karelijanska-finska lajkova.

Opis pasmine

Životinja srednje visine, mišićave, sa jakim kostima. Muške i ženske jedinke značajno se razlikuju: mužjak više od gorkog, njihova prosječna visina je 54-60 cm, žene nisu više od 48-53 cm. Predstavnici oba spola teže oko 23 kg. Inače će višak kilograma komplicirati pokrete, brzina progona igre će se smanjiti, što je nepoželjno tokom lova.

Karakteristike izgleda pasa:

 • Velika glava glatkim prelazom sa čela na nos.
 • Tanke istegnute usne koji se čvrsto uklapaju u zube, u potpunosti ih pokrivaju.
 • Srednje uši su trokutaste, ustaju i zaokružuju na krajevima.
 • Male smeđe oči, ravno i ozbiljan izgled.

Osobine karaktera Kareljanaca

Psi medvjeda smatraju se prirodnim lovcima sa jakim Chuyka i instinktima. Savršeno orijentirati u bilo kojem području. Vrlo razigrani, samouvjereni i jaki psi. Može zaštititi vlastitu teritoriju divljih životinja i ljudi. Međutim, bez razloga ne bacajte.

Opis pasmine

GREDA KARELIAN BEAR

Po prirodi - rođeni lajkovi. Odlučnost i ozbiljnost - njihove glavne karakteristike. Savršeno zaštititi kuću, bez narudžbe neće napadati životinje. Kućni ljubimac bira samo jednog vlasnika koji će se pokoravati u budućnosti. Pas je vrlo ljubomoran, dobro će se slagati sa djecom.

Bitan! Ovo nije porodična pasmina. Ako u kući postoji dijete, bolje je odabrati drugog kućnog ljubimca.

Obuka i obrazovanje

PSA trening bi trebao početi od trenutka kada je prvi put završio u kući. Lajkovi nisu prikladni za početnike - vlasnik mora imati težak znak kako bi se nosio sa životinjom. Pri učenjem je potrebno pokazati upornost, pas ne treba podučavati lov - ove vještine joj se daju od rođenja.

U procesu obuke, ne možete glasno podići glas, pobijediti i preuzeti kućnog ljubimca. Svaka okrutnost odmah će izazvati odgovor i tvrdoglavost. Samo redovna, sistematična obuka ukroti životinju, koji se bavio visoko razvijenim lovačkim instinktima.

Potrebne su svakodnevne šetnje sa kućnim ljubimcima, ojačati tijelo i omogućiti vam da dobijete potpunu kontrolu nad životinjom. Prije hodanja moraju se staviti na njušku i povodac. Bolje hodati svaki put na novom mjestu.

Kako se brinuti za Karelijana voli

CareCard Carlet je jednostavan, u svakodnevnom životu pas je nepretenciozan, ne trebate kupiti gomilu sredstava za negu.

Kako češljati

Karelian medvjed pas ima kratku vunu, koju treba čekati jednom sedmično. Psi su prigušeni jednom godišnje, ali vuna ne pada obilno. Tokom perioda mostitivanja morate svakodnevno čečati sa posebnim grebenom od metala.

Higijena kućnog ljubimca

Paraziti mogu započeti u gustom vunu. Važno je redovito provoditi prevenciju - liječiti kućnog ljubimca sa posebnim sredstvima od parazita.

Kako se okupati

Prednost ovih pasa je nedostatak neugodnog mirisa, njihova vuna praktično nije prljava. Kada se koriste kupaći, specijalni šamponi za pse.

Zubi i kandže

Zubi lajkova ne treba četkati, karijes i zubnica ne formiraju ih na njima. Ako se kandže životinje ne ispuštaju prirodno (ako pas živi u stanu), tada im treba rezati posebnim uređajem.

Uši

Uši se provjeravaju jednom sedmično. Ako je potrebno, treba ih obrisati pamukom toplom vodom. Zdravo uho je ružičasto, ne odiše miriše, u njemu neće biti tečnosti.

Šape

PAWS treba obraditi nakon lova. Sve rane se ispiraju vodom, antisepticima. Dakle, na šapom nema pukotina, morate ga podmazati biljnim uljem.

Pravila i prehrana hranjenja

Prehrana treba sadržavati mnogo kalorija, biti uravnoteženo. Karelka pas je vlasnik dobre probave, rijetko podliježe alergijskim reakcijama.

Prilikom odabira dijeta morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Samo suhi premium klasa.
 • 50% dijeta - svježe meso.
 • Hrana bi trebala biti svježa, sobna temperatura.
 • U bilo kojem trenutku treba pružiti pristup vodi.
 • Nakon šetnje životinje se mora hraniti.
 • Jelo treba trajati ne više od 20 minuta.
 • Ne možete dati štetnu hranu.
 • Unesite novu hranu postepeno.

Bilješka! Pas nije pogodan za održavanje u apartmanima.

Health i životni vijek

Pas živi u prosjeku do 16 godina, podliježe dobru prehranu, hodanje i lov. Jedna od vrlina lajkova je dobro zdravlje. Praktično se ne razbole. Da biste podržali kućnog ljubimca u obliku, preporučuje se slijediti dijetu. Ni u kojem slučaju ne smirite višak kilograma.

Osobine karaktera Kareljanaca

Odrasla osoba psa

Tok trudnoće i porođaja

Poput trudnoće prihodi od 60-71 dana. Do 8 štenaca se rađaju u isto vrijeme. Kučka bi trebala biti podvrgnuta posebnom negu, koju će veterinar detaljno reći. Vanjski znakovi trudnoće javljaju se u 5 tjedana. Porođaj obavlja veterinar ili samostalno. Mali psi također zahtijevaju posebnu njegu.

Bitan! Tjedan dana prije porođaja, vlasnik mora u potpunosti opremiti mjesto za kuju i štenad. U ovom uglu ne bi trebalo biti nacrta.

Kako odabrati štene i troškove

Uzmi medvjeda u dobi od dva mjeseca. U ovom je trenutku da se kućni ljubimac može naviknuti na novog vlasnika. Pas košta od 800 USD *, tako da morate odabrati buduću četverostruku prijateljicu odgovorno odgovorno.

Čiste oči, sjajna vuna, jaka fizika - glavne karakteristike zdravog štenad. Klinac bi trebao biti kontakt, aktivan. Medvjed - smanjena kopija odraslih. Relevantni dokumenti su priloženi čistokrvnoj životinji.

Gdje kupiti štene-carlu

Pasmina pasa - vrlo rijetka. Prilikom kupovine kućnog ljubimca, pojavljuju se niz teškoća. Psi se prodaju na poluotoku Karelia u odvojenim rasadnicima, koji nisu toliko mnogo.Pas se naređuje mnogo prije njegovog rođenja, pa morate čekati.

Obuka i obrazovanje

Štene karelijanskog medvjeda

Za i protiv pasmine karelijanski medvjeda

Prednosti:

 • neuporedive lovne sposobnosti;
 • izdržljivost, pobožnost, neustrašivost;
 • nepretencioznost.

Postoji samo jedan nedostatak pasmine - ne možete pokazati ploče kada se educirate i trenirate.

Ovaj pas će postati asistent prilikom lova, istina je, dobro -ugrađena i brza. Ali nemojte pokrenuti takvo kućnog ljubimca kod kuće. Čvrsti i ljubomorni lik može izazvati nepredviđene situacije.

* Cijene su relevantne za novembar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet