Kako naviknuti mače u ruke: uzroci straha i metoda učenja

Mačići su obično lakovjerni i lako uspostavljaju kontakt, ali ne u svim slučajevima. Ponekad su djeca prilično stidljive i ne žele uopće komunicirati s vlasnikom, a još više, tako idu u ruke. Preporučuje se baviti se obukom iz male dobi, jer odrasla životinja teže opaža sličan postupak. Stoga su mnogi vlasnici zainteresirani kako naviknuti mače na njihove ruke, tako da ubuduće nema problema sa kućnim ljubimcem.

Razlozi straha

Mačići ne mogu ići na ruke iz više razloga. Glavni strah od životinje smatra se glavnim. Mačka se boji, zaobilazi stranu, ne vjeruje strancu neposredniku neposrednoj. Međutim, to nije jedini razlog takvog mačića ponašanja.

Razlozi straha

Mače obično voli biti u naručju vlasnika

Ostali slučajevi uključuju sljedeće:

  • Neugodnost. Mačka treba pravilno uzimati u vašim rukama. Ako osjeća nelagodu, onda neće sjediti na jednom mjestu. Za praktičniji položaj, jedna ruka se nalazi ispod grudi, a drugi ispod zadnje noge. Mora postojati podrška. Dozvoljeno je odabrati bilo koju poza, ali pod uvjetom da će životinja biti zgodna.
  • Strah od visine. Unatoč činjenici da mačke lako prevaziđu gotovo sve prepreke, postoje pojedinci koji se plaše visine. Takva se mačka osjećati neugodno u naručju osobe, razvoj panike nije isključen. Nažalost, to mogu biti posljedice neuroloških problema.
  • Loše uspomene. Da su ljudi dobro uradili sa životinjom, bacili su ga na pod ili sam mačka slučajno pala sa koljena ili ruku osobe, tada mogu ostati neugodna sjećanja s njim. Strah od ponavljanja negativne situacije odbijat će životinju od vlasnika, plašit će se novih kontakata.
  • Passy Mirise. Mačke ne vole ljupke mirise i pokušavaju ići oko takvih mjesta. Ako osoba dolazi od osobe, onda mačka neće raditi i neće vam dopustiti da se dodirnete. Stoga se u procesu navike na ruke preporučuje ne koristiti oštre parfeme.
  • sloboda. Mačke - prolazni i slobode - čini životinje. Ako nemaju raspoložen, malo je vjerovatno da će želeti da sjednu u naručju već duže vrijeme. Neke pasmine uopće nisu potrebne česte kontakte. Preporučuje se pokazati strpljenje sa takvim osobama, ali ne biste trebali očekivati ​​poseban učinak.

Glavne metode pripisa

Mačke se lako naviknu na ruke ako slijedite sva pravila nastave

Ako mače ne želi ući u ruke, ne trebate se nervirati i brinuti se. Možda mali kućni ljubimac još nije u potpunosti savladao na novom mjestu, posebno ako je životinja iz ulice. Nakon nekog vremena preporučuje se pažljivo pokušati uzeti dijete. Ako ne radi odmah, onda ne biste trebali očajati. Malo strpljenja i naklonosti pomoći će u ostvarivanju željenog rezultata.

Bitan! U nekim slučajevima djeca sama dolaze u ruke vlasnika, vidjevši da ih niko ne uvrede.

Glavne metode pripisa

Preporučuje se uzeti u obzir nekoliko pravila o tome kako naviknuti mačku na ruke. Pomoći će u brzom postizanju kontakta i ne uplašiti bebu.

Dobrote iz ruku

Ukusni dobiveni od rukama osobe omogućit će manino dijete da se smiri i razumije da ga niko neće uvrijediti. Dobro -fed beba opušta i u većini slučajeva sebi omogućava da se udari ili čak pokupi.

U početnoj fazi možete dati hranu iz ruku, a zatim ga stavite na koljena. Želja za jelom poslanike dovest će do činjenice da će kućni ljubimac ući u ruke. Međutim, ne držite životinju ako želi skočiti. Ovo može upozoriti i uzrokovati ga nelagodom.

Miran glas

Mačke su mirne životinje, pa se preporučuje da se s njima tiho i nježno razgovara, bez ikakvih manifestacije agresije. Životinja će osjetiti odnos i približiti se osobi bez straha. Priličan govor zaista voli takve kućne ljubimce, pa će lako ići na svoje ruke sami.

Miriše na to

Pažnja mačke može se privući ugodnim mirisima za njega. Znatiželjna beba definitivno će morati pogledati šta miriše tako ugodno i uspostavit će kontakt sa osobom. U trgovinama za kućne ljubimce možete pronaći posebne sprejeve sa sadržajem specifičnih feromona koji privlače životinju. U ekstremnim slučajevima možete prskati otopinu na dlanu i pustiti mačku njuška.

Pažnja! Ne preporučuje se korištenje spreja koji privlače sprejeve kako ne bi se navikla.

Obrazovanje

Prilikom obuke i educiranja mačića potrebno je uzeti u obzir njegovu pasminu. Preporučuje se znati da sve neplasiraju ljubav ljubav. Britanske i škotske visloux mačke su vrlo neovisne i apsolutno ne žele provoditi vrijeme u rukama vlasnika. Moguće je naviknuti takve životinje na ruke, ali to će zahtijevati strpljenje i dugo vremena.

Bengalske mačke, naprotiv, moraju biti naviknuti na ruke iz djetinjstva, jer mogu postati malo divlje. Vrijedno je napomenuti da su ujednačene domaće mačke uglavnom privržene i lako odlaze kod svog vlasnika.

Šta učiniti nije

Mačka bi se trebala osjećati u naručju osobe ugodno i ugodno

Moguće je ukrotiti mače tokom igre. Igračka se postepeno preseljena na sebe, tako da beba prati. Kad će biti vrlo blizu, daju mu malo, a mačka mirno je uzeta u naručju. Dok će se životinja baviti temom, može se lako udariti i mirno razgovarati s njom. Ovisnost će se pojaviti na nesvjesnom nivou.

Bitan! Da se navikne na toalet mačke takođe bi trebalo biti postepeno. Morate mu pokazati ladicu i pokušati ga naučiti kako koristiti. Za neke ljude se ispada tako dobro da kućni ljubimci samo idu u toalet.

Šta učiniti nije

U procesu nastave potreban je briga i ne pokazuju negativne osjećaje kako ne bi uplašili mačku.

Postoji niz akcija koje se ne mogu izvesti:

  • Podići glas, vrišti. Mačke se vrlo brzo vrijeđaju i sjećaju se već duže vrijeme, tako da sljedeći put uopće neće biti rezultata. Životinja će ogrebati, škrtirati, pa čak i ugristi.
  • Pokazuju agresiju, kažnjavati, lišiti hranu i pažnju. Takve radnje takođe verovatno neće dati željeni rezultat.
  • Držite silom. Ako kućni ljubimac počne se nervirati, izlazi iz ruku, otpustite kandže, onda je potrebno osloboditi ga. Držanje na jednom mjestu prisiljava životinju na paniku, ima strah koji će biti teško savladati.
  • Mačići su bolji za zaštitu od strane male djece. Dijete ne razumije uvijek kako se pravilno ponašati sa životinjom. Kao rezultat toga, stres može imati i jedan, a drugi.

Najvažnija stvar u procesu nastave je mirna. Mačke zaista osjećaju raspoloženje domaćina, oni će biti i nervozni i brinuti.

Koliko će trajati taming

Lako je naučiti mačića na ruke tokom igre

Koliko će trajati taming

Trajanje procesa tamnosti ovisi o dispoziciji životinje i strpljenja vlasnika. Za sve je drugačije, tako da ne možete dati tačan odgovor - neko će trajati mjesec dana, a za nekoga će biti nekoliko godina. Ako se sve učini pravilno i mirno, rezultat toga neće biti dugo u dolasku.

Ako mačka ne uđe u ruke, ali miran je, ima dobar apetit, ali nema razloga za zabrinutost, onda je bolje ostaviti ga na miru.

Bitan! Nema potrebe da pokušavate prisiliti životinju da se obrati, to će ga samo nazvati.

Znajući kako ukrotiti mače na ruke, lako je postići željeni efekat. Podložno potrebnim pravilima i prisustvu strpljenja, željene rezultate možete postići u prilično kratkom vremenu. Preporučuje se zapamtiti da nisu sve rase sklone stalnom kontaktu s osobom, tako da ne biste trebali pokušavati pokupiti životinju silom.

Članci o temi
LiveInternet