Chihuahua estuari: koliko dugo i kada prvi počinje

ESTRUS je prirodna fiziološka, ​​ali istovremeno vrlo važan proces u tijelu psa bilo koje pasmine. Međutim, u malim psima ovaj period ima svoje specifičnosti, koje njihovi vlasnici trebaju znati. Estuar Chihuahua, posebno nikada nije pletena, može se dogoditi nezapaženo uopšte.

Šta je estrus

ESTRUS je razdoblje seksualne aktivnosti ženki, tokom koje su fiziološki spremne za gnojidbu. Ovo razdoblje karakterizira povećanje nivoa kličanih stanica i hormona, što utječe na ponašanje životinje. Čak su i najljepše ženke postale nestašne i nekontrolirane.

Šta je estrus

Može se javiti u estu u Estuariji Chihuahua

Tokom prvog estrusa, pubertet Chihuahua konačno završava. Sa fiziološkog stanovišta, žena je spremna za trudni. Međutim, to uopšte ne znači da mlada životinja treba da bude pletena tokom prvog estrusa. Iskusni uzgajivači preporučuju ovo ne ranije nego nakon 2-3 puta. Isto se odnosi i na kuje u dobi - ne trebaju biti pletene nakon 7 godina.

Bitan! Često pletenje podrazumijeva iscrpljivanje ženskog tijela, tako da veterinari kategorički ne savjetuju služenje Chihuahua više nego puta godišnje.

U kojoj dobi dolazi prvi estrus

Dob kada Chihuahua započinje prvu estruju, nemoguće je točno odrediti. U prosjeku je to razdoblje između 6 i 8 mjeseci, ponekad može biti u području godine - sve je vrlo pojedinac.

U kojoj dobi dolazi prvi estrus

Estuar Chihuahua može početi u 6 mjeseci

U tom periodu vlasnici bi trebali biti izuzetno oprezni s ženkima i pažljivo ih promatrati tako da ne propustite početak. Chihua prvi estrus može biti vrlo oskudan i uzimajući u obzir posebnu čistoću pasmine, proces može biti potpuno nezapažen.

Kako prepoznati da je Chihuahua imao milost

Od 6 mjeseci vlasnici ženke trebali bi biti stalno na čeku - "Ovih dana" mogu doći u bilo koje vrijeme. Prije svega, morate obratiti pažnju na promjene iz pojave životinje: u ženki, u iščekivanju Estrusa, bradavice se povećavaju, petlja počinje nabreknuti, a zatim se pojavljuje krvavo pražnjenje.

Promjene u ponašanju

Poslušni i mirni Chihuhaki postaju uzbuđeni, nemirni i često pokazuju neočekivanu agresiju. Ponekad, naprotiv, pas postaje previše repiran. U svakom slučaju vlasnici su upoznati sa individualnim karakteristikama karaktera kućnog ljubimca, promjene u ponašanju bit će uočljive.

Kako prepoznati da je Chihuahua imao milost

Tokom procesa, ženka radikalno mijenja lik

Bilješka! Seksuast u Chihuahua prati radikalne promjene u ponašanju, što je na kraju usmjereno na jednu stvar - potraga za seksualnim partnerom i procesom parenja.

Kako su faze estrusa

Na pitanje koliko traje estrus Chihuahua, teško je dati definitivan odgovor. U prosjeku je potrebno 3-4 tjedna za cijeli proces. Ovisno o karakteristikama, uobičajeno je podijeliti na nekoliko faza:

 1. Prvo razdoblje je proisterak. Njegovo trajanje je 7-9 dana. Oticanje petlje i pojava pražnjenja iz vagine smatra se karakterističnim znakovima. Postoji i porast mirisa psa, koji uvijek privlači mužjake. Međutim, u ovom periodu kuja još nije spremna za parenje i odgovorna je za sav udvaranje sa odlučujućim odbijanjem.
 2. Drugi period je estrus. Njegovo trajanje je oko 7-8 dana. U ovom trenutku prvi pas počinje da pokaže pažnju potencijalnim partnerima. Čim mu muška obraća pažnju na to, kuja se susreće sa obloženim dahom i preusmjeravajući rep sa strane - ovo je karakterističan znak njene spremnosti za proces parenja. Fiziološki, promjena s psom nastala je zbog postupka ovulacije, tijekom kojeg su jaja spremna gnojiti se iz jajnika. To je tokom ovog perioda da pas može zatrudnjeti.
 3. Treći period je meterstrus. U prosjeku može trajati od 2 do 3,5 mjeseca. Njegov početak je trenutak kada kučka po prvi put odbije brigu o mladoženjem. U tom periodu svi su procesi obnavljani u tijelu i promjene se javljaju u ponašanju životinje. Pas napokon gubi kamate za potencijalne mladoženje i daje im odlučujuću odbitak.

Kako su faze estrusa

Ne preporučuje se smanjiti Chihuashka sa partnerom tokom prvog estrusa

Anestrus je period seksualnog odmora koji traje oko 100-150 dana. Tokom Anearusa, životinja obnavlja potrošenu sile.

Bilješka! Tokom godina se povećava trajanje rodnog perioda.

Kako se brinuti za trenutnog psa

Najproblematičniji manifestacije estrusa su ispuštajte i istodobni neugodan miris. Uprkos čistoći pasmine, ne uspijevaju sve životinje održavati odgovarajući nivo čistoće.

Stoga, kako bi se izbjegle neugodne situacije povezane s oštećenjem namještaja i unutrašnjih predmeta u kući, mnogi uzgajivači pasa ovih dana vježbaju upotrebu posebnih gaćica.

Glavni savjeti za njegu trenutnog psa mogu se nazvati sljedećem:

 • Zaštitite životinju od nacrta, mraza, vlage;
 • privremeno suzdržati se od kupanja u kadi, a posebno u otvorenim rezervoarima;
 • Šetnje treba izvesti samo na povodcu, dok je preporučljivo držati se podalje od nepoznatih pasa;
 • U hladnoj sezoni, bolje je suzdržati se od hodanja hladnoće (osim ako Chihuashka nije navikla na pelenu ili njenu ladicu);
 • Važno je pokazati pažnju i brigu u odnosu na životinju u ovom periodu. Ne bi se ne smije osjećati nepotrebno ili odbijeno;
 • Ako pas pokaže prekomjerna aktivnost i uzbuđenje, veterinar može propisati, laki sedativi.

Kako se brinuti za trenutnog psa

Mnogi vlasnici pasa pribjegavaju pomoć posebnim gaćicama tokom fiziološkog postupka

Što da radim sa problemom ESTRUS

Ako postoje sumnje da nešto pođe po zlu tokom Estrusa, bolje je da ne odgađate, obratite se veterinaru kako biste izbjegli razvoj nepotrebnih komplikacija. To se mora učiniti u sljedećim slučajevima:

 • Ispuštanje traje više od tri sedmice;
 • Proces je praćen letargijom, apatijom i groznicom;
 • Ispuštanje ima blatnu boju i neugodan miris;
 • Nakon završetka estrusa iz petlje, pražnjenje se nastavlja;
 • snažna žeđ u životinji, čak i nakon završetka procesa;
 • Simptomi lažne trudnoće u obliku natečenih mliječnih žlijezda, anksioznosti, smanjene aktivnosti, koji počinju manifestirati 2 mjeseca nakon završetka procesa estrusa.

Koliko često je estrus

Broj curenja ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela psa. Prosječni pokazatelj je oko dva puta godišnje, s pauzom od 6 do 7 mjeseci.

Bilješka! Mlade ženke često karakterišu nepravilni estrus. Tipično se ciklus stabilizira nakon 1-2 godine.

Ako se Estrus pojavi vrlo često, to može biti rezultat hormonske prekršaje ili upalnog procesa. U svakom slučaju, definitivno biste se trebali obratiti veterinaru.

Što da radim sa problemom ESTRUS

Potrebno je nadgledati prirodu pražnjenja i bunarke psa

ESTRUS je vrlo važan fiziološki proces za svaku ženku bilo koje pasmine. I osobina ovog procesa u malim pasminama je da se može pojaviti nezapaženo od strane masnog obima pražnjenja. Da ne bismo propustili trenutak kada Chihuahua započne prvu estruju, njeni vlasnici trebaju pažljivo nadgledati životinju. Istovremeno, važno je obratiti pažnju ne samo fiziološkim promjenama, već i promjenama u ponašanju ženskog.

Članci o temi
LiveInternet