Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacima

Opis bolesti

Kućni ljubimci oduševljavaju svojim prisustvom, donose komad našeg života. Nažalost, ponekad se razbole. U takvim slučajevima možete čuti kako su njihovi vlasnici iznenađeni - zašto je onda bolest poput nekih "ljudskih" bolesti.

Razmotrite jedan od sličnih problema detaljnije, naučevši više o tome što se simptomi urolitijasisiju manifestiraju i koji se tretman svede na.

Opis bolesti

Urolliteiasis (ovo je ono što se ova bolest naziva u razlogu) utječe na donji mokraćni prtljažnik. Mehanizam njegovog izgleda je jednostavan: pijesak ili mokraćno kamenje formirane su u bubrezima ili mjehuru. Oni "postižu" bubrežne kanale i karlicu, deponuju u uretru. Takav proces uvijek prati bolno urivanje (diserija) i očiglednim poremećajima prilikom puštanja tekućine iz tijela. Druga značajka je čest nagon, njihov izgled treba upozoriti.

Kruženje depozita u obliku soli ili kamenja može se pojaviti sa komplikacijama. To se odnosi na obilnu krv "umetci" u urinu (hematuria). Vidljivi su ako su kristali ogrebani u prolazu prilikom prolaska.

Bitan!Interakcija krvi i urina uzrokuje najjače opijenost. Ako ne idete u kliniku, 3-4 dana nakon početka može doći do smrti životinje.

U najtežim slučajevima, uretre jednostavno začepljuje, što je čak i prepuno smrti. RazlogeVeterinari znaju da su mačke podložnije bolesti prema vrlinjim fiziologijom - imaju prilično usku uretralnu čistoću (u mački je tri puta širi). Takođe, "Grupa rizika" uključuje:
 • Pojedinci u dobi od 2-6 godina.
 • Ne -sterizirane mačke, oni imaju verovatnoću bolesti dvostruko više kao kod muškaraca.
 • Predstavnici dugogređenog. Ovo su "siberi", bijeli i krem ​​"Persijanci", kao i razne vrste "egzota".
 • Petisijci sa viškom težine. Jednostavno su prekršili metabolizam.
 • Postoji mišljenje o gotovo univerzalnim manifestacijama urolitijaju u vremenu kastrirane mačke. To nije sasvim istina - problem se pojavljuje "kao i svi drugi". Istina, rizik se povećava ako je kastracija izvršena po kršenjima.

Razloge

Pojava bolesti povezana je s mnogim faktorima. Mogu se podijeliti u dvije grupe. Prvi znakovi i simptomi

Prva pripada Vanjski Razlozi, oni se odnose na uvjete sadržaja:

 • Nestabilna prehrana. Nedostatak vitamina (posebno a) inhibira epitel genitourinarskog sistema. Proteini utječu na proizvodnju tekućine. Ovdje je i njihov nedostatak i prekomjerno preplanu.
 • Klima. U vrućem vremenu ili u dobrom prebivalištu, mokrać se započinje akumulirati više - primarna tekućina nije u mogućnosti normalno "filter" normalno.

Da li ste znali?Američki Jack Heterington 1975. realizirao je frazu "mačja naučnika". Napisavši voluminozni članak o kriogeni, naučnik suočen je s problemom objavljivanja i odlučio ga, što ukazuje na njegov CAT Chester kao Co -Autonim, dajući mu "ljudski" pseudonim. Obmana je otvorena tek nakon tri godine.

 • Okruženje. Da, i ima težinu. Jednostavan lanac: voda, zasićena solima i drugim spojevima, može pasti u slavine, što smanjuje njegovu kiselost. Malo je smisla iz ključanja, a mačka pije vodu štetno za svoje tijelo.
Dijagnostika

Grupa unutrašnji Čimbenici su opširniji:

 • Anatomske karakteristike. Ozljede i prisustvo patologija odmah utiču na genitourinski sistem.
 • Problemi sa gastrointestinalnim traktu. Tačka u radu želučanog i crijevnog autoputa utječe na ravnotežu kiseline tijela. Kalcijum koji nije izašao odatle postaje "cement" za kamenje i pijesak.
 • Hormonalne kvarove protiv pozadine nestabilnog krvnog sastava. Isti kalcijum može biti mnogo više od normalnog.
 • Virusi i mikrobi. Ovo je relevantno za aktivne životinje koje provode puno vremena na ulici.
 • Ne zaboravite na genetsku predispoziciju. Njegova diploma ne ovisi ne samo o zdravlju prethodnih generacija, već i

Bitan!Hrana s velikim brojem aditiva i boja izaziva izgled kamenja. Pored toga, životinje su vrlo osjetljive na njenu kvalitetu.

Sljedeći problemi mogu se "nakupiti" mjesecima i godinama, ponekad neprimjetno za vlasnika. Stoga je toliko važno prepoznati prve manifestacije.

Prvi znakovi i simptomi

Sasvim je jednostavno identificirati znakove opasnih urolitijazija u različitim fazama mačke - dovoljno je pogledati njegovo ponašanje.

Glavni signal je promjena položaja prilikom mokrenja. Životinja postaje napeta, savezuje leđa i naginje glavu, prednje šape su strogo vertikalno, dok stražnje čašice koljena drže naprijed.Ako je sve ovo popraćeno vrištima i tugujući meow, postoji razlog posjete veterinaru.

Pogledajte kako pravilno

Simptomi takođe ukazuju na stepen bolesti. Dakle, za početni Period je karakterističan:
 • Brza i duža mokrenje.
 • Tečni izlaz sa tankim potokom.
 • Lizanje ispod repa, pretvara se u redovno zanimanje.
 • Manji fragmenti krvi u urinu.
 • Sama ponašanje mačaka se mijenja. Postaje razdražljiv i oštar, a ne posebno ne bira mjesto za "potrebu".
Liječenje urolivije

Do prelaska na težak Faze označavaju:

 • Stabilna inkontinencija urina koja izlazi s krvlju.
 • Previše česta nagona.
 • Oštro gubitak kilograma protiv pozadine kompletne depresije kućnog ljubimca.

Da li ste znali?Purringa mačaka nije uvijek tiho. U 2015. godini mačka, nadimak Merlin, napravila je zvuk od 70 dB (koji je odmah zabilježen u knjizi zapisa). To je uporedivo sa razgovorom u visokim bojama.

Ako je skriveno razdoblje bolesti bilo predugo, ulazi u Kritičan Obrazac koji se može odrediti:
 • Konvulzije.
 • Povraćanje.
 • Gubitak svijesti.
 • Potpuno odbijanje "manjih potreba".
Svi spomenuti simptomi kažu jedno: pomoć specijalističkih potreba, a prije ga pružaju, to je bolje za Murlyki.

Dijagnostika

Primjećujemo odmah - ovo je sudbina veterinara. Značajke brige o mačkiNeki čine zbirku urina u teglama, koji su potom uložili u svijet u nadi da će vidjeti očigledne tragove pijeska ili komada kamenja. Ovo će trajati samo dragocjeno vrijeme.

Bitan!Akumulirani urin počinje "voziti" toksine na čitav organizam. Ako je uočljivo da mačka postaje teško disati, a tjelesna temperatura je pala, a zatim intoksikacija je već započela.

ICD dijagnosticira sveobuhvatno, koristeći posebnu opremu. Sve započinje jednostavnim:
 • Analiza urina za prisustvo Calculia. Napravljen je brzo, zaključak se može izdati nakon nekoliko sati (ispitivanje se vrši na "satnom" tečnosti).
 • Tada se izrađuje ultrazvuk mokraćnih i izlaznih staza.
 • Obično gledanje X -Ray.
 • Kontrastno X -Ray čini potpunu jasnoću (aka urography). U venu životinje uvodi se posebna supstanca koja pomaže u dovođenju jasnije slike.
Preventivne mjereSvi ovi postupci neće trajati puno vremena. Prema njihovom završetku, veterinar određuje prirodu bolesti. Može se priključiti na izgled mekih flucida ili formiranja velikih kamenja velike veličine. Ovisno o tome, propisan je tretman.

Liječenje urolivije

Imati kompletnu kliničku sliku, doktor odabire odgovarajući način liječenja. Tradicionalno se svodi na dvije metode, koje bi trebalo reći detaljnije.

Saznajte koliko brzo

Konzervativan

Propisuje se ako se otkriju mali računi i manji depoziti. U prisustvu hroničnih zaraznih bolesti koristi se samo ova metoda.

Cijeli je tečaj cijeli kompleks terapijskih mjera. Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacimaKoriste se takve vrste terapije:

 • Anti -infalmatorni.
 • Opšte jačanje.
 • Bolnikovac i antispazmodični.
 • Infuzija.
Svi su usmjereni na obnavljanje patencija Uretre, raspuštanja mokraćnog ugruška i povrat tijela u normalno funkcioniranje.

Nakon ispitivanja, proučavajući povijest i primarnu pomoć, veterinar propisuje lijekove, što ukazuje na dozu. Propisana je i posebna prehrana bez kojeg je konačni oporavak nemoguć.

Da li ste znali?Navijači engleskog FC-a "Sanderland" vjeruju da crna mačka donosi sreću. Povratak 1937. godine jedan od malih gledalaca iznosio je mače u posljednjem meču za kupu u džepu. Tim je pobijedio, a od tada Chernysh je postao gotovo sveta životinja za klub i njegove navijače.

Cotovris u Kotovli podrazumijeva liječenje velikim brojem droge. Glavni naglasak stavljen je na antispazmodiku (NO-SHPA, DRATERIN spojevi) i lijekovima protiv bolova. Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacima

Najčešće lijekovi poput ::

 • Actuacgin;
 • Nitroxolin;
 • Bubrežno;
 • Furinade;
 • Kantaren;
 • ;
 • Cistokur.
Konzervativna metoda ima jasan plus - nije previše traumatično za mačku. Ali sa komplikacijama, sve navedene mjere ne daju očekivani učinak, a operacija dolazi u posao. Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacima

Hirurški

Pribjegavaju mu ako kamenje ne može izlaziti sami. Istina, hirurg može odbiti da provede operaciju ako postoje kontraindikacije u obliku bolesti jetre, respiratornih i kardiovaskularnih sistema u bilo kojem obliku.

Priroda kamenja igra svoju ulogu. Ako uaract i fosfatni kristali i dalje mogu biti "spušteni" u kateter, tada će oksalati zasićen kalcijumom biti bukvalno rez.

Takva se intervencija vrši pomoću anestezije. Najlakši način se svodi na umetanje katetera kroz genitalni organ. Ovaj korak poboljšava cirkulaciju urina.

Sa relapsom se ponašaju radikalno - nova rupa razbija se iznad savija u obliku u obliku uretre. U ovom slučaju, to se radi (ako mačka nije bila kastrirana). Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacimaPotpuna operacija je već složenija. Konačno začepljen uretra odveden je u skrotum, što je dodatno rez za bolje mokrenje. Kotu se amputira svojim "dostojanstvom".

Bitan!Mjehurić se protezao pod težinom depozita s vremenom može puknuti. Vaskularno uništavanje samo ubrzava ovaj proces, pa vjerujte u liječenje profesionalaca.

Tijekom manipulacija, ljekar ocjenjuje depozite, Kotavin se koristi za ispiranje da bi se isperio.

Naravno, takve akcije su vrlo oslabljeni od strane kućnog ljubimca. Da bi podržao rad srca, mildronat ili karboksilaz je prikladan.

Prvu sedmicu nakon operacije, životinja se mora redovito prikazati specijalistiku koji, kao što su obnovljeni, mogu prilagoditi rehabilitaciju. Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacima

Značajke brige o mački

Nakon posjete kliniku, započinje kućno liječenje. Ovdje je sve jednostavno - pravodobno uzimajući propisane lijekove i poštivanje "terapeutske" dijete.

Glavna stvar prilikom vraćanja tijela ostaje kompetentna ishrana. U slučaju ICD-a, njeno glavno pravilo bit će odbijanje proizvoda bogati kalcijuma. Mlijeko, vikendica i domaća jaja su isključeni iz "menija".

Također ćete biti zainteresirani za znanje o liniji proizvoda za mačke

Prilikom odabira proizvoda vrijedi uzeti u obzir karakter "šljunčanog", njegove prirode. Na primjer, nakon uklanjanja fosfat Kristali (Struvitov) uključuju govedinu, jetru, kuhanu teleću, rižu i zobenu kašu. Ready -Made Feed eukanuba marki i spremna-proizvodila na hranu Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacimaZa prugaste, podvrgnute se uklanjanju Oksalatov, Dijeta će biti teža - upotreba mesa je minimizirana (a u nekim je slučajevima u potpunosti zabranjena). Zamijenjen je rižom, repom i karfiolom.

Riba se daje ne više od jednom sedmično. Jasno je da neće svi voljno preuzeti takvu neobičnu hranu. Zatim pomažu u istoj hrani.

Da li ste znali?Lijene-izgled mačaka više puta su spasile svoje vlasnike. Jedan od tih slučajeva dogodio se u 2012. godini, kada je kućni ljubimac po imenu Guding spasio svoju ljubavnicu iz dijabetičke krize - Primjećivanje nečega bilo je nezgodno, počeo je da je ugrize i intenzivno tuče svojim šapom. Štaviše, nije bio previše lijen da bi naleteo u sljedeću sobu i probudi se spavajući sin.

Postoji još jedna važna stvar. Obnova traje vrlo dugo, a hrana se u potpunosti promijenila za život. Stoga izbjegavajte oštre prelaze i prevelike. Ne zaboravite na posebnu preventivnu, koja se koriste svaka 3-4 mjeseca. Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacima

Preventivne mjere

Da ne bi se osudili "papuče" na tako neugodne senzacije i ograničenja, obratite pažnju na preventivne mjere. Prevencija urolitijacije u različitim mačkama počinje iz rane dobi.

Prilikom brige za mačku, trebat će vam

To uključuje takve faktore:
 • Uravnoteženu ishranu. To znači promjenu prehrane, odbacivanje uniforme i bogate soli (posebno uvezeno morsko plodove).

Bitan!Prilikom odabira hrane obratite pažnju na oznaku - Ukazuje na upotrebu takvog "hranjenja". Bez poznavanja takvih nimenćenja, zamolite prodavača o svim indeksima i pisama navedenim nakon imena.

 • Obavezna upotreba vitamina.
 • Korištenje pročišćene vode.
 • Kupovina "svježeg" i hranjenja mačaka pogodna za vašu mačku.
 • Periodične inspekcije i istraživanje urina za analizu svakih 2-3 mjeseca.
 • Pravovremena vakcinacije.
Kako liječiti urolitiju u mačkama i mačacimaDoživljavajući četiri -ladine, nekoliko puta četvrtina napravi ultrazvuk mokraćnih puteva. Korisno je jer vam omogućuje da napravite najviše "rani" pijesak.

Naučili smo zašto se urolitijasi pojavljuje u mačkama, koji su njegovi simptomi i kako lečenje ide sa daljnjom brigom kod kuće. Nadamo se da će ove informacije biti korisne. Zdravlje vama i prijateljima "USATO-Striped"!

trideset

Članci o temi
LiveInternet