Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mački

Vrste i uzroci dijareje (dijareja)

Jednom u porodici često ne postaje samo ljubimac, već i puni član porodice. Stoga je njihovo zdravlje važan aspekt života vlasnika. Važno je pratiti dobrobiranje, poduzmite mjere na vrijeme kada primijetite alarmantne simptome. Jedan od najčešćih simptoma sa kojima su vlasnici mačaka rješavaju veterinari proliv. Reći ćemo vam kako da prouzrokuje dijareju u mački ili mačiću i šta da radite ako ste kod kuće.

Vrste i uzroci dijareje (dijareja)

Prvo trebate odlučiti da li vaš ljubimac zaista ima dijareju. Izjava nije u redu da je dijareja česta stolica. To je samo od jedinog znaka bolesti mačke, tako da mi toplo preporučujemo da obratite pažnju ne samo koliko često mačka ide, ali i do izgleda za pokrete creva. Vrlo često su domaćini uplašeni i ne znaju šta da rade ako mačka ima dijareju sa krvlju. Ali to je to karakteristično za izmet koji mogu pomoći vama i stručnjaku u liječenju životinje. Simptomi i znakoviDiarhea se može klasificirati po boji poklopca creva:

  • Žućkasti izmet ukazuju samo da je hrana koju jela mačka na Evi slabo probavljena u stomaku. Ne može biti ozbiljnih Rusa.
  • Bogata narandžasta boja može se smatrati razlogom za zabrinutost. Obično ova boja stolice sugerira da je Bilirubin u krvi životinje u više količina nego što je potrebno. Takođe, ta boja može ukazivati ​​na probleme sa jetrom.
  • Zelenkasto nijanse su dokaz da su procesi propadanja započeli u crevima životinje. Glavni razlog ove boje izmeta je jesti mačku proizvoda trulog, koji su dugo bili neprikladni za jelo.
  • Ako naiđete na pokrete bijelog creva, znajte: Razlog je nemogućnost žuči da biste ušli u crijeva. Jednostavno rečeno, načini za njegov hit bio je začepljen, sakrivajući. Simptom je alarmantan.
Pored toga, možete vidjeti sljedeće simptome i poremećaje tijela:
  • Stolica sa vodom pojavljuje se kada ima previše tečnosti u crevima životinje. U ovom slučaju nijedan unutarnji organi nisu oštećeni.
  • Ako je sluz prisutan u stolici, vaša mačka ima problema sa debelom crijeva. Najčešće, sluz ukazuje na upalu.
  • Krv oslobođena izmeta smatra se jednim od najstrašnijih simptoma, jer su u većini slučajeva prvi simptomi ozbiljnih bolesti.
Šta učiniti: tretman kod kuće

Da li ste znali?Unatoč činjenici da vlasnici često smatraju mlijeko da bi bili najdraža delikates svojih kućnih ljubimaca, to je ovaj proizvod koji bi mogao biti uzrok dijareje. Ovo se odnosi na odrasli mačke, a činjenica je da s godinama, tijelo mačaka gubi enzime koji doprinose probavi fermentiranih mliječnih proizvoda. Mačka može imati čak i netoleranciju na mlijeko - količinu fermentiranih mliječnih proizvoda u svojoj prehrani, koordinirati sa ljekarom.

Kitty-ova stolica direktan je znak da bolest, ako ima, napreduje. Uzrok toga može biti i uzrok rektuma. Dakle, životinja hitno treba pomoć i liječenje.

Ponekad se dijareja dogodi neko vrijeme nakon što se mačka vakciniše. Ne žurite da krivite ljekare nepravilne vakcinacije. Lijek ne uzrokuje nikakve štete vašem ljubimcu i uzrok dijareje neće. Ali može otkriti mačku u tijelu mačke, koja je do tada ostala nezapažena.

Pogledajte spektar vakcina,

Simptom kao što se mučnina može dodati u čestu stolicu. Povraćaju mase, zajedno sa prolivom, ukazuju na to da je mačka jednostavno otrovana. Ovo nije najgori od svih mogućih razloga, već u slučaju kada ti simptomi ne prođu duže vrijeme, obratite se klinici za savjet. Liječiti kod kuće mačka, koja ima i dijareju i povraćanje bez savjetovanja sa ljekarom. Prije početka prve pomoći budite sigurni da nema razloga osim hrane koja bi mogla izazvati dijareju. Kako ne pogoršati situacijuProliv se može pojaviti ne samo u odraslim kućnim ljubimcima, već i u vrlo malom. Uzroci bolesti u ovom slučaju slični su onima koji pripadaju tijelu odrasle mačke.

Rekli smo vam o vrstama dijareje, sada ćemo se kretati direktno na uzroke bolesti, koji su najčešći.

Najčešće, stolica postaje više tečnost u mačaku nakon što ste donijeli promjene u uobičajeno Štaviše, problem ne može biti samo u razmaženim proizvodima, već i u promjeni marke hrane, i suve i konzervirane hrane. Tjelo mačaka je osjetljivo ni na promjenu sastava hrane, pa ne brinite: tečna stolica nakon prelaska iz jedne vrste hrane na drugu ima mjesto.

Saznajte kako se pravilno brinuti za mačku nakon

Dajte mačku da se prilagodi ili vrati u vašu prethodnu ishranu. Razlog je možda hrana štetna, previše debela ili akutna. Stoga, ako ne možete odbiti kućnog ljubimca u svojoj želji da isprobate ono što jedete, znate mjeru, jer njegovo tijelo može negativno reagirati na takve dobrote.

Drugi uzrok crevnih poremećaja je alergijska reakcija.U takvim situacijama alergeni su lijekovi ili lijekovi dizajnirani za obradu kućnih ljubimaca ostalih parazita. Sve vrste spreja, kapi mogu uzrokovati mačku neugodnom reakciju. Čak i upotreba specijalizovanog od iste buhe može izazvati dijareju.

Saznajte kako se riješiti buhe u mačacima uz pomoć takvih lijekova:

Pojava dijareje nakon prerade životinjskih OTI ostalih parazita koji žive unutar tijela smatra se normalnim. To je, prije svega, sa činjenicom da sami paraziti imaju određenu količinu toksične supstance koja iritira sluznice mačke. Obrada vodi štetočina do smrti, a prije toga razlikuju sav otrov sadržani u svom biću. To jest, njegova doza se povećava, zbog čega telo životinja pati više nego inače. Ipak, ovo je prirodni proces i otkazati tretman mačke iz parazita.

Ponekad dijareja ukazuje na izgled infekcije u tijelu mačke. Takvi slučajevi nisu rijetki, zaražena mačka ima niz drugih simptoma, uključujući pražnjenje iz očiju, nos, pogoršanje apetita, kao i visoke temperature i depresivnog stanja. Preventivne mjere

Da li ste znali?Ispada da postoje mačke koje imaju predispoziciju za crijevne bolesti. Najčešće su to predstavnici porodice mačaka sa dugom vunom. Vuneni isječci često ulaze u svoje creva, smanjujući gastrointestinalni trakt. Mačke koje provode većinu svog života u dvorištu ili na ulici često su prigovarale. Verovatnije su da će se popeti na kante za smeće, gdje se nešto nelagodno i pokvari ili pokupi infekciju, koja su na ulici, može jesti ili.

Još jedan dobro poznati uzrok pokreta tečnog creva je upotreba životinja do hrane pokvarenih proizvoda. Kada trovali mačku, poput osobe, iskustva nelagode u crijevu. Njeno tijelo reagira na proizvode sa štetnim bakterijama, ne manje osjetljivim od čovjeka. Stoga, ni u kojem slučaju ne daju kućnom ljubimcu kućnom ljubimcu, on takođe nije siguran od trovanja.

Aktivne, razigrane mačke se mogu dobro odnijeti tijekom igre i nehotice progutati mali objekt ili omotač bombona. Osjećajući se gladi, životinja će se fokusirati na miris, a ako niste bacili torbe celofana, mirišu na ribu, meso ili bilo koju drugu deliciju koju vaš ljubimac voli, mačka bez kajanja počet će žvakati nejebljiv predmet. Pojava takvih objekata u crijevu prijeti štetama sluznici i, pokušavajući se riješiti viška, tijelo mačaka preuzima pristupačne mjere. Uključujući dijareju. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiRazlozi za dijareju mačke nisu uvijek toliko česti, a iz tog razloga vlasnici ponekad zanemaruju važne simptome i ne tretiraju životinju pravovremeno postupaju. Manje poznati uzrok tečnog izmeta je stresna situacija. Da, mačke, poput ljudi, imaju lična iskustva, reagiraju samo na njih različito od ljudi.

Pitanje se često nalazi u mentalnoj stabilnosti mačke, ali mačke sa slabim živcima reagirat će s dijarejom na mnoge iznenadne događaje u svom životu. Na primjer, izgled gostiju ili novog kućnog ljubimca u kući može izazvati stres. Bezobrazno rukovanje kućnom ljubimcem, kao i promjenu prebivališta, često uzrokuje dijareju.

Pored razloga navedenih u članku, postoje i druge, manje uobičajene. Među njima je prisustvo gljivičnih bakterija, virusne infekcije (, leukemije,) u životinji u tijelu. Životinja može naštetiti dijabetesom, crijevnom opstrukcijom, bakterijskim infekcijama izazvanim salmonelom, closttridijom ili campilobacteria, kao i prisustvom okruglica unutar karoserije, lamblia. Sličan simptom može biti i signal o bolesti trihomonije ili kokcidoze. Diarhea se smatra jednim od simptoma početka razvoja raka ili bolesti bubrega i jetre. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiVeterinar će vam osnovati favorit, reći će vam šta trebate učiniti za rani oporavak lepršavih.

Simptomi i znakovi

Nepažnja vlasnika svom kutu može naknadno dovesti do prilično jakih bolesti mačke: posebno ako ne prepoznate na vrijeme da životinja ima dijareju. To se može dogoditi ako živite u privatnom sektoru ili ljeto ili vikend, izlazite iz grada sa životinjom, a mačka ima priliku da izađe napolje i ublaži potrebu u dvorištu. Prilično je teško kontrolirati pokrete creva i njihov izgled, međutim postoje i drugi znakovi koji ukazuju na prisustvo problema u mački s crevima.

Obratite pažnju na apetit za kućne ljubimce. Procesi fermentacije u crijevu utiču na to kako se mačka odnosi na hranu. Ako umjesto prazne posude nakon hranjenja vidite da količina hrane nije se mnogo smanjila ili ostaje ista, promatrajte životinju. Možda on nije bio gladan, ali nedostatak interesa mačke u hrani za duže vrijeme je alarmantan simptom. Kad uzimate kućnog ljubimca u naručje, pogledajte mu stomak. Može biti natečen. U slučaju kada mačka nema problema sa apetitom, ovaj fenomen može biti prirodna reakcija tijela na uski obrok. Da su jeli mačku već duže vrijeme, ali želudac se još uvijek stavlja, ne ignorirajte ovaj simptom.

Izgled, posebno, parametri mačke, takođe mogu ukazivati ​​na prisustvo dijareje. Ako vam je najdraže postalo brzo gubitak kilograma, a ne nalazite razloge za to, obratite se ljekaru. Ovo je jedan od znakova da mačja dijareja ima dugo vremena.

Bitan!Prije nego što pozovete veterinar ili odvedete životinju na kliniku, mislite: Možda je vaš ljubimac izgubio težinu zbog aproksimacije ljetnog razdoblja. Gubitak težine u kasnoj proljeću normalna je pojava. Ako je težina oštro pala, uprkos činjenici da vaš ljubimac nema problema s prehrani, odmah potražite pomoć stručnjaka za pomoć.

Slabost pripada znakovima dijareje. Obično je uzrokovan niskim nivoom tekućine u tijelu mačke. Budući da je s dijarejom tijelo izgubio značajan dio vode, a ove rezerve se nadopunjuju u jednom danu, životinja osjeća umor, gubitak interesa u bilo kojoj aktivnosti. Kreće se malo, reagira spor prema vašem pozivu i uglavnom ne gleda na najbolji način.

Najpoznatiji je i dalje takav simptom kao česti pokreti creva. Vlasnici apartmana Mačke imaju priliku primijetiti takvu značajku iza kućnog ljubimca i odgovoriti na njega, jer je toalet kućnog ljubimca trajnik u kojem je potrebno da promijenite poseban punilo. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiPromjene boje i dosljednosti pokreta creva, kao što smo već rekli, igraju važnu ulogu u određivanju dijareje životinje. U slučaju da jedan ili više gore navedenih simptoma nađete od vašeg ljubimca, ne preziru se da vidite kako izgleda mačka stolica. Uostalom, ovo je najsigurniji način da saznate sigurno da li vaš ljubimac ima probavne probleme ili oštećenja unutrašnjih organa.

Smatra se potcjenjivim simptomom kao raspoloženje mačke. Ali, poput ljudi, također se mijenjaju ako zdravlje kućnog ljubimca nije u najboljem stanju. Stoga, ne zanemarujte takve znakove kao depresivno stanje, ugnjetavanje, nedostatak interesa za vaše omiljene studije i apatično. U početku, a čini se da su same mačke lijene bića, a njihov spektar emocija je prilično uski. Nemoguće je ne primijetiti kada se vaše razigrano, veselo pahuljasto iznenada postaje tužno, ravnodušno prema okolnom svijetu i ne reagira na vas i domaćinstva.

Šta učiniti: tretman kod kuće

Ne uvijek vlasnici mačke nemaju priliku odmah nazvati veterinar ili odvesti svog ljubimca na specijalizirana klinika. U ovom slučaju, ne morate čekati priliku ili se nadati da će sve ići po sebi. Reći ćemo vam šta da radite ako mačka ima dijareju, a vi ste kod kuće. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mački

Bitan!Radnje na vašem dijelu neće zamijeniti puni tretman, ali mogu značajno smanjiti patnju mačke. Ako možete kontaktirati stručnjaka, mačka će se osjećati zdravo, ne zanemarujte prijem. Provjerite je li tretman sigurno prošao, a ništa ne prijeti vašem omiljenom zdravlju vašeg omiljenog.

Odrasla mačka

Tretman u velikoj mjeri ovisi o težini bolesti. Budući da su među vlasnicima mačaka veterinara manjina, gotovo je nemoguće napraviti dijagnozu bez pomoći kvalificiranog stručnjaka. Naš zadatak je pokušati ukloniti neugodan simptom.

Točno je slučajevi trovanja hranom koji su rasprostranjeni, kao rezultat toga što se pojavljuje crijevni poremećaj. Ovaj slučaj nije kritičan, možete se nositi sa njim kod kuće. Ali prije nego što se upoznate sa savjetima, sjetite se onoga što se vaš ljubimac borio u posljednjih dana i kako je izgledala njegova stolica.

Napisali smo iznad kakve dijareje postoje i o čemu se svaki od njih razgovara. Ako je vaš slučaj najbliži situacijama vezanim za dijetu lepršavih, a sigurni ste da razlog stoli u prehrambenim proizvodima, učinite kako slijedi: Svi proizvodi koji mogu uzrokovati crijevni poremećaj, ukloniti iz dijeta za kućne ljubimce. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiSljedeća tri dana promatrat će prehranu, čija je svrha uklanjanja toksina akumulirane u tijelu i donijeti rad gastrointestinalnog trakta u redu. Navedite mačku vodom u velikim količinama. Preporučuje se unaprijed-tečnosti te samo tada daj životinji. Ako mačka pije malo, nevoljko, naoružajte se špric (bez igle) i lagano sipajte vodu u oralnu šupljinu. Budući da je telo životinje izgubilo puno tekućine, potrebno je nadoknaditi zalihe.

Hrana u ovom trenutku trebala bi biti što jednostavniji. Nema kupljene hrane nijedne klase, nema konzervirane hrane ili teških kućnih jela. Najbolje opcije bit će kaša riže ili kuhani krompir. Nemoguće je probaviti mačku u svakom slučaju - može ga izbaciti. Stoga pridržavajte se pravila u kojem veličina jednog dijela ne smije prelaziti veličinu vašeg dlana ili čak manje.

Nakon što kućne ljubimce jede, slijedite njegovu reakciju na hranu. Smatra se dobrom znakom ako u naredna dva do tri sata nije započeo povraćanje. U ovom slučaju, mačku možete dati malo više hrane. Prvi novac će trebati najmanje pet puta. Interval između obroka trebao bi biti najmanje tri sata. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mački

Bitan!Sve vrijeme, dok vam je najdraži bolestan, u blizini ste. Preporučljivo je kupiti posebnu povodcu za mačke. Naravno, nije potrebno zadržati lepršav prijatelj na povodcu, ali da ga izvuče u šetnju - u potpunosti (ako mu je stanje dozvoljava). Pored toga, možete kontrolirati izmet životinje i, ovisno o njihovom izgledu, pogledajte napredak u liječenju ili njegovom odsustvu.

U narednim danima prehrane fokusirajte se na stanje životinje. Nepoželjno je dodati druge proizvode na njegovu prehranu, ali možete smanjiti frekvenciju prehrane. Tek nakon što vidite prve rezultate nakon što pomažete, možete postepeno dodati malo više hrane na posudu.

U povoljnom stanju poslova, tri dana nakon takve mono dijete, možete postepeno vratiti mačku svojoj uobičajenoj hrani. Da biste to učinili, dodajte hranu kašu ili krompiru koji vam je najdraži obično jede. Prvi put, količina ne -dietske hrane ne bi trebala biti više od polovine cijelog dijela. Možete povećati broj uobičajenih životinjskih namirnica, tako da će biti lakše prilagoditi svom tijelu. Nakon tri do četiri dana možete smanjiti količinu kaše ili krompira u jednu četvrtinu porcije. Nekoliko dana kasnije, potpuno ih isključite ako je mačka postala mnogo bolja. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiAko je dijareja uzrokovana prisustvom mačke druge hrane u dijeti, ne učini ništa. Morate napraviti prijelaz iz jednog dovoda na drugi što je moguće glatkim, postepeni. U ovom slučaju, tijelo životinje prilagođava se hrani, a dijareja će proći bez intervencije oba domaćina i ljekara.

Sada ćemo vam reći šta da radim kod kuće, ako je već prešao dovoljno da se lepršavo koristi za novu vrstu prehrane, a mačka još uvijek zamjera. Proliv se može nastaviti sloj, a kućni ljubimac ne može izraziti nikakve druge simptome. Jedan od vjerojatnih uzroka je prisustvo crva u njegovom tijelu. Možete provesti kurs liječenja parazitima.

Ali ako to ne pomogne, vrijeme je za efikasne mjere. Morat ćete napustiti mačku na gladnu dijetu za jedan dan. Ovo je neophodno tako da nova hrana, unošenje crijeva, ne dodaje onoj koji je slabo probavljen i ne iritira sluznicu. Toksini će izlaziti i iz mačjeg tijela, jer je u ovom trenutku zlobno piće mačje od vitalnog značaja. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiMožete uzimati obični aktivirani ugljen u tabletima iz prvog - suod kompleta, srušite ga u stanje praha, razrijedite malu količinu tečnosti i ubacite ih u malu malu šupljinu sa špricom bez igle. Ovo će postati vrsta garanta da će lijek ući unutra, i neće se proliti.

Bitan!Prosječna domaća mačka ima puno od pet kilograma, polovina tableta ugljena dovoljna je za svoju težinu. Životinje s velikom težinom treba dati cijeli tablet.

Možete pokušati popiti mačku toplim čajem od kamilice - takva infuzija je poznata po umirujućim i antinamatornim svojstvima. Pored toga, Chamomil se dobro nosi sa toksinima unutar tijela i pažljivo ih eliminira.

Druga metoda liječenja mačke kod kuće je koristiti lijekove. Možete pribjeći lijekovima kada je životinja jako loša, a posjeta ljekaru je u bliskoj budućnosti nemoguće zbog okolnosti. Ali upozoravamo da je važno tretirati ovu metodu liječenja svu odgovornost. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiBez obzira na uzrok dijareje, vaša mačka će brzo izgubiti tekućinu. Već smo rekli da sigurno treba osigurati pristup vodi ili čak prisilno piću. Međutim, možete primijeniti i instalaciju kappera. Glukoza 5% koristit će se kao lijek, možete pribjeći pomoći dobro poznatog slane. Označite doziranje temeljito: za 1 kg trenutne mase životinje trebat će vam oko 25 ml lijekova.

U ljekarnama možete pronaći lijek s imenom "Metronidazol". Za tretman mačke odaberite oblik tableta i izračunajte dozu. Jedna tableta sadrži 250 mg aktivnih tvari, pa budite oprezni, jer će 1 kg žive težine vašeg ljubimca trebati više od 20 mg. Recite, ako vaša mačka teži 6 kg, dnevna norma lijeka bit će 120 mg, što je malo manje od polovine. Ali ovo nije sve: Ovaj lijek se ne može dati u jednom obroku. Saznajući koji deo pilule treba dati dnevno, podijeliti broj za još dva, jer se lijek daje dva puta dnevno.

Metronidazol se odlikuje, prije svega, najmanji popis nuspojava.Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiNjegov utjecaj na tijelo je uklanjanje štetnih bakterija, tako da se ne iznenadite po izboru lijekova. Proliv, razlog za ono što može biti, ne događa se bez prisustva u crijevima ili drugim organima štetnih, destruktivnih bakterija.

Bitan!Morate znati da minimalni tok tretmana počinje od pet dana. Svakodnevno, dajte ovom drogu mački, čak i ako se njegovo stanje značajno poboljšalo. Oštro prestanak tečaja može dovesti do relapsa.

Upotreba "Steamylatit natrijum" olakšat će patnju vašeg kućnog ljubimca, ako u njegovoj stolici nalazi krv ili boja stolice vrlo je mračna. Ovaj će lijek smanjiti unutarnje krvarenje, a ako su izliv krvi slabi, potpuno će ga zaustaviti. Lijek se proizvodi i u obliku tableta i u tečnoj, za intramuskularne injekcije. Preporučujemo odabiru druge opcije, jer će životinja lakše trpjeti injekcije, a obrnuta reakcija u obliku povraćanja neće slijediti. Pored toga, tablete se često ispostave da su gorki, zbog čega ih predstavnici mačaka ne žele da ih progutaju.

1 ml Ampoule je dovoljno za dvije aplikacije u roku od 24 sata. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiMožda vlasnici koji nemaju nekoliko dana da mogu provesti s bolesnom mačkom, opcija s lijekovima činit će se najprikladnijim. Zauzvrat, moramo upozoriti: nema garancije da će liječenje lijekova poboljšati stanje životinje. Pored toga, droga može djelovati kao podražaji za crijeve ili unutrašnje organe - posljedice u ovom slučaju teško je navesti.

Koristite lijekove farmacije samo kad je kućni ljubimac jako loš, pa još bolji - odmah ga odnesite u veterinarsku bolnicu, gdje će kvalificirani stručnjak uspostaviti uzrok bolesti i pružiti ispravnu, efikasnu pomoć.

Mače

Iako sve mačke imaju o istom organizmu, ne zaboravite da su mačići i djeca, a njihovi organizmi su osjetljiviji nego kod odraslih. Hajde da razgovaramo o tome šta da radimo kod kuće, ako je Diarhea počeo precizno na mačiću.

Liječenje bebe u ovom slučaju nije mnogo drugačije. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiOsim ako ne koristite lijekove samo kako je propisao ljekar - ako ne možete uzeti mače u veterinar, nazovite kliniku i dobiti savjet. Doza, Metoda korištenja lijeka i drugih nijansi liječenja rečit će ljekar. Kućne metode pomoći prihvatljivi su samo kada je stanje pahuljasta relativno normalno. Svako propadanje ukazuje da je Kotu potrebna pomoć stručnjaka.

U slučaju gladne prehrane, smanjite vrijeme od jednog dana do polovine, odnosno na 12 sati.

Teške bolesti u bebama su rijetke, glavni uzrok dijareje je velika količina hrane i prejedanja, loša hrana ili nepravilna prehrana. U prvim mjesecima njihovog života, mačići moraju biti na neki način, uzimajte u obzir sadržaj vitamina, hranljivih sastojaka i elemenata u tragovima u hrani koji potiču rad crijeva i sprečavaju probleme u svom radu.

Kako ne pogoršati situaciju

Ponekad zbog neznanja pravila prve pomoći, možete naštetiti kućnim ljubimcima još više, a slučaj proliva je u potpunosti pogodan za dijareju. Rekli smo da je upotreba aktivnog uglja moguće, ali ne biste trebali misliti da su lijekovi iz dijareje jači za ljude, mačka će učiniti. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiBudite, kao što maj, ljudi i mačke imaju različite organizme, a da za nas je spas, za životinju se može razornirati. Tvari koje su sadržane u drogama u najboljem slučaju neće pomoći, a u najgorem slučaju, oni će dovesti do brojnih nuspojava.

Popis lijekova koji se mogu koristiti s oprezom kako bi se olakšalo stanje mačke, također smo naznačili gore. Svi su odobreni veterinarima kao lijekovi s najmanje brojem bočnih svojstava. Međutim, još uvijek preporučujemo da ih primjenjujemo pod nadzorom ljekara njegovom rezolucijom. U suprotnom slučaju možete liječiti ne uzrok dijareje, već samo simptom. Bolest će se nastaviti razvijati, a nepravilni tretman u najboljem slučaju dovesti do stabilnog lošeg stanja kućnog ljubimca, u najgorem slučaju - do smrti.

Stavite previse narodne metode u stranu. Sa prolivom u mačkama, ne možete sami oprati creva, kod kuće i bez dozvole veterinara, kao i upotrebi tečnosti sa sadržajem alkohola u unutrašnjosti. Takav tretman ne može biti ne samo beskoristan, već i štetan. Alkohol nesumnjivo ima svojstva dezinficijensa, ali za mačku mačka je previše agresivna. Gastrointestinalni trakt životinje već pati, nema potrebe da se pogoršava situacija s metodama koje nisu primjenjive za životinje. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiTakođe ne biste trebali čekati da se proliv prođe sama po sebi. Ako vidite da vam je najdraži, pazi na njega: kako jede, da li se njegovo ponašanje promijenilo, postoje li vanjske promjene, koja stolica ima i koliko često ima prazninu. Drugi alarmantni simptomi signaliziraju da je potrebna pomoć veterinara.

"Pozivi" da vide lekara

Briga o svom ljubimcu nesumnjivo je važna, međutim, morate znati mjeru u njemu. Ne treba se obratiti veterinaru čim ste vidjeli da je mačka napustila vašu omiljenu poslasticu. Jednostavno ne može doživjeti osjećaje gladi. Prvo pravilo je praćenje životinja, posebno ako mučite njegovo ponašanje i zdravlje.

Ako vaša mačka jednom ima dijareju, dok se nakon toga njegov uvjet nije mijenjao ni na koji način, ne žuri na veterinar. Kao što smo već rekli, životinja može doživjeti stres, a ljekar vjerovatno neće moći pomoći. Može biti i blag trovanje hranom, što će uskoro ne ostaviti trag ako pomognete mački da se nosi s neugodnim simptomima. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mački

Bitan!Najbolja odluka bit će poziv veterinara, jer putovanje u transport može biti stresna situacija za mačku, koja će još više pogoditi njegovu sreću. Uobičajeno kućno okruženje neće učiniti pahuljicu nervozne ili se bojati ljekara.

Glavni kriteriji za koje je važno obratiti pažnju na pojavu su izgleda zdjela mačke i frekvencije njenih izleta u toalet. Prisutnost drugih simptoma ukazuje na ozbiljniju bolest i boju izmeta i njenog oblika mogu ukazivati ​​na mogući uzrok bolesti.

Stoga je najbolje ne pribjeći pomoći liječniku ne nakon prvih simptoma, već u slučaju kada dijareja ne prođe nekoliko dana, uprkos vašim naporima.

Sve gore navedeno odnosi se na odrasle. Male mačke moraju da pokažu specijalistu što je prije moguće. Barem - obratite se veterinaru telefonom. Možda je razlog neuhranjenosti ili osjetljivosti bebe na situacije nepredviđene za njega.

Preventivne mjere

Da bi se izbjegao tako neugodan simptom kao dijareje mačke, dovoljno je izvršiti jednostavna pravila. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiProvjerite je li vaš ljubimac jede. Odaberite kvalitetne proizvode za svoju hranu koja nije istekla. Izravna hrana negativno utječe na rad crijeva i mačaka, a ne samo ljudi. Zaobići jeftinu hranu iz trgovina - njegov sastav teško se može nazvati korisnim ili uravnoteženim.

Ne odlazite na istaknute proizvode otvorenog mjesta koje želite baciti. Mačke su fokusirane na miris, a slatka nijansa možda ne čuje, zbog čega će uzeti hranu za prilično prihvatljivu.

Da biste odabrali hranu pogodnu za vašu životinju, pročitajte liniju feeda predstavljenih na tržištu: od "Purine",

Ne dozvolite situaciju u kojoj je mačja hrana u blizini hemikalija, posebno deterdženata i tvari za čišćenje. Mala količina njih je dovoljno da izazove crijevni poremećaj.

Operite posuđe iz kojih se vaš lepršavi pojede periodično. Možete koristiti sodu za hranu za pranje mačke posude kako ne biste donijeli štetne hemikalije - to može uzrokovati i trovanje. Stavite posudu na čisto mjesto i ne dozvolite da hrana ne bude master, već dugo ostaje na svom mjestu. Bolje je sipati manje feed, a zatim dodajte ako se takva potreba nastaje.Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiNe zaključavajte životinju. To ne vodi samo na pretilost, što se mnogima ne koriste za razmišljanje, ali i poremećaji creva, što se ne može nositi sa teretom.

Mačji toalet takođe može postati rasadnik infekcije i bakterije, ako ne premestite punilo pravovremeno. Neće biti suvišan i pranjen ladicama. Hemijski proizvodi za pranje mogu se zamijeniti i sodom - to nije toksično.

Da li ste znali?Nepoželjno je tretirati ladicu ili posudu sa rješenjima pomoću ulja ili čak citrus soka. Ova miroma plaši životinju, s obzirom na to što neće moći prazno u uobičajenom mjestu za to. Neće biti ni jedno, oštra aroma će prekinuti miris čak i najljepše hrane mačke.

Omiljeno mjesto mačke, bilo da je jastuk, kuća ili posebna instalacija, budite sigurni da ga čistite. U suprotnom slučaju, štetne bakterije počinju tamo, što će uzrokovati bolest.

Pravovremeno dovesti životinju veterinaru za planiranu inspekciju. Tada ćete raditi sva potrebna vakcinacije na vrijeme, ne propustite obradu iz svih vrsta parazita, što znači da održavate zdravlje svog lepršavog omiljenog. Šta učiniti i kako pružiti prvu pomoć za dijareju na mačkiZapamtite da dijareja može uzrokovati nešto više od svakodnevne trovanja ili stresne situacije za mačku s slabom psihom. Stoga nemojte koristiti narodne metode liječenja i ne čekajte da vaš lepršavi prijatelj postane još gori. Okrenite se stručnjaku za pomoć kada vidite da su simptomi opisani od strane koji odgovaraju onima koji su prisutni u mački.

Zdravlje vašeg omiljenog je u vašim rukama. Pobrinite se za njega, promatrajte šta se događa u životu mačke, a vi ste pored njega kada primijetite bolest. Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći da se nosite sa dijarejom mačake ako ste kod kuće, ali važno je posjetiti veterinarsku kliniku kada se takva prilika nastavi. Iskusan je veterinar koji će moći propisati ispravan način liječenja i izbjeći će nepopravljive greške.

Članci o temi
LiveInternet