Kako odabrati kavez papagaja?

Izbor stanovanja za kućnog ljubimca mora se pristupiti svim odgovornošću, jer vaš papagaj možda mora provesti cijeli život u njemu. Previše skučen kavez, nepravilno odabrani oblik, nesiguran materijal, može negativno utjecati na zdravlje peradi, njegove šljiva, pa čak i očekivanog vijeća života. Postavljajući pitanje odabira ćelije za papagaj, neiskusni vlasnici prvo obratite pažnju na svoju vanjsku privlačnost. Ali glavni kriteriji za odabir "apartmana" za pernato kućni ljubimac ne bi trebali biti ljepote, već praktičnost, funkcionalnost, udobnost i sigurnost ptica.

Ćelijski oblik

U obliku ćelija su okrugli, pravokutni, kvadratni - s ravnim krovovima i krovovima različitih oblika.

Nikada ne kupujte okrugle ćelije - papagaji se ne osjećaju sigurno u njima. Postoji i mišljenje da se u prebivalištu ovog oblika ptice izgube u svemiru.

Ćelijski oblik
Okrugli kavez za papagaje se ne preporučuje

Ćelije sa "elegantnim" krovovima, zakrivljenim oblicima ili sličnim pagodama - takođe ne najbolji izbor. To može izgledati proizvoljno lijepo, ali zavoji i oštri uglovi mogu dovesti do ozljeda kućnog ljubimca. Ne zaboravite da je praktičnost i sigurnost papagaja od najveće važnosti! Čišćenje takvih ćelija takođe nije previše udobna, prljavština, perje i paraziti mogu se akumulirati u uglovima.

Veličina

Iz cijele raznolikosti ćelija prikazanih do danas, preporučuje se odlučiti za jednostavan pravokutni s ravnim krovom - u takvoj se ptici osjećati ugodno, a lako ga je čistiti u njemu.

Napomena: Najvažnija je duljina ćelije, t.e. Treba ga produžiti vodoravno, ne vertikalno. Kvadrat je takođe prihvatljiv, ali samo ako je prilično prostran.

Prikladne su i ćelije koje su dodeljene i strukture u obliku kuće su takođe pogodne.Ali ponavljamo da je idealan oblik ćelije pravougaonog s ravnim krovom.

Materijal
Pravokutni kavez s ravnim krovom


Veličina

Velika ćelija je dodatni plus. U prirodnim uvjetima, papagaji lete desetine kilometara dnevno. To se ne može uporediti sa ograničenim prostorom u kojem morate živjeti pernati u zatočeništvu. Takođe, ne zaboravite da će u apartmanima ptice biti potrebno i postaviti različite stupove, hranilice, ljestve i druge igračke. Stoga je, ako je moguće, bolje je odmah odabrati kavez je prostran. Za udobnost, kućni ljubimac treba prebivalište gdje bi mogao slobodno skočiti sa stupa do pola, a da ne dodiruje šljokice šipki. I, naravno, papagaj će biti bliži prirodnom staništu u kavezu u kojem možete letjeti i trčati.

U svakom slučaju, veličina ćelije treba pružiti pticu s najmanje najmanjem udobnosti: papagaj, sjedeći na stupu, trebao bi se slobodno ispružiti i valiti krila bez dodirivanja šipki.

Sjedeći "Kavezi mogu biti stalni smještaj - pogodni su samo za privremeno održavanje i transport. Kada odaberete pernato stanovanje, imajte na umu da ograničen životni prostor može dovesti do mišićne distrofije, apatije, depresije ili, obrnuto, agresivnosti odjeljenja.

Minimalne dozvoljene dimenzije ćelija za papagaje predstavljene su u tablici.

Dimenzije ćelija (aviar) dužina / širina / visina
Papagaji (tipovi)Transporteri.ćelijakarantinski kavezStalni kod lične osobe aviar
Valovito, nememorijski itd.Mala vrsta30x20x25 40x20x30 40x25x3060x30x40 100x40x60
Prosječni papagaji (Corella, Nathan, Kalita)40x25x39 70x50x60 50 × 40 × 6080x40x70 200x70x150
Zvuk papagaja, lori 40x30x3070x60x70 80x50x50100x50x70 200x70x1500
Kakada i Amazonski papagaji 50x30x30 70x60x60 70x60x60 200x70x150
Ara 80x50x50 80x70x70 100x80x80 100x100x150

Materijal

Sljedeći kriterij koji se morate fokusirati pri odabiru stana za pticu je materijal iz kojeg se stvara. Optimalno je ako je ćelija izrađena od metala, bolja od nehrđajućeg čelika ili običnog čelika, prekrivena praškastom prskanjem, polimernom premazom ili izdržljivom, netoksičnom bojom (vodene akrilne boje su najmanje opasne).

Provjerite da li ćelija koju ćete kupiti ima poznati proizvođač. "Brendirane" kompanije obično pružaju sigurnosne informacije.

Kineske ćelije su Triol, Tesoro, Dezzie, Homezoo. Oni su mnogo jeftiniji od proizvoda gore -uzetskih firmi, ali i njihov kvalitet koji odgovaraju.

Osjetite se previše jeftinim ćelijama bez ukazivanja na proizvođača!

Potpuno drveni kavez pogodan je samo kao privremeno kućište, a samo za najmanja vrsta papagaja. Od drvene kuće, kućnog ljubimca prije ili kasnije definitivno će napustiti put do volje. Još jedan minus je da drvo apsorbira vlagu, a to je put do širenja bakterija koji može izazvati razne bolesti ptica.

Uzdržite se od kupovine kaveza sa bakrenim šipkama, jer se ovaj metal s vremenom oksidiran, a bakreni oksidi su najjače perad peradi. Iz istih razloga pocinčani šipke se ne preporučuju.

U prodaji možete pronaći plastične ćelije (gutinax, pleksiglass). Oni su prilično dobri, netoksični, ali plaše se visokih temperatura (ne mogu se oprati previše toplom vodom).

Drugi važan kriterij za odabir kućišta za papagaj je udaljenost između ćelija ćelije i njihove debljine. U apartmanima šipki valovi bi trebali biti promjera 1,5-2 mm, a dopuštene vrijednosti udaljenosti između šipki su 10-15 mm.

Za velike papagane (Kakada, Jaco, Amazons itd.D.) Debljina šipki trebala bi biti promjera najmanje 3-4 mm, a udaljenost između šipki treba biti nešto više od 20 mm (glavna stvar je da papagaj ne može zabiti glavu između šipki).

Vrata

Vrata

Vrata su sljedeće vrste: 1) Vrata otvaraju se na stranu - 2) vrata se otvaraju od donjeg 3) vrata se otvaraju od vrha do dna - 4) Klizanje giljotinskih vrata koji klize.

Najbolja opcija je otvor na vratima (poput ulaznih vrata) ili vrata koja se spuštaju dolje. Izbjegavajte Gillutin vrata (one koje klize po šipkama gore-dolje). Za nemirne ptice koji neprestano teže pobjeći, takva vrata su velika opasnost - jednostavno može pasti na pticu na vratu.

Veličina vrata trebala bi biti takva da se ruka zajedno sa papagajom slobodno stavlja u njega.

Stanovanje velikog papagaja treba biti opremljeno bravom. Neki proizvođači su razvili jedinstvene dvorce koje čak i najpametnija ptica ne može se nositi sa.

Paleta

Većina ćelija na prodaju opremljena je plastičnim paletama. Lako je oprati plastiku, ali za udobnost ptica, preporučuje se prekrivanje dna čistom papirom ili sipajte čisti suhi pijesak u paletu. Paleta je napravljena, a ako je kavez duge dužine, može postojati 2 palete, što uvelike olakšava čišćenje.

Članci o temi
LiveInternet