Perzijska mačka: opis pasmine i karakteristike sadržaja

Priča o pasmini

Perzijska mačka jedna je od najpopularnijih i najtraženijih pasmina sa dugim pjesmima. Ovo je omiljeni ljubimac za mnoge, osvajajući svoj graciozni, šik izgled, kao i ponosni, ali izuzetno ljubazni karakter i "kraljevske" navike.

Perzijska mačka će postati pravi prijatelj za sve ljubitelje kućnih ljubimaca.

Priča o pasmini

Perzijske mačke su jedna od najpoznatijih i drevnih pasmina. Istraživači nisu mogli uspostaviti tačno porijeklo Perzijanaca, ali većina stručnjaka se slaže da je domovina perzijskih mačaka drevna persija, odnosno moderni Iran.

"Preci" lepršavih životinja su divlji mačji čvor, kao i pustinjske mačke koje žive na teritorijama azijskih zemalja. U procesu prirodne mutacije, kao i brojne promene uzgoja, pojavilo se poboljšanje prirodnih vrsta životinja, pojavile su se perzijske mačke sa dugim perzijskim, koje su bile malo kasnije istaknute u zasebnoj pasmini.

Životinje duguju svoju popularnost kardinalu Richelieuu, kojima je egzotični kućni ljubimac predstavljen kao poklon poznatim francuskim diplomatom. Mačka je odmah postala omiljena od kardinala i dobila široku popularnost među francuskim aristokratskim krugovima. Čitao sam ga čast da imam perzijsku mačku u svojoj kući, što je u to vrijeme zvalo turski ili istočni.

Opis pasmine
Iran

U drugoj polovici 19. veka ta pasmina kućnih ljubimaca stekla je ogromnu popularnost na teritorijama Amerike i Velike Britanije. Kao rezultat brojnih eksperimenata uzgajivača, Perzijanci su stekli svoj trenutni izgled - široko uređenim očima i spljoštenim nosom.

Na teritoriji Rusije, perzijska pasmina mačaka bila je rasprostranjena tek sredinom 80-ih godina prošlog vijeka. Ali samo bogati ljudi mogli su dozvoliti da imaju takvog egzotičnog kućnog ljubimca.

Zahvaljujući nekomfliktnom, fleksibilnom karakteru i luksuznom izgledu, perzijske mačke su brzo osvojile milione navijača širom svijeta.

Opis pasmine

Perzijski pasmini privlače pažnju zbog svojih pozitivnih svojstava, koji uključuju luksuzni izgled, duga i nevjerojatno meka vuna, prijateljski, fleksibilni karakter. Takve životinje postat će samo lojalni prijatelji, već i pravi ukras bilo kojeg doma.

Glavne karakteristike perzijske pasmine:

 1. Zaobljen, Mišićni torzo Velike ili srednje veličine, s jakim, ponekad debele šape.
 2. Masivan, Okrugla glava Sa male uši i Ravni oblik lobanje.
 3. Glavna karakteristika perzijskih mačaka je mala, Spljošteni nos sa skraćenim leđima, koji se kombinira sa Velike "orijentalne" oči daje životinji djetinjasto naivan izraz.
 4. Oči perzijskih mačaka široko su postavljene, njihove boje Boja odgovara nijansi životinjskog vune.
 5. Duga, gusta i svilenkasta vuna mogu imati ogroman broj boja -Od sumpora ili snježno bijela do kornjače ili srebrne suhe.

Težina perzijskih mačaka može dostići 5-7 kg. Jedna od glavnih prednosti ove raznolikosti životinja je ogromna raznolikost opcija za boju vune - krema, breskve, crvene, plave, srebrne, dimne tabby, crne i snježne, čin, zlatne, mermerne, činčile. Ukupno je danas najmanje 100 različitih boja perzijskih mačaka.

Karakteristike i nivo inteligencije
Perzijski

Karakteristike i nivo inteligencije

Crvena perzijska mačka, poput perzijskog bilo koje druge boje, životinja je sa fleksibilnim, ljubaznim i slatkim karakterom. Perzijci su izuzetno posvećeni svom gospodaru, oni mu ostaju vjerni u bilo kojoj situaciji.

Glavne karakteristike karaktera perzijske mačke:

 • prijateljski;
 • ljubazan i kovan;
 • privrženost;
 • Razigrano, smiješno;
 • aktivan i mobilni;
 • nenaseljen;
 • Istina i posvećena.

Unatoč činjenici da perzijske mačke izgledaju strogo i ravnodušno, kategorički ne prihvataju usamljenost - bez redovnih milujućih i komunikacija, Perzijci se napušteni i nedostaju.

&Shypers pripadaju pasminama uzgojenim i naprednim u umjetnim uvjetima. Oni su isključivo kućni ljubimci i neće moći preživjeti na ulici. Životinje savršeno osjete značajke raspoloženja vlasnika - u toploj, ljubazno okruženje, Perzijci se osjećaju sretno, ali kada se ne prenosi vlasnik, nervozu, ogorčenjem ili ljutnjom i ljutnjem se prenosi i ljutnja.

Perzijci se smatraju sasvim neovisnim životinjama, oni nikada neće prekršiti pravila ponašanja koji je utvrdio vlasnik. Ali mačke su vrlo zabrinute ako ova pravila ne ispune druge kućne ljubimce ili domaćinstva. Situacija kada je od Perzijanaca potrebno određeno ponašanje, dok su drugi dozvoljeni gotovo sve može uzrokovati depresiju u životinji. Srećom, stres ne traje dugo i dobro je raspoloženje brzo vraća kućnom ljubimcu.

Napustiti
U šetnji

Napustiti

Perzijske mačke su malo raspoložene, čak i aristokratski karakter. Vole kad im se brinu za njih, mami.

Osnovna pravila za brigu o Perzijcima:

 1. Za očuvanje prekrasne, luksuzne vune, perzijski mače iz djetinjstva mora se svađati svaki dan - Da biste to učinili, morate imati nekoliko četkica i ljuljavice pri ruci.
 2. Perzijski se treba okupati svakih 8-10 tjedana.
 3. Za higijenske postupke najbolje je koristiti posebne alate, namijenjeno posebno za dugotrajne životinje.
 4. Oči kućnih ljubimaca trebaju biti obrisane svaki dan sterilnim pamučnim oblogom.
 5. Ako postoji potreba za prelazak na novo prebivalište, perzijski se najbolje prevozi u posebnom kandinu, Budući da je promjena poznate prebivališta snažan stres za životinju.
 6. Perzijci vole spavati na toplom, osamljenom mjestu, Ali nedaleko od vlasnika, tako da će najbolje rješenje biti kupnje ugodne mačke ili kuće.

Zanimljiva činjenica. Perzijci rijetko miow. U slučaju kada žele razgovarati s vlasnikom ili drugim domaćinstvima, jednostavno počnu da usko i smisleno pogledaju u oči.

Gusta, duga vuna, iako svakodnevno češlja, ostaje na površini tepiha, namještaja. Perzijske mačke trebaju redovne kapke u kući.

Perzijske mačke su uredne, pa se vrlo brzo naviknu na pladnju. U ove svrhe možete kupiti pladanj i zatvorenog i otvorenog tipa. Punilo je najbolje kupljeno u trgovini za kućne ljubimce, kao i običan piljevina iza šapa životinje nosi se u cijeloj kući.

Problemi sa zdravljem
- Posjeta dobro, ali bolje kod kuće!..

Problemi sa zdravljem

Perzijska mačka ima karakterističnu karakteristiku izgleda u obliku malog, njub-inizovani nos koji su toliko voljeni milionima životinja životinja. Ali ova značajka može uzrokovati i mnoge zdravstvene probleme - na primjer, razne bolesti nazofaringe i gornjih dišnih puteva.

Sledeći zdravstveni problemi su zajednički među Perzijcima:

 • Poboljšana lacrimacija;
 • oštećenje vida;
 • oštećenje sluha;
 • bubrežni policistični;
 • Oštećenja na vjetrovima mrežnice za oči i kornea;
 • Različiti zubni problemi - pojava tatara, gingivitis;
 • Srčana bolest - na primjer, kardiomiopatija.

Skraćeni nazalni septum izaziva hrkanje, njuška, kratkoća daha u mački, kao i pojavu intenzivnog pražnjenja sa lakimalnih kanala.

Perzijske mačke vole pratiti ljepotu i čistoću vune, tako da komadiće vune mogu nakupljati u procesu lizanja u stomaku životinje. Mačka ih može samostalno pljuvati. Ako se to ne dogodi, morate kupiti poseban alat za probavu dugih mačaka u vetaptexu.

Kućni ljubimci Perzijske pasmine vrlo su voljeni odbrizganja i zadovoljavajući jesti, toliko njihovih predstavnika imaju problema sa pretilosti.

Pletenje
Pun perzijski

Pletenje

Prve manifestacije estrusta u perzijskim mačkama javljaju se u dobi od oko 5-7 mjeseci. Možete ga primijetiti čestim meowom, povećanom aktivnošću. Životinja stalno traži vlasnika vlasnika. Ali u ovo doba, Perzijanci se kategorički ne preporučuju intimni odnosi, jer tijelo mačaka koje još nije u potpunosti formirano neće moći u potpunosti izdržati potomstvo.

Tychka u takvim mačkama može trajati od 5 do 15 dana. Viskozni egzotični kućni ljubimci preporučuje se da se izvrši nakon što ih dosegne 12 mjeseci starosti i starijih. Za parenje preporučuje se mačka dovesti na teritoriju na mužja, a ne obrnuto.

Da bi se utvrdilo da se koncepcija uspješno dogodila promjenom ponašanja mačke - ona može postati agresivna, zlosretno reagira na druge životinje. Prosječno trajanje trudnoće kreće se od 62-65 dana.

Koliko živi kod kuće?

Da bi se perzijskih mačaka tokom godina oduševili njihovim vlasnicima zdravljem i luksuznim izgledom, moraju se pravilno hraniti. Životinja bi trebala jesti 2-4 puta dnevno. Sledeći proizvodi moraju biti prisutni u svojoj prehrani:

 • Piletina, patka ili prepelica;
 • niske varijante mesa i ribe;
 • Tvrdi sir, vikendica.

Odlična opcija za hranjenje perzijskih mačaka smatra se profesionalnom premium feedom, a sadrži sve potrebne vitamine i elemente u tragovima namijenjenim posebno za životinje ove vrste.

S pravilnom, uravnoteženom prehranom i redovnom njegom, prosječni životni vijek Perzijski može biti 14-20 godina, što je jedan od najviših pokazatelja među predstavnicima porodice mačke.

Zaključak

Perzijske mačke su iznenađujuće pametne i prekrasne životinje koje se odlikuju posvećenim, vjernim karakterom i ogromnom ljubavlju za njihovim gospodarom. Zahvaljujući mekim i fleksibilnim temperamentom, perzijski će postati pravi prijatelj dugi niz godina.

Članci o temi
LiveInternet