Prugasta brtva (shelytle)

Između ostalih predstavnika porodice, prave pečate, heroj ovog članka - prugaste pečat ili sklonište (histriofoka fasciata) - odlikuje se vrlo nestandardnom bojom, za koji je zapravo dobio svoje ime.

Kako izgleda prugasto brtva?

Ovo je srednje sredstvo. Duljina odraslih može dostići 190 cm, ali obično manje-150-160 cm. Razlike u veličini ženki i mužjaka su neznatne. Tjelesna težina zaptivača odraslih je 70-80 kg, a u toku najvećeg masnoće do 100 kg. Masa novorođenčadi je oko 9 kg.

Kako izgleda prugasto brtva?

Bojanje odraslih je neobično. U mužjacima je glavna pozadina tamna i razlikuje se od intenzivno crne do aspekt-smeđe boje u ženki mnogo svjetlije-od smeđe-smeđe do pucanja. Protiv ove pozadine, bijelo, ponekad sa žućkastom nijansom, vrpca trake s širinom od 10-12 cm izgledaju kontrast. Jedna od pruga pokriva vrat i stražnju stranu glave, drugi okruženje tijela u sakralnom dijelu - dvije uparene pojaseve trake nalaze se oko prednjih peraja i protežu se od ramena do sredine tijela. Pruge na telu ženki manje su kontrast.

Gde živi Shelytle?

U nezrelim pojedincima glavna pozadina je tamnopala, pruge se ne formiraju. Novorođene mladunce prekrivene su pahuljastom kosom čiste bijele boje - nakon promjene navlake za dojenčad, glavna pozadina promjena boje: leđa je tamno siva boja, stranice i trbuh - svijetlo i pepelom - održivo bojanje.

Gde živi Shelytle?

Striped brtva je uobičajena uglavnom u Okhotsku i Bering Seasu. Nalazi se i u južnim regijama Chukchiskog mora sa Kolyuchinska usna na zapadu do Cape Barrow na istoku. Južna granica raspona odvija se u sjevernom dijelu mora Japana (Tatarske strane i otoke Kuril).

Tokom formiranja ledenih depozita u Beringu, pokrivači su uglavnom koncentrirani u zaljevu Anadyr-a i nizom leda u području ostrva Sveti St. Matvey i St. Lavraynty. U malo manjem broju životinje se nalaze u olizoru i Bristol Zaljevu, u blizini otoka Pobilova, u Berinskom tjednima i južnom dijelu mora Chukchi mora.

U moru Okhotsk, najistaknutije akumulacije pečata opaženo je na području leda sjeveroistočno od Sahalin i jugoistočno od bake.

Ledeni depoziti školjki uvijek se uklanjaju iz obala, brtve radije formiraju klastere na raščlanjivanju snažnog i trupanog leda uz prisustvo razrjeđivanja i pukotina.

Prema 1982. i 1979. godini, broj prugastih brtva širom svijeta iznosi 193-240 hiljada. glave.

Nastavak roda

Ženke dosežu pubertetu između 2 i 5 golova, mužjaka - između 3 i 6. Većina štenaca rodila se na pakovanju leda na početku i sredinom-of. Mužjaci ne izlaze na led pored ženki i mladunaca.

Trudnice se unaprijed dođu do područja štenaca i obično se nalaze u ledenim masivima koji se nalaze u blizini rubova plutajućeg leda. Obično se rodi jedna mladuna, koja se hrani majčinom mlijekom oko 20 dana i brzo dobiva težinu. Ako je debljina potkožnog sloja masti novorođenčeta 1-1,5 cm, zatim do kraja razdoblja dojenja povećava se na 4-5 cm. Masa mladunaca povećava prosječno 30 kg, a dužina tijela je do 120 cm.U dobi od 25-30 dana, novorođenčad prekrivača mladunaca napokon ispada, ali neko vrijeme i dalje ostaju na ledu, postojeći zbog akumulirane masti. Prijelaz na neovisan način života dovodi do gubitka tjelesne težine na oko 25 kg i smanjenje debljine potkožnog sloja masti. Tek nakon odlaska u vodu, djeca počinju intenzivno jesti s malim rakovima.

Parenje pečata počinje krajem aprila i završava u maju i javlja se i u vodi i na ledu. U ovom trenutku, ložilici ne formiraju stalnu paru.

Trudnoća traje oko 11 mjeseci, uključujući 2,5 mjeseca u latentnoj fazi razvoja jaja.

Nastavak roda

Nakon bračne sezone, brtve počinju razdobljem topljenja, traju do sredine - do krajnjeg uništavanja ledenog poklopca. Striped brtve izlijevanja imaju svjetliju boju. Za vrijeme topljenja životinje su jako izgubljene, a sloj potkožne masti smanjuje se sa 4-5 na 1-2 cm.

Uz kraj obloge, navlake ostavljaju led i prelaze na intenzivnu prehranu.

Šta su prugaste brtve jedu?

U moru Okhotsk, glavna prehrana osigurava prugastih brtva su Pollock, bakalar, moy, iz cefalopoda moya, male su hobotnice, a od rakova - škampi. U Beringu se granama uglavnom jedu sa škampima, više vole Saiku, Navagu i haringu od ribe. Povremeno diverzificirati svoju prehranu sa karakatskom i hobotnicom. U ishrani mladih pojedinaca u Okhotsku i Beringu mora prevladavaju mali rakovi.

U potrazi za hranom, prugaste brtve mogu zaroniti do dubine od 200 metara.

Neprijatelji školjki

Prirodnih neprijatelja, najopasnije za police su polarni morski pas, kosilica i bijeli medvjed. Kubice takođe mogu štetiti velikim galebovima i orlovima.

Šta su prugaste brtve jedu?

Live korice u prosjeku 20, maksimalno - 26 godina.

Članci o temi
LiveInternet