Kako nahraniti mačku nakon porođaja: dobra ishrana i njega

Ako se mačka osjeća dobro u postpartumskom periodu, još uvijek mu trebaju povećanu pažnju i njegu. Važno je znati nahraniti mačku nakon porođaja.

Konfiklesno mjesto za mačku nakon porođaja

Postpurtum gnijezdo nalazi se u tamnom mjestu, daleko od buke i reznih očiju. Mora biti zaštićena od nacrta sa svih strana. Preporučuje se odabir svjetlosnih tonova da biste ga odmah promijenili da biste ga odmah promijenili prilikom kontaminacije. Ako u sobi morate smjestiti jastučić za grijanje toplom vodom ili posebnom električnom prostirku s grijanim u sobi.

Konfiklesno mjesto za mačku nakon porođaja

Nakon rođenja, mačka je potrebna posebna pažnja

Pažnja! Hrana, voda i ladica moraju biti postavljeni u blizini kuće. Ovo je neophodno tako da novotešeno majka dugo ne napušta mačiće. Voda za piće treba uvijek biti čista, sobna temperatura.

Higijena i zdravlje

Kuća se može kupiti ili napraviti od kartonske kutije

Higijena i zdravlje

Oko 1,5-2 tjedna nakon porođaja, mačka ima krvavi pražnjenje s ugrucima. Dakle, njegova maternica se očiste. Mačka je čista životinja i nadgleda svoju higijenu sami, pokušavajući da ne mrlje leglo i mačiće. Međutim, ponekad joj treba pomoć vlasnika.

Nakon porođaja trebate nadgledati stanje bradavica. Ako su crvenili, prekriveni pukotinama i truležom, životinja se mora prikazati veterinaru.

Dijeta

Prvih 4-5 sati nakon porođaja, mačka će odbiti jesti. Treba ponuditi toplu vodu i mlijeko.

Mesni proizvodi

Odmah nakon porođaja možete uvesti malu količinu kuhane prehrambene meso u dijetu (Turska, zec). Od 14 dana, kada se kućni ljubimac potpuno oporavlja, daju poznatu hranu. U t. h. meso u bilo kojem obliku.

Mljekara

Mliječni proizvodi nakon porođaja su potrebni. Kako nahraniti mačku za rođenje:

 • mlijeko;
 • vikendica;
 • kajmak;
 • jogurt;
 • pepeo;
 • Kefir.

Dijeta

Mliječni proizvodi zasićuju tijelo korisnim elementima

Bitan! Mliječni proizvodi moraju biti prisutni u izborniku svu dojenje i 20-30 dana nakon njegovog kraja. Nakon toga, ako mačka odbije, možete isključiti mlijeko iz dijeta.

Kostiju brašno

Sadrži kalcijum, koji je neophodan za životinju u razdoblju postparta. Uz njegov nedostatak, mačka se osjeća loše, mogu se pojaviti konvulzije, Eclampsia. Takvi patološki uslovi često vode do smrti. Koštano brašno mora biti dano 1 h.l. svakodnevno. Ovo je posebno neophodno za škotsku vizu, tako da uši uzimaju pravi položaj.

Riba

Ribe je neophodno za danu mačku, ali ne više od nekoliko puta mjesečno. Bolje je dati prednost niskim sortima. Kakva riba za hraniti sestrinsku mačku:

 • hack;
 • Paltus;
 • COD itd.D.

Prije toga, ribe se moraju očistiti od kostiju.

Jurva

Topla juha uspostavlja probavni trakt. Može se izrađivati ​​od piletine, ćuretine, govedine, žitarica i povrća, ali bez začina i soli.

Posebna suha hrana

Prvi put nakon porođaja se ne preporučuje davati kućnim ljubimcima završenu suhu prehranu. Praktično ne sadrži vlagu i negativno utiče na proizvodnju mlijeka. Pored toga, hrana ima mnogo teških soli u kompoziciji, što je loše za mlađe mačiće.

Izuzetak su samo čistokrvne mačke (na primjer, britanski). Ako prije rođenja kućnog ljubimca pojede suhu hranu, promjena prehrane je nepoželjna.

Broj hranjenja

Kad se proizvodi ne apsorbiraju, možete se prebaciti na konzerviranu hranu od istog proizvođača

Hrana za napraviti više mlijeka

Kako nahraniti mačke mačke koja su otišla, tako da postoji mlijeko, možete pitati veterinara. Dat će potrebne preporuke na osnovu pojedinačnih karakteristika životinje.

Često poboljšati laktaciju, mačka ima dekociju limuna balza, origano i anis 1 sat.l. ujutro i uveče. Trebalo bi biti slabo koncentrirano: 1 h.l. Osušena trava izliva se sa 500-600 ml vode.

Pažnja! Prije nego što dajete životinju, dekokticiju, morate ga probati sami. Ako je gorko, morate dodati malo šećera. Inače će mačka odbiti.

Broj hranjenja

Mačići usisavaju mlijeko stalno, pa mačka nakon porođaja često jede puno. Trebalo bi postojati najmanje 4-6 hranjenja dnevno. U suprotnom, dojenje će se pogoršati, životinja će im nedostajati energija, počet će smršavjeti. Kako nahraniti već dnevno namotavanje mačke, vlasnik odlučuje za sebe. Najvažnije je u tome da je meni ima gore navedene proizvode.

Hranjenje mačića

Bez obzira na pasminu, prve 3-4 sedmice nakon rođenja mačića jede isključivo na majčino mlijeko.

Hranjenje mačića

Mačići i dalje sisaju grudi, ali to postaje dovoljno

Kada u pravilu nahraniti mačiće nakon rođenja, u pravilu je jasno odjednom. Oni postaju nemirni, počnite smršavjeti. Ako djeca ne dobiju 10 g dnevno, vrijeme je da uvedemo komplementarnu hranu:

 • meso. Bolje je započeti neovisnu hranu sa govedinom. Kada mačići nauče žvakati, prehranu se može raznositi od Turske i piletine. Preporučljivo je dati od ne više od 2-3 puta sedmično, zamenjujući meso. To može biti srce, jetra, pluća, stomaci;
 • Dobroženo povrće. Prilikom hranjenja, samo mahunarke, paradajz i patlidžan ne mogu se dati;
 • žitarice, osim velikog broja ugljikohidrata;
 • jaja. Prepeal se može dati u cijelom obliku. Piletina - samo žumance. U prvoj godini života dovoljno je da se nahrani 1-2 puta sedmično;
 • mliječni proizvodi. Ne bi trebali sadržavati šećer i zaslađivače. Kiseli Hum bi trebao biti nizak -Fat. Pivski kvasac i jaja školjki zgnječeni u brusilicu za kafu;
 • Mokri feed. Proizvođači takvih proizvoda proizvode posebne mačiće. Preporučuje se odabir super premijskih proizvoda.Kako nahraniti mačku nakon porođaja: dobra ishrana i njega

Trebate nahraniti mačiće 4-7 puta dnevno

Bilješka! Postavke ukusa mačaka nakon porođaja mogu se promijeniti. Potrebno je tretirati to strpljenjem i razumijevanjem.

Zaključno, treba napomenuti da ako preporuke slijede gore navedene podatke, kućni ljubimac će brzo vratiti snagu, a postporođajni period će proći bez problema. Shvatite da je za životinju odabrana prava prehrana: ne gubi kilograme, za vrijeme hranjenja ima dovoljno mlijeka, kaput ne blijedi, mačići izgledaju zadovoljstvo i dobro -Fed.

Članci o temi
LiveInternet