Pletenje pasa po prvi put: savjeti i preporuke

Šta pletenje?

Donošenje čistokrvnog štenata, svakog vlasnika ili kasnije razmišlja o potomstvu.

Tako da je prvo pletenje uspješno, morate znati kako pripremiti životinju za ovaj proces i kako to organizirati.

Šta pletenje?

Pletenje ili milosrdno - proces parenja muškog i ženskog (muškog i kučka) s ciljem gnojidbe i dobivanja daljnjeg potomstva. Ako se planira naknadni prijem dokumenata za čistokrvne štence, vlasnik mora biti u skladu s nekoliko uvjeta.

A jedan od glavnih kriterija je frekvencija lakta. Ruska Kinološka federacija preporučuje da smanji pse ne više od jednom godišnje. U ekstremnim slučajevima, trudnoća je dopuštena dva puta godišnje uz uvjet da sljedeći utjecaj potomstva neće biti ranije od 12 mjeseci nakon.

Kada mogu prvo?
Slatki par

Kada mogu prvo?

Čisto teoretski, prvi viskozni kod pasa može se izvesti tokom prvog estrusa u ženki. Ali iskusni ručnici pasa ne preporučuju pletenje pse u takvu ranu dob, jer njihovo tijelo nije dovoljno razvijeno, što može uzrokovati poteškoće s gestacijom i procesom porođaja porođaja.

Prva estrusta kuje može početi već u dobi od 6 mjeseci, Bolje je izvesti parenje ne prije 15-18 mjeseci. Ako se parenje provede prvi put, preporučuje se pasa psa sa iskusnim mužjakom. Istovremeno, vlasnici se preporučuju pretvarati životinje, jer će to pomoći u olakšanju procesa parenja i naknadne trudnoće. Optimalni period parenja je raskrsnički period u ženskoj ženi, koji se javlja 10-15 dana ESTRUS-a.

Priprema za pletenje

Ako se pletenje pasa prvi put izvede, vlasnik ne treba samo da shvati šta je ovaj proces i kako se to izvodi, ali i saznati kako pripremiti životinju za to. Prije svega, morate odabrati odgovarajući partner za partnera. Daljnja priprema za parenje uključuje u skladu sa sljedećim uvjetima:

 • Potrebno je odlučiti koji dan će se održati prvi pleten muškog i kučka;
 • izvući dogovor u kojem su, pored obaveznih parametara propisani dodatni uvjeti;
 • Vlasnici trebaju biti sigurni da u kućnim ljubimcima nema zdravstvenih problema.

Priprema za reprodukciju pasa započinje veterinarskom inspekcijom i identificira zdravstveni status kućnih ljubimaca. Da bi se potvrdilo odsustvo ozbiljnih bolesti, potrebno je uzeti sljedeće testove:

 • Klinički test krvi;
 • Ispitivanje za skrivene infekcije: herpes, streptococci, stafilokoki.

Nakon fiziološkog ispitivanja, ljekar mora zaključiti o zadovoljavajućem stanju zdravlja životinje.

Priprema za pletenje
Poseta veterinaru

Nakon određivanja tačnog datuma pletenja, vlasnik mora izvršiti preventivnu pripremu kućnog ljubimca:

 • 30 dana prije parenja pasa, morate se obraditi iz buva, krpelja i uši;
 • Za 25 dana životinja preporučuje se kockati.

Da bi se utvrdio tačan dan ovulacije, potrebno je identificirati na kojem nivou je progesteron kod pasa. Slična analiza može se obaviti u bilo kojoj veterinarskoj laboratoriji. Da biste povećali šansu za uspješno parenje, preporučuje se odabir ne prvog dana puštanja jaja, već 2-5 dana.

Prvi pleten

U većini slučajeva pomažući kod pasa nije potrebno, jer je proces prirodan. Ipak, kada žena ili muškarac nema takvo iskustvo, mogu se pojaviti određene poteškoće. Da biste pokrenuli pse, preporučuje se ostaviti 20-30 minuta sami tako da se mogu bolje upoznati. Nakon toga treba dogoditi i sam pletenje. Ako tokom ovog postupka postoje poteškoće, visciksi se mogu izvesti "ručno" kada vlasnici u potpunosti kontroliraju postupak;

 • Vlasnik treba vezati kuju iza ovratnika i stavio koljeno pod stomak, pričvršćivanje u pravom položaju;
 • Nakon toga, "petlja" je podmazana naftom žele;
 • Kogda kobel` načinaet Zaplojivat` na suku, ego napravljaût v nožnom napravljenim;
 • Nakon ejakulacije životinja, morate pomoći laganoj pauzi. Istovremeno, prvi put da se ženski ne preporučuje da se daje za odlazak u krevet ili napravi nagle pokrete.
Prvi pleten
Kako je pletenje

Na bilješci! Bez obzira na iskustvo pasa, pletenje u svakom slučaju trebalo bi se odvijati samo na teritoriji muškog.

Mogući problemi

Čak i ako znate kako pratiti pse prvi put, ne može se isključiti vjerojatnost određenih poteškoća:

 • Kučka se ponaša agresivno - vlasnik mora držati životinju u pravom položaju i, ako je potrebno, obući njušku;
 • Mužjak ne pokazuje potrebnu reakciju - životinja mora biti pokucana nosom u dupe žene;
 • Mužjak ne pokušava skočiti na kuju - vlasnik treba posaditi kućnog ljubimca, bacajući prednje šape na stražnju stranu ženke.

Nakon uspješnog partnera preporučuje se kontrola kuje do kraja estrusa. To je zbog činjenice da može ponovo kontaktirati drugog muškarca, koji će uzrokovati mješoviti potomstvo.

Mogući problemi
Sretna porodica

Na bilješci! Psi se bave isključivo kako bi dobili čistokrvne štenade. Strogo ne vrijedi izvesti viskoznu o "zdravlju", jer to neće donijeti nikakvu korist.

Savjeti i preporuke

Iskusni rudnici pasa savetuju se da se pridržavaju sledećih preporuka kako prvi put donijeti pse:

 • Prije postupka, životinje se moraju dati da se međusobno upoznaju, inače mogu pokazati agresiju;
 • Ako kučka nije pletena, preporučuje se da se smanji samo sa iskusnim mužjacima, koji su imali iskustva uspješnih slova;
 • Poželjno je da kučka ne ide u toalet nakon oplodnje;
 • Nakon pletenja životinja, imperativ je da se hrani, jer će biti umorni.

Možete odrediti trudnoću pitomitse ne prije 3-4 tjedna. Da biste to učinili, možete koristiti posebne testove ili napraviti ultrazvuk.

Zaključak

Uprkos prividnom jednostavnosti, pletenje je prilično kompliciran proces koji bi trebao kontrolirati vlasnik. Samo u ovom slučaju može se jednom računati na pravilan rezultat. Ali u svakom slučaju, ako se parenje vrši prvi put, vlasnik životinje preporučuje se savjetovati sa uzgajivačima ili veterinaru, koji će vam reći šta i kako učiniti.

Članci o temi
LiveInternet