Mačke sa kratkim brojem: lista popularnih pasmina

Najpopularnije mačke se smatraju kratkim kućnim ljubimcima. U modernom svijetu postoji mnogo više pasmina kratkih mačaka od vlasnika duge vune.

Mačke kratke mačke

Kućni ljubimci ove pasmine zadovoljni su ljudima mnogo prije pojave svojih glavnih konkurenata - glatkih mačaka mačaka. Prema povijesnim informacijama, među mnogim kućnim ljubimcima Petera prvog omiljenog, to je bila ruska plava mačka.

Mačke kratke mačke

Mačke kratke mačke

Naravno, od tada se pojavljuju mnogo različitih mačaka s kratkom kosom. Svaka vrsta ima svoj lik i ponašanje. Samo činjenica da imaju kratku vunu mogu kombinirati lakonic siamese mačku i podatno ljubazno britone.

Kratke mačke poput djeteta i odrasle osobe, posebno brazilske kratkotrajne mačke.

Najpopularnije kratkoročne pasmine

Brazilska kratkotrajna pasmina očara sa svojom ljepotom. Brazilska mačka donesena je u zasebnu pasminu samo 1999. godine. Prema opisu, nije se razlikovao od običnih uličnih brazilskih mačaka. Ova pasmina lepršava poznata je po eleganciji njihove figure.

Brazilska mačka

Odrasla životinja raste do maksimalno 5 kilograma. Ova teška bića imaju svilenkast podloga, što ih čini sličnim plišanim medvjedima. Boja životinja može biti raznih vrsta: crna, siva, dvije -tone. Karaktera karakteriše povećana razigranost i složenost obuke.

Čistokrvna mačka nazvana "ruska plava". U Rusiji je uzgajana ova vrlo svjetska pasmina mačaka. Međutim, s velikim uspjehom, on se pozajmi da uzgaja u inostranstvu. Posebno popularno u Evropi, Skandinaviji i Rusiji. Izrazine karakteristike: izduženi oblik njuške, boja odljeva u smjeru bijelih i plavih boja. Ima glatku plišanu vunu i odličnu hvatanje vještina miševa i štakora.

Sigurne mačke Savana uzgajane su prelazeći običnu mačku i servisnu afričku. Pogled je otvoren 1986. godine. Trenutno, među kratkim mačićima, Savannah je prepoznat kao najskuplji. Odrasla osoba doseže prilično velike veličine. Prosječna tjelesna težina životinje varira oko 10-15 kilograma. Izrazivne karakteristike pasmine: egzotična boja, velike okrugle oči i izdužene uši sa četkicama poput risa. Jedina pasmina mačaka koja se može takmičiti sa psom u svojoj predanosti. Lako se slaže sa drugim životinjama i djecom.

Britanske kratke mačke savršeni su izbor kao kućni ljubimac. Čistokrvna mačka ne može se rastopiti, a ovo je veliki plus za uzgajivače koji žive u stanu. Životinju karakteriše privitak vlasniku, odličan je miš. Linija u prirodi voli usamljenost.

Bilješka! Mače je prilično aktivno u mladoj dobi. Izrazine karakteristike: spljoštena njuška, dobro obložena ovalno tijelo, gusta vuna s nekoliko podloga.

Sorte glatkih mačića: opis pasmina

Ruski plavi

Sorte glatkih mačića: opis pasmina

Različite pasmine mačaka odlikuju se njihovim karakterističnim osobinama i posebnim karakteristikama. Znajući ih, možete odabrati životinju za sebe i živjeti sjajno s njom u skladu s tim dugi niz godina. Takve kratke pasmine su popularne:

  • Singapur mačka. Na prvi pogled može se činiti da su ove mačke melanholije, ali imaju uporni karakter. Izvoz i uzgoj izvan Singapura je zabranjeno;
  • Tajlandske mačke. Imaju mnogo zajedničkog sa popularnom pasminom Siamse. Međutim, za razliku od njihovih rođaka, oni imaju veseli karakter i mogu igrati ne samo kod vlasnika, već i sa gostima. Imati visok nivo inteligencije;
  • Bombay maca. Spolja vrlo podsjeća na malu kopiju pantera. Međutim, ima razigranost i anđeoski karakter. Dobro se slaže sa drugim životinjama i bit će sjajan prijatelj za dijete. Ima crnu boju. Ne može biti sam;
  • Burm mačke imaju četverokutnu boju, što ih čini jedinstvenim. Izgled ove vrste prekriven je gomilom legendi i tajna. Poznato je da je iza ove pasmine pažljivo pazile u hramovima i obožavao je kao božanstvo.

Kako se brinuti za mačke

Pasmine kratkih vrsta vrsta su pogodne za lijene majstore. U tim pasminama pada mnogo manje vune nego u dugogodišnjim životinjama. Međutim, za kratku vunu potrebna je i pažljiva njega. Češljajući takve kućne ljubimce moraju biti najmanje jednom sedmično. To se učini tako da se smrznuta kosa uklanja iz potkoljenice, a novi rastu na njihovom mjestu. Preporučuje se to učiniti pomoću posebne rukavice ili češalj. Briga za takve pasmine standardno je kao i za ostale životinje:

  • Mačke sa kratkim kratkim mjestima treba uravnoteženo prehrana bogata mineralima;
  • Ako se mačiće odlikuje razigranim raspoloženjem, potrebno je kupiti igračke mjesečno na kojem će životinja pljusnuti divlje dispozicije;
  • Popis obaveznih dodataka uključuje: ladicu, posudu za hranu i piće, kandže;

Bitan! Zapravo za suhu i sirovu hranu trebaju biti različite.

  • Trebate pažljivo odabrati punilo za toaletnu ladicu. Mnoge čistokrvne životinje imaju alergijske reakcije na piljevinu i drveni materijal. Najbolji materijal za mačja ladica je silikonska punila. Savršeno klikne kada se mokri i ne drži se vlažnim šapama.

Uprkos činjenici da su kratke vrste potrebne manje vremena za njegu kose, ostalo su iste životinje i članovi porodice kao i ostali. Treba im briga, pažnja i briga. U nedostatku barem jednog od gore navedenog kriterija, život životinje i vlasnika može postati pakao. Životinja će pokazati svoje nezadovoljstvo, štetu i počinjenje neupotrebljivih radnji za privlačenje pažnje.

Kako se brinuti za mačke

Toaletna ladica

Tako prije donošenja donošenja i dovode životinju u kuću, vrijedi pažljivo proučavati sve karakteristike životinje, uporediti s kakva su očekivanja potrebna od novog kućnog ljubimca, a tek tada kupuju životinju. Ovo je vrlo odgovoran korak, jer će novi član porodice živjeti za narednih 10 godina pod istim krovom sa svima.

Članci o temi
LiveInternet