Arapayma gigas: staništa i navike divovske ribe piraruku


Arapaym, koji se danas smatra jednom od najvećih slatkovodnih riba, ima mnogo imena. Piraruku je jedan od njih, tako da se ova riba naziva domoroci u Peruu. Prevodi se kao "crvena riba" i zbog crvene sjene mesa i bogate crvene mrlje na vagama. Smatraju se bliskim rođacima ove džinovske ribe. Sve ove slatke vode pripadaju grupi Aravannyja.

Opće informacije
Ova riba ima nekoliko imena

Opće informacije

Nažalost, životni stil ove drevne slatke vode praktično nije proučavao. . Lokalni stanovnici koji su se bavili u Arapai Ribu već dugi niz godina učinili bilo kakva naučna istraživanja. Indijci su u crvenoj ribi videli samo izvor hrane.

Latino ime "Arapaima Gigas" formirano je zahvaljujući kombinaciji nekoliko riječi sa različitih jezika. Stanovnici Perua nazvali su ribu Arapaima ili Arapayma. "Gigas" preveden sa latinske označene "divov". Ostala imena - Piraruku i Payche, mogu doći iz jednog od lokalnih dijalekata.

Stanište
Ova riba živi u rezervoarima

Stanište

Arapaima Gigas nalazi se u Gayan, Peru i Brazilu - u rijekama koje su povezane na Amazon. U samom Amazonu, Arapim Fish možete pronaći prilično rijetko. Ona je preferira rezane obale vodenih tijela, koji su gustine obalnih algi, kada se formiraju velike plutajuće livade, u kojima je riba gotovo nevidljiva.

U močvarama i jezerima može se naći i u sezoni Mussona - takođe u tropskim šumama koje su poplavljene. Voda u staništima je prilično topla (26-30 stepeni.), Nivo pH - 5,2-5,7 ("blago kiselo" vodena tijela), sa tvrdoćom vode 12. .

U ovom videu ćete saznati više o ovoj ribi:

Vanjski opis

Piraruku riba ima prilično egzotičan izgled. Tijelo je komprimirano sa strane i ima dug oblik:

  1. Vage imaju reljefni oblik, čvrste i prilično velike veličine. Promjer vaga prosječnog pojedinca - više od pet centimetara. Krajevi svih vaga imaju bogatu crvenu granicu.
  2. .
  3. Glava je značajno izdužena i spljoštena bliže vrhu, tako da su uz pozadinu divovskog tijela izgleda malo. Na vrhu su keratizirani tanjiri.

Snaga vaga ove ribe je jedinstvena. Koeficijent elastičnosti (fiziološki pokazatelj sposobnosti tijela ili tvari je deformiran pod utjecajem mehaničke sile) je deset puta veći od onog kostiju kostiju.

Vanjski opis
Tri peraje u ovoj ribi

Vaga ima višenamjenska struktura, zbog toga, Arapaim može preživjeti kada je u susjedstvu piranha u malim rezervoarima koji su odvojeni od rijeke tokom suše.

Odrasli Arapim ima različite nijanse:

  • Glava ispred ima smeđe maslinu, liveni zeleno-plavi nijansi;
  • U blizini trbušnih peraja, tranzicija počinje ružičastom i bliže repu tijela, tijelo stječe tamno crvenu boju.

Lokacija peraja je prilično osebujna. . Uparene trbušne peraje takođe su vrlo pomaknuti na rep.

Dosadna lokacija peraja je sasvim zbog. Široka repna sečiva i sva tri peraje istovremeno stvaraju "vesla", omogućavajući ribu da napadne svoju žrtvu i daju ubrzanje.

Veličina tijela

Vjeruje se da su najveći pojedinci dosegli 4,6 metara. Ali naučni dokazi o tome ne postoje. Dužina zapisa je kopija veličine 2,49 metra, koja je uhvaćena 1979. u brazilskim vodama.

U radu "Guviana Ribe", koji je napisao Shoma Burkum nakon putovanja u ovu zemlju 1837. godine, napisano je da je najveća dužina piraruka 15 stopa (437 cm). Međutim, ta se veličina uzima iz priča o domorodama. Stoga postoje određene sumnje u pouzdanost ovih podataka.

Veličina tijela
U prosjeku, dužina ove ribe 2.5 m.

Respiratornog sistema

Piraruku nije jedina riba koja može disati atmosferski kisik. .

Smještaj u rezervoarima sa malom količinom kisika događa se zbog posebne strukture plivačkog mjehura, što igra ulogu pluća:

  1. Plutajući mjehurić je prilično velik.
  2. Tkanine mjehurića imaju stanične zidove, gdje postoji ogromna mreža krvnih kapilara.

Pyraruku`s Gill disanje može pružiti samo 25% potreba ribe za kisik, preostalih 75% kiseonika Arapaima dobiva se iz atmosferskog zraka. Da biste to učinili, odrasla osoba pojedinca svakih 20 minuta pojavljuje se do površine rezervoara. Mlade životinje imaju češće za kisik.

Nakon što ga je izvadio iz vode i široko otvara, Arapaima pravi zvuk klikom, čime oslobađajući zrak iz mjehurića, crtajući novi dio kisika.

Ranjivost na Piraruku

"Plućni" respiratorni sistem ove ribe je toliko specifičan da je to učinilo prilično ranjivim. Zvuk koji je napravljen tokom otvaranja usta je vrsta signala za ribolovce.

Ako Arapaima pliva na površinu, onda vodena površina počinje podsećati na vrtlog. Ribari to odmah primijeti i baca oštro harpun u sredinu whirpoola. Nije uvijek moguće ući u ribu.

. Ovo traje ne više od 2-3 sekunde.

Respiratornog sistema
Ova riba ima ranjivost

Ribari više vole uhvatiti Arapim u malom (veličinu ne više od 120 metara) jezera u kojima je prilično lako primijetiti whirlpools. I u određenom trenutku ribari mogu biti sretni - pasti će u tijelo zraka koji je porastao da diše u vazduh.

Sigurnosni događaji

Meso ove ribe dugo je bila osnova prehrane među stanovnicima Amazona, baš kao i Aving - stanovništvo Azije. Ali čim su počeli koristiti mreže, u većini rijeka Piraruku jednostavno je nestao. Ako bi uz pomoć harpuna samo odrasla osoba može dobiti, onda je SRJ početi uhvatiti mrežu, jer je stanovništvo počelo opadati značajno. Već više od dva metra u veličini počelo je uhvatiti prilično rijetko.

Ranjivost na Piraruku
Sporezurenje utječe na ovu ribu

Situacija je postala poticaj za stvaranje posebnih mjera za ograničavanje proizvodnje, rezervata rezervi i borbe protiv poaktiranja. Na primjer, u jednom području Perua vode vodena tijela i teritorija određenih jezera u kojima je Pyraruk dozvoljen samo ako postoji posebna licenca, koju izdaju Ministarstvo poljoprivrede.

Piraruku, baš kao i azijska avna, nalazi se na listi sjedala. . Riba je zabranjena za prodaju manje od 1,5 metara.

Druga prijetnja Arapaymu smatra se kršenjem:

  1. .
  2. Vegetacija je sklonište za mlade životinje, što podliježe napadama grabežljivih životinja.

. Dakle, ova riba se uzgaja na Tajlandu. Dovedeno je u ovu zemlju zbog rastavanja kao predmet sportskog ribolova. Ribolov na jezerima je prilično popularan događaj među odmora.

Broj jezera zaštićeni su u Peruu - rastu Piraruk za proučavanje karakteristika ponašanja. U Brazilu je Arapam također smješten u posebnim jezercima za daljnja istraživanja.

Metode reprodukcije

. Nakon 5 godina života, Arapaima je seksualno sazrena. Propagovanja počinje u decembru, a parovi se formiraju otprilike u novembru. Postoji nedokazana hipoteza da seksualno zreli pojedinci mogu baciti kavijar dva puta godišnje.

. Zajedno štite gnijezdo sa jajima koja se nalaze u njemu.

Mrijest počinje da se javlja u blizini obale - za plitke. Gnijezdo se priprema isključivo od mužjaka. Vjeruje se da je jebeno za jaja u glinenoj tlu sa ustima. Veličina rupe je približno 50 cm, dok je plitka. U ovom gnijezdu, ženske džamije kavijar. Nema podataka o količini i prečniku jaja.

Nakon oplodnje kavijara u mriješnom terenu, mužjak ga štiti. Redovno je blizu rupe. .

Izgled mladih životinja

Arapaym mužjaci i dalje štite i štite potomstvo i nakon pojave SRJ. Oko 7-10 dana izleteli su potomstvo život u gnijezdu pod nadzorom roditelja. Kogda malyši arapaimy vyplyvaût iz nerestilišta, obloženi, oblozi ouhâtsâ oolo Golovy samca. .

Naravno, muškarac nema "mlijeko" Arapaym. . Cijela tajna koja objašnjava gužvu djece u blizini muške glave nalazi se u posebnoj supstanci koja je u sluzi. . Istovremeno sa mužjakom, djeca se prvi put pojavljuju do površine vode da dišu kisik.

Ova nevjerovatna i jedinstvena veza s muškim traje do 3 mjeseca. Djeca odrastaju, a veza sa roditeljem je izgubljena. Jato se razbija, a svi pojedinci počinju život odvojeno.

Sigurnosni događaji
Funkcije za zaštitu potomstva - kod muškaraca

Značajke ishrane

Arapayma je predator. S obzirom na veličinu ove ribe, lako možete shvatiti da gotovo svaki stanovnik Amazonke može biti njegov plen. Prije svega, Arapayms Hunt Benvertebrerate bogata ribljim proteinima. Takođe, Piraruku ne prezira kolica i može jesti ono što Piranha nije mogao jesti.

. Piraruku može iskočiti, hvatajući nastali plijen. .

Metode reprodukcije
Ova riba ima nijanse u ishrani

Malek, u pravilu, hrani se mollusks. Kako odrastu, riba i male životinje počinju se dodati u meni. Ova vrsta ribe provodi glavni dio vremena u blizini dna, jer je glavni udio prehrane donji dio hrane. Ne postoji puna snaga snage ovih divova zbog nedovoljnog istraživanja Piraruka.

Članci o temi
LiveInternet