Kako okupati hrčak kod kuće - detaljne informacije

Hrčci - lepršavi kvrživi, ​​razigrani i nepretenciozni u njezi i kultivaciji, nije potrebno dodijeliti mnogo novca za njihovo održavanje. Ali ponekad neugodan miris počinje dolaziti iz kaveza sa glodarom, koji prisiljava vlasnika da se akrone za svog ljubimca.

Kako okupati hrčak kod kuće

Kupnja malog kućnog ljubimca, mnogi ljudi pitaju kako oprati hrčak kod kuće i je li to uopšte moguće učiniti. Važno je shvatiti da su karakteristike pranja u velikoj mjeri ovise o pasmini životinja: Džungarik, sirijski hrčak i t. D.

Kako okupati hrčak kod kuće

Kupka za kupanje hrčaka

Domaći hrčke za pranje uključuje 4 glavna faza:

  • mokro;
  • Sapun;
  • ispiranje;
  • Osušiti.

Značajke implementacije svake faze trebaju biti upoznati detaljnije.

Općenito, hrčci su prilično čiste životinje i samostalno čiste svoju vunu intervalom od 3-5 dana. Može se pojaviti neugodan miris iz ćelije ako vlasnik ne mijenja leglo u kavezu pravovremeno.

Mokri

Hrčak mora biti pažljivo stavljen na ravnu površinu i pažljivo zalijevati toplom vodom, čija temperatura ne smije prelaziti 30 stepeni.

Bitan! Glava životinje ne bi trebala biti vlažna, kako bi se izbjegla vlaga i uši.

Bolje je voditi životinju iz krigle ili male kante, to se ne preporučuje da je zamijeni ispod dizalice.

Mogući problemi u kontaktu hrčka s vodom

Kako pravilno vlažiti glodare

Sapun

Zabranjeno je sapunjeni kućnim ljubimcima šamponom u svom najčišćem obliku. Prethodno, morate pripremiti rješenje sapuna. Da biste to učinili, nekoliko kapi šampona dodaje se u čašu toplom vodom i temeljito miješaju. Zatim pažljivo, sa masažnim pokretima, rezultirajući otopini se trlja u kožu prstima.

Operivanja i bilo koji drugi dodatak ne mogu se koristiti, oni mogu povrijediti malo stvorenje.

U kojim slučajevima je kupalište hrčca u vodi opravdano

Ometati

Isperiti

Dalje, operite hrčak, temeljito ispirite ostatke deterdženta. Činjenica je da sami glodari mogu očistiti svoju kožu, što će se uskoro pobrinuti nakon kupanja. Ako veliku količinu sapuna ostane na površini tijela, njegova životinja liže i dobiva blokadu zgrada organa probavnog trakta. Takođe, preostali šampon može izazvati svrbež i iritaciju kože.

Osušiti

Nije dovoljno samo da se okupate životinju, morate biti sigurni da je potpuno suh, u suprotnom se može razboljeti. Obrišite životinju čistom krpom, pamučnu pelenu i bicikl pogodni su. Nakon što je umotana u suhom matemu i drži se u rukama dok se potpuno ne osuši. Da bi odvratili kućnog ljubimca, on se može dati razne dobrote u šapama. Takođe možete koristiti papirne ručnike, jer brzo i efikasno apsorbiraju vlagu.

Bitan! Treba provesti u smjeru rasta kose, vuna je kategorički zabranjena!

Ako trebate plivati ​​džungarima, sirijskom ili bilo koje druge pasmine za hrčka sa dugim rukama, onda ih možete osušiti s toplim sušilom za kosu. Ali važno je uzeti u obzir da životinje mogu u velikoj mjeri uplašiti zujanje električnog uređaja, u ovom je slučaju bolje odbiti koristiti sušilo za kosu. Češljajte vunu glodara posebnim češljem ili četkicom za zube.

Kupanje hrčci u pijesku

Kako sušiti hrčke nakon plivanja

Nakon kupanja, kavez se mora staviti tamo gdje je temperatura zraka iznad uobičajene, ne bi trebalo biti crta. Ako je kućni ljubimac sakriven u svojoj kući, ne trebate ga dobiti dok ne izlazi iz sebe.

Mogući problemi u kontaktu hrčka s vodom

U divljini su hrčci u kontaktu s vodom samo kad su izuzetno potrebni, na primjer, kada se mink poplavio ili kada se spašavaju iz predatora, vatre. Tijelo domaćih glodara također se ne prilagođava redovnim procedurama vode, jer je ovo prepuno razvoju sljedećih komplikacija:

  • Hipotermija tela. Ako je temperatura vode manja od norme ili je životinja prekrila nakon kupanja, to može dovesti do razvoja prehlade, pa čak i upale pluća.
  • Verovatnoća da primenite malu kvrmu povrede. U kontaktu s vodom, životinja će biti nemirna, to će zauzeti sve moguće načine da pobjegne. Pokušavajući ga držati, osoba može ozlijediti glodara ili pad slučajno.
  • Snažan stres. Svaki kontakt s vodom dovodi do velikog opterećenja na svom nervnom sistemu. Ovo je prepušteno činjenicom da životinja može prestati na životinji.

Kako okupati hrčak kod kuće - detaljne informacije

Četkica za zube s mekim čekinjama - češljam za hrčke

Također je vrijedno napomenuti da je nakon upotrebe šampona i drugih proizvoda za njegu, životinja poremećen u balansu životinjskog baza na površini kože, koja je prepuna razvoja dermatitisa, gnojnih rana i drugih stvari. Vlažna vuna je povoljno okruženje za razvoj patogene mikroflore i gubitka.

U kojim slučajevima je kupalište hrčca u vodi opravdano

Kao što je spomenuto ranije, hrčci su vrlo čisti životinje. Ližu vunu i češljaju. Međutim, sa nekim vrstama zagađenja, oni se samostalno ne mogu nositi. Na primjer, ako je životinja bila prljava sa majonezom, džem, medom i drugim proizvodima sa ljepljivom konzistencijom, lizanje koju neće spasiti. Trebate okupati glodara što je prije moguće, u protivnom, lizanje ostataka može dovesti do izrade alergijske reakcije i trovanja.

Savjet! Ako je zagađenje svježe, možete ih ukloniti pomoću pamučnog jastučića umočenih u vodu ili mokrim maramima.

Drugi slučaj, kada ne možete izbjeći kupanje - toksično zagađenje, izbeljiva, podovi za pranje, dezinfekciona sredstva, acetona itd. D.

Kupanje hrčci u pijesku

U divljini su glodavci jako vole "veseli" u pijesku, takva vrsta kupanja pruža im veliko zadovoljstvo. Da bi se spriječilo snažno zagađenje životinjske kose, povremeno stavljajući mali spremnik napunjen pijeskom u kavez, u kojem će životinja provesti puno vremena. Za plivanje koristi se pročičan pijesak. Za bolje klizanje može se dodati mala količina talka u njegovom sastavu.

Kako okupati hrčak kod kuće - detaljne informacije

Samopostavljanje hrčaka u pijesku

Preporučuje se uklanjanje posude za kupanje nakon dugog postupka čišćenja i uklonite preostali pijesak četkicom za zube ili posebnim češaljkom.

Šunke su nepretenciozna bića, ali da bi bila zdrava i energična, morate slijediti gore navedene preporuke za njegu njegove vune.

Članci o temi
LiveInternet