Četkajući psa psu ultrazvukom bez anestezije

Kozmetički problemi, koji na prvi pogled mogu izgledati sitnice, s vremenom su u stanju da daju prilično teške komplikacije. U toku brojnih studija dokazano je da je u cilju sprečavanja razvoja bolesti probavnog trakta psa, ona se mora četkati zubima i nadzirati stanje usmene šupljine. Danas se u gotovo svakoj veterinarskoj klinici vrši siguran, efikasan i prihvatljiv postupak - ultrazvučno čišćenje sa skalerom.

Šta je za

Većina kućnih ljubimaca, posebno onih koji žive u stambenim uvjetima, lišeni su mogućnosti da se samozauzdaju usmenu šupljinu uz pomoć trave i štapova. Također, mali -Frana feedovi negativno utječu na stanje kutnjaka, koji ne samo krše prirodni nivo kiselosti u usnu šupljinu, već i dovode do njenog hroničnog začepljenja. Protiv pozadine mikroflora promjena, toksini se razlikuju zbog aktivnog života patogenih organizama, oni formiraju film koji doprinosi taloženju minerala s vremenom.

Šta je za

Pas sa šarmantnim osmijehom

Koje su prednosti četkanja psa

Četkanje zuba psa sa ultrazvukom vrši se potpuno bezbolno, naravno, ako je kućni ljubimac dostavljen u veterinarsku kliniku, a ne s akutnom zubobolju. Ako je kućni ljubimac zdrav, još uvijek se redovno traži za provođenje higijenskog čišćenja oralne šupljine ljubimca, jer će to spasiti svoj život, spriječiti razvoj više bolesti. Glavne prevladavajuće karakteristike ultrazvučnog čišćenja:

  • osiguravanje odgovarajućeg zdravlja životinje;
  • Proširenje života molara, neće pasti duže;
  • prevencija i / ili eliminacija upale sluznice usmene šupljine životinje;
  • Omogućavanje svježeg disanja.

Postupak u velikoj većini slučajeva dobro se tolerira kućnim ljubimcima, jer ne uzrokuje osjećaj nelagode ili boli. Ne traje dugo, pa kućni ljubimac nema vremena za umorenje.

Koje su prednosti četkanja psa

Zubna ploča i kamen kod pasa

Značajke ultrazvučnih zuba četkanja kod pasa bez anestezije

Uklanjanje tartara kod pasa sa ultrazvukom bez anestezije ima svoje karakteristike. Izvodi ga kućni ljubimci mirnim karakterom, jer nisu sve rase toleriraju anesteziju, posebno dekorativne. Uprkos činjenici da veterinari mogu izračunati potrebnu dozu anestezije sa velikom tačnošću, radije obavljaju postupak bez njega.

Anestezija u 100% slučajeva se ne koristi ako čišćenje obavlja odrasla osoba stara više od 5 godina, jer je vjerojatnost da se životinja ne može probuditi značajno povećana. Ako se kućni ljubimac boji zujanja aparata i periodičnog prskanja vode, nervozan je, dezorijentiran i agresivan, onda ne možete bez anestezije. Po pravilu, veliki psi s nepredvidivim i agresivnim karakterom trebaju, prilično je teško popraviti ih u prikladnom položaju.

Bilješka! Anestezija može biti opća i lokalna, prvo se uglavnom koristi tako da životinja ne doživljava stres.

Priprema za ultrazvučno čišćenje

Postupak ne zahtijeva posebnu pripremu. Nekoliko dana se preporučuje kućni ljubimac za početak pružanja sedativa biljnog porijekla koji preporučuje veterinar. U procesu čišćenja usne šupljine, oni će smanjiti uzbuđenje, dakle, rad stomatologa će biti pojednostavljen rad veterinara.

Dan prije čišćenja ultrazvuka, to se također snažno preporučuje da pas može izbaciti svu svoju energiju. Trebate hodati s njom duže na svježem zraku, igrajte aktivne igre, a zatim će kućni ljubimac biti mirniji.

Bitan! Kako bi se izbjegao pojavu povraćanja, pas se ne može hraniti 8-12 sati prije postupka. Voda se može konzumirati u neograničenim količinama.

Ako je to unaprijed poznato da kućni ljubimac ne dozvoljava strancu da se bavi i odgovori na to agresivno, zatim preliminarno prije anestezije, bolje je proći liječnički pregled i biti sigurni da nema kontraindikata. Morate uzeti test krvi, provjerite rad srca i bubrega.

Značajke ultrazvučnih zuba četkanja kod pasa bez anestezije

Prije i nakon ultrazvučnog čišćenja oralne šupljine

Kako je ultrazvučno čišćenje bez anestezije

Prije nekoliko desetljeća, oralna šupljina očišćena je mehanički, koristeći kuke koje su dale osobi i životinjskim bolnim senzacijama.Moderna veterinarska medicina i stomatologija omogućavaju postupak brzog, efikasnog i potpuno bezbolnog.

Da biste četkali zube iz kamena, koristi se poseban uređaj koji se naziva skaler. Utječe na problematična područja sa ultrazvučnim talasima, fizički učinak je odsutan. Korištenje skalera moguće je ukloniti kamenje ne samo sa površine zuba, već i u desni. Na uređaj su pričvršćene razne mlaznice koje se mogu promijeniti da bi se izveo što je moguće kvalitetniji.

Trajanje postupka u prosjeku je od 40 minuta do 1,5 sata. Nakon čišćenja, provodi se oralna šupljina za dezinfekciju i uništavanje patogene mikroflore.

Koliko dugo traje rezultat

Ne postoji potreba da se postupak ultrazvučnog čišćenja vrši prečesto. Optimalna frekvencija - svakih šest mjeseci. U tom vremenskom periodu, rezultirajuća ploča ne doseže kritične dimenzije i lako se može ukloniti.

Ako vlasnik nadzori čistoću oralne šupljine životinje i redovno četkaju zube, tada možete smanjiti učestalost postupka na jednom u 1-2 godine. Udobne četkice za zube i posebni higijenski proizvodi prodaju se u trgovinama za kućne ljubimce i veterinarske ljekarne, čiji je sastav dizajniran za pse.

Priprema za ultrazvučno čišćenje

Izgled ultrazvučnog prostora za četkanje zuba

Bilješka! Ne možete koristiti ljudske četkice za zube, jer životinja neće realizirati ostatke.

Koliko to može koštati

Troškovi postupka uvelike se kreću od grada, prestiž veterinarske klinike i aparata koji se koristi. Analiza tržišta pokazala je da je cijena od 1.500 do 7000 rubalja.

Kako je ultrazvučno čišćenje bez anestezije

Pasta za zube i četkicu za pse

Tako da voljeni kućni ljubimac nema problema sa usnom šupljinom, vlasnik ne treba samo da redovno ne vodi ultrazvučno čišćenje, već i da ga nahrani visokim izbalansiranom hranom i pridržavajte se pravila dnevne higijene.

Članci o temi
LiveInternet