Zašto pas jede svoj izmet: šta učiniti i kako odbiti

Situacija kada pas jede svoje izmet vlastite ili druge ljude, upoznat je mnogim uzgajivačima psa. Ovo nije samo neugodna slika, već i useljiva navika. Razlozi zbog kojih pas jede svoje izmet, mnogo. I prije nego što poduzimate bilo kakve mjere, morate saznati šta psa ohrabruje ovom ponašanju.

Štenad jedu izmet koji su češće nego što vlasnici misle

Situacija kada pas jede svoj izmet nije tako rijedak. Prema statističkim podacima, oko 16% pojedinaca pati na stalno, a više od 80% pasa to radi periodično.

Štenad jedu izmet koji su češće nego što vlasnici misle

Psi se često nalaze da jedu izmet

Bitan! Ako je vlasnik primijetio da njegov pas jede pokuce, odmori mjeru da ga odmah odbije. Različiti patogeni mikroorganizama spadaju u tijelo vlastitim izmetom ili drugim pojedincima, koji mogu izazvati razvoj teških, ponekad smrtonosnih bolesti.

Uzroci koprofagija u odraslim psima

Izazivaju faktore zašto psi jedu izmet, mnogi. To može biti fiziološki ili mentalni problemi i odstupanja. Možete od toga odbiti, ali samo ako saznate zašto kućni ljubimac to čini.

Zbog ozbiljnih kvarova u probavnom traktu

Ako pas jede sranje, ovo može ukazivati ​​na prisustvo bolesti probavnog sistema. Kućni ljubimac ne može reći ili pokazati gdje boli, pa su se mnogi bolesti već nalaze u izgubljenoj fazi. Jedenje izmeta, pas se tako pokušava izliječiti.

Bitan! Ako je vlasnik vidio da njegov kućni ljubimac je jeo pokrete crijeva od drugih ili svoje, ovo je prilika za neposrednu privlačnost veterinaru.

Nedostatak pažnje

Zoopsiholozi kažu da mnogi psi počinju jesti izmet zbog činjenice da im nedostaje pažnja vlasnika. Pas razmatra skandale i svađe sa vlasnikom zbog svog nepravilnog ponašanja jedna od vrsta komunikacije, a samim tim može posebno provocirati svoj izgled.

Uzroci koprofagija u odraslim psima

Nedostatak pažnje vlasnika traži psa koprofagy

Netačna prehrana

Ako kućni ljubimac troši izmet, to može to učiniti jer je vlasnik bio nepravilno organiziran prema njemu. Pogreške u sastavljanju prehrane koje mogu pritisnuti takve neugodne radnje:

 • Osnova prehrane je kaša;
 • U meniju je prisutno samo meso, bez žitarica, povrća;
 • Pas jede samo kosti;
 • Pretjerano slana hrana;
 • Upotreba industrijske hrane sa niskim kvalitetama u industrijskoj hrani;
 • Hrana se previše daje;
 • Proizvodi su oskudni za vitamine i minerale;
 • Pas je dat slatkiši;
 • Nepravilno miješanje kuhanih i sirovina.

Ako je kućni ljubimac osuđen za jelo izmeta, morate definitivno pregledati njegovu prehranu.

Ljubomora i nesigurnost

Upotreba izmeta može se provocirati osećajem ljubomore i samoukut. To se posebno često promatra kada živi nekoliko kućnih ljubimaca u kući.

Pas misli da ako jedete izmet za autsajdere, ona će očistiti tako teritoriju. Takvo se ponašanje može naći i u velikim pascima, na primjer, njemački pastir, kao i u malim pojedincima, poput Jorkširskih terijera, koji svi nesigurniji žele pokazati svoju snagu i superiornost.

Kakva je opasnost od navike prehrane

Konzumiranje fekalne je jedna od metoda za prikaz vaše superiornosti i dominacije

Nedostatak vitamina i mineralnih elemenata

Loša hrana za mineralne komponente jedan je od faktora koji prisiljavaju pse da koriste izmet. U njemu pokušava pronaći potrebne hranjive sastojke.

Bilješka! Sastav visokokvalitetne industrijske hrane uključuje sav mineralni kompleks potreban za kućnog ljubimca. Njihov traženi iznos nije dobiven od prirodnih proizvoda, tako da ako se dijeta sastoji samo od prirodne hrane, potrebno je dodatno davati mineralne komplekse.

Radoznalost

Zašto štene pojede svoj izmet, djelomično je jasan. Voze ih radoznalost, studira svijet oko sebe. Ali ponekad radoznalost vozi odrasli psi, posebno patuljastih vrsta, na primjer, Chihuahua. Često se navika dolazi iz djetinjstva. Nakon rođenja pas jede izmet njegovih štenaca. Oni sve to vide i pokušavaju oponašati u svemu, učinite isto. Sa godinama, ova navika prolazi, ali ne i svi.

Kakva je opasnost od navike prehrane

Ako je kućni ljubimac počeo jesti izmet, ne možete zatvoriti oči, misleći da će proći s vremenom. Pored činjenice da takav ponašanje kućnog ljubimca izgleda samo odvratno, može dovesti i na ozbiljne posljedice. Pas i ljudski izmet su -produktivan život, što znači da sadrži mnogo patogenih mikroorganizama, toksina i toksina. Izmete napajanja mogu dovesti do sledećih komplikacija:

 • infekcija helminthima. Čak i jednostavni crvi, ako ne uklone iz tijela pravovremeno, mogu uzrokovati ozbiljna šteta na zdravlju, do smrti. Veliki broj parazita dovodi do začepljenja unutrašnjih organa, koji nakon nekog vremena može provocirati svoj jaz;
 • Parvovirus infekcija. Najteža smrtonosna bolest utječe na uglavnom mlade pse;
 • JAUNDICE (leptospiroza) - oštećenje jetre. Mladi psi su teško izdržati žutice, ako ne preduzimate pravovremene mjere, smrt se događa nakon 12 sati. Nakon infekcije.

Bitan! Navika psa za uzimanje izmeta može dovesti do infekcije s toksoplazmozom. Ova bolest je opasna u tome što uzrokuje štetu na zdravlju, može dovesti do smrti i prenose od kućnog ljubimca.

Šta treba učiniti na odlazu

Izmet sadrže mnogo patogena koji uzrokuju teške bolesti

Šta treba učiniti na odlazu

Prije nego što poduzmete ozbiljne mjere, morate saznati zašto štene pojede vaše izmet. Nakon što je ljubimca nakon takvog zanimanje, morate odmah odvesti u veterinar i provedite dijagnozu tijela. Možda je navika jedenja izmeta povezana s nekim kršenjima u radu unutrašnjih organa.

Ako se fiziološki faktori bacaju, vrijedi kontaktirati zoopholog koji će pomoći prilagoditi ponašanje životinje. Sam vlasnik trebao bi aktivno djelovati u eliminiranju loše navike kućnog ljubimca, pribjegavajući brojnim događajima.

Pravilna prehrana

Ako odrasli pas ili štenede vaše izmet, šta da radim na prvom mjestu, to je normalizirati njegovu prehranu:

 • Svaka pasmina ima svoja pravila i preporuke u vezi s hranom. Šta treba dati "Nemcima" i u kojoj količini vjerovatno neće odgovarati spiterima. Da biste napravili pravu prehranu, trebali biste kontaktirati veterinar;
 • Ne možete odmah radikalno promijeniti ishranu, to može rezultirati negativnim posljedicama za probavni sistem;
 • Ako se dijeta sastoji od industrijskog feeda, morate odabrati samo visokokvalitetnu, koja sadrži sve potrebne hranjive tvari. Ako pas troši prirodne proizvode, mineralni kompleksi su obavezni;
 • Da biste nadoknadili potrebne hranjive sastojke, preporučuje se dodavanje kostiju brašna u meni.

Bitan! Preporučuje se početak podešavanja snage na goveđi ožiljak, crni, neotkriveni. Sadrži skup tvari potrebnih za koordinirani rad probavnog sistema.

Apel na veterinar

Pravilno odabrana prehrana pomoći će spasiti kućnog ljubimca iz užasne navike

Njuška dok hodaš

Možete pokušati spasiti kućnog ljubimca iz neugodne navike noseći njušku na ulici. Nekoliko takvih šetlica na kojima neće moći jesti izmet, a postoji velika verovatnoća da će kućni ljubimac zaboraviti na svoju naviku.

Stavljanje njuške neće biti teško za velike pasmine, ali ako je York, to mu može dovesti do velike neugodnosti. Izlaz iz situacije je što veći broj zauzevanja kućnih ljubimaca u šetnji aktivnim igrama, fizičkim vježbama, tako da nema vremena i interesa za sve vrste gluposti.

Sve dok pas ne bude pošteđen navikom koji uzrokuje gađenje i često povraćanje, potrebno je prošetati na kratkom povodcu, pažljivo osiguravajući da ne pokazuje nepotrebno interesovanje u Kaluu.

Obrada iz unutrašnjih parazita

Morate se pripremiti za činjenicu da je malo vjerovatno da možete brzo spasiti kućnog ljubimca iz loših navika. Da bi se smanjio rizik od infekcije opasnim zaraznim bolestima, potrebno je izvršiti preventivni rad na čišćenju tijela iz parazita.

Bilješka! Ne možete vrištati i fizički kažnjavati psa za privlačenje izmeta, vlastitim ili stranim pojedincima. Pas može napustiti svoju naviku, ali to će neprimjetno to učiniti za vlasnika. Opasno je jer se nešto događa sa njenim zdravljem, vlasnik neće odmah shvatiti šta se i zašto se događa.

Apel na veterinar

Ako u roku od 1-2 tjedna ne postoji pozitivan rezultat u odvikivanju kućnog ljubimca iz upotrebe izmeta, morate se obratiti veterinaru. Možda faktori koji izazivaju pojavu neobičnih gastronomskih ovisnosti mnogo ozbiljnije nego što se činilo.

Ako štene pojede izmet, nemojte odmah paničiti i uzimati radikalne mjere. Možda je to metoda poznanika sa vanjskim svijetom. Ponekad trebate gledati kućnog ljubimca i samo ako pas raste, ali ne mijenja svoju naviku, morate joj pomoći u ovome. Ako je odrasla osoba ovisna o jelu izmetu, ovo je prilika za trenutne akcije.

Članci o temi
LiveInternet