Mačka ima uši: uzroke opcija ćela i liječenja

Sezonski molt mačaka - Normalni fenomen. Vrijedno je obraćati pažnju na snažan gubitak vune, posebno u licu, u blizini očiju i na ušima. Mačke su podložne mnogim bolestima koje se manifestiraju izluče iz očiju, nosa, ćelavosti ušiju, tako da je nemoguće napustiti ovaj simptom bez pažnje.

Uzroci ćelavosti

Ako mačka ima uši, potrebno je uspostaviti uzrok. Sve vrste faktora mogu uzrokovati gubitak vune.

Alergijske reakcije

Životinjski šamponi, droga, suha hrana mogu uzrokovati alergije u mački. Manifestacija često djeluje u obliku čirlova na koži, kašalj, a tražeći uši u blizini mačke. Prašak za pranje, osvježivač zraka, koji stoji pored mačke toaleta, snažan je alergen za osjetljiv organizam mačke.

Uzroci ćelavosti

Cat ćelav u mački je čest problem

Pažnja! Dimljena, slana hrana može izazvati alergijsku reakciju. Potrebno je kontaktirati veterinarsku kliniku, proći testove krvi i testove alergije.

Ako se otkrije nadražu na koži, interakcija životinje s njom treba biti isključena. Promijenite hranu, ograničite kontakt kućnog ljubimca sa hemikalijama u kupaonici.

Infekcije i paraziti na koži

Često, mačka ima uši pod utjecajem parazita koji žive na koži. To može biti potkožno krpelj, buhe, lišaje. Na vremenu nevaznim parazitima dovest će do iritacije kože i gubitka vune.

Ako mačka ima uši, morate se odmah prijaviti za posjetu veterinaru. Uho krpelj i šljokice uzrokuju nelagodu u životinji. Mačka će se stalno svrbeći, može infekcija u ranu.

Psihogeni uticaj

Stresno stanje može dovesti životinju na gubitak značajne količine vune. Kućni ljubimac postaje nemiran, pokušava se sakriti ili se agresivno ponašati. Na nervnom terenu, zver se aktivno liže sam. Nadražena koža prekrivena je čirlima, odvajala je vuna, a mogu se pojaviti ćelave. Mačka takođe ima uši.

Hvatanje mačića

Ako je mačka neprestano nervozna, to može izazvati ćelavost

Hormonalni poremećaji

Osnovana funkcija štitne žlijezde, gušterača prati pogoršanje metabolizma. Ako mačka ima ćelavu glavu, morate provjeriti hormone životinje.

Pažnja! Gubitak kose može se povezati s oštećenom funkcijom jetre, smanjenom nivou njegovih enzima. Jetra ne uspije dovodi do opijenosti tijela, koji se manifestuje u obliku alopecije.

Nasljednost

Uši mogu kriviti ne samo zbog kvarova u tijelu. Ponekad je Alopecija normalna karakteristika koju naslijedi mače roditeljima. Takve se životinje rađaju vunom. Tada su potpuno ćelavi, nakon određenog vremena opet rastu. Prije svega, kosa pada oko očiju, na obrvama, na šapama, ispod pazuha. Ova vrsta ćelavosti naziva se hipotrihozom i ne tretira se.

Hvatanje mačića

Manje ćelave na ušima mače mogu biti manifestacija ozbiljnih tegoba koje je potrebno liječiti. Bolest s vremenom prelazi u hronični oblik, ponekad do smrti mačke. Zato se, ako se bila patrola pojavila na unutrašnjoj ili vanjskoj strani ušiju, morate odmah potražiti medicinsku pomoć kliniku.

Gubitak kose može se pojaviti zbog nedostatka vitamina, neuhranjenosti. Ćelavi mače je najosjetljivija na infekciju sa infekcijama kože zbog prisutnosti otvorenih dijelova tijela.

Često je neznatna linija kose mogu provocirati loša prehrana medicinske mačke. Dovoljna količina vitamina ne prima majčino mlijeko, beba počinje ćelavo.

Preporučen! Za prevenciju bolesti mače, morate pokazati veterinar. Provest će inspekciju i vakcinisati životinju.

Ulov tretmana

Ako je vlasnik primijetio da mačka ima oblikovanu uši, kućni ljubimac se hitno pokazuje liječniku.

Veterinarski ljekar provodi niz manipulacija:

  • Ispituje mačku za parazite.
  • Uzima struganje kože kako bi odredio infekciju kože.
  • Čini krvni test da otkrije upalni proces u tijelu kućnog ljubimca.
  • Provodi analizu hormonske pozadine životinje.
  • Da biste razjasnili dijagnozu, može učiniti dodatna istraživanja.

Na osnovu rezultata ispitivanja, ljekar propisuje kućnu lečenje, savjetuje vlasnika prehrane mačake.

Ulov tretmana

CAT vakcinacija pomaže od bolesti koje uzrokuju gubitak vune

Prevencija

Tako da mačka nema ćelavu glavu po glavi, postoji niz preventivnih mjera. Kućni ljubimac se periodično pregledava, redovno spriječen iz crva, odabran je uravnotežena prehrana. Životinja je pravovremeno cjepivo od bolesti. Pet se ne može hodati u blizini mjesta nakupljanja beskućnih mačaka.

Pažnja! Dugočane mačke moraju se često češljati. Čistoća vune svih vrsta matičnih vrsta mora se nadgledati.

Dijeta

Trebate prenijeti mačku na dijetu hranu. Nemojte hraniti životinju suhim hranom, jer industrijska prehrana sadrži veliki broj konzervansa i aditiva umjetnih ukusa.

Preporučuje se prehraniti kućnog ljubimca kuhanim prehrambenim mesom - teletina, zec, Turska. Možete dodati sezonsko povrće i voće na dijetu.

Ako trudnica ima ćelavu glavu, razlog je nedostatak vitamina da ne prima od hrane. Takve pitom trebaju posebne, bogate korisnim supstanci, ishrani.

Bitan! Zabranjeno je hraniti mačku slatkišima, dimljenim mesom, slanom hranom. Takvi proizvodi su snažni alergeni.

Uplašiti od stresa

Nervna situacija u kući, izgled djece ili drugih životinja - svi ti faktori negativno utječu na psihu mačke i mogu prouzrokovati ćelave u mački.

Ako mačka bolno reagira na promjenu u životni raspored, dolazak gostiju, promjenu situacije, morate pokušati da ga zaštitite od stresa. Možete tretirati nerv grlobolju kućnog ljubimca sa sedativima da bi veterinar trebao propisati.

Redovna inspekcija

Da biste identificirali ćelavost u ranoj fazi i spriječiti daljnju vunu, morate stalno pregledati kućnog ljubimca. Jednom svakih šest mjeseci, mačka se vrši za ispitivanje veterinara. Uzmite testove i provedite vanjsku inspekciju. Kada postoje znakovi bolesti, ćelavost u zvijeri, provodi se liječenje.

Ogrebotine i ogrebotine koje su kućni ljubimac primljeni u igri moraju biti tretirani otopinom za dezinfekciju.

Prevencija

Inspekcija mačke u veterinarskoj klinici pomoći će u identificiranju bolesti na vrijeme

Redovna posjeta veterinarskoj klinici, pravilna prehrana, njegu vune je stanje pod kojima će životinja biti zdrava. Zato trebate obratiti pažnju na mačku. A ako mačka ima uši mačke, hitno je odveden na pregled ljekaru.

Članci o temi
LiveInternet