Retrievers: koje su vrste i šta je to

Psi-Retrievers su najbolji lovci i drugovi za ljude. Jako se slažu sa djecom i drugim životinjama, a također su uspješni u raznim sportovima. Odlikuje se 5 pasmina, koje pripadaju 8. grupi prema klasifikaciji ICF-a. Svaki kućni ljubimac razlikuje se od vanjskih karakteristika, karaktera i fizičkih sposobnosti. Da biste odabrali odgovarajući pas, morate znati koje su vrste dohvaćanja.

Istorija porijekla vrsta

2003. ova pasmina zvanično je bila priznata kao najpopularnija na svijetu. Psi su uzgajani na otoku Newfoundlandu u 19. stoljeću. Prvi predstavnici bili su sa crnom kosom i često su se koristili u lovu. Vremenom su se psi počeli uvoziti u Veliku Britaniju, gdje je njihova popularnost počela rasti. Prije svega, kvalitete životinja cijenjene su šumarima i lovitim. Službeno ime "Labrador-Retriever" životinje primljene su 1903. godine.

Istorija porijekla vrsta

Retriver za pse

Odgovarajući na pitanje kakve je pasmina retriver, želio bih odmah primijetiti prirodu ovih pasa. Bila je ljubaznost i predanost koja je postala karakteristika ovih simpatičnih pasa.

Da odaberete odgovarajući pas koji će postati pravi prijatelj za porodicu, morate znati Retrievers, šta su i kako ih razlikovati.

Chesapik-bey retriver

Lista sorti otvori Chesapik-bey retriver. Ovo je američka pasmina koja je uzgajana u 19. stoljeću u Sjedinjenim Državama. Otvor se odvijalo na Chesapinsky Zaljevu, u čast kojoj je ime ispalo. Prema legendi, prvi predstavnici su se pojavili 1807. godine, kada je Englez brig sjedio Marylandu. Na brodu su pronađene dva štenaca, koja su odvedena sa otoka Newfoundlanda. Štene je dato Georgeu Luo-u, koji je spasio brod. Zatim su provedeni prelazak pasa sa žutim kunhoundsima tako da su kućni ljubimci razvili lovne sposobnosti. Chesapik-Bei je prvobitno koristio za lov na patke u SAD-u i Kanadi.

Chesapik-bey retriver

Chesapik-bey retriver

Ova raznolikost retriver je nepretenciozna pažljivo, hrabrost i sposobnost pronalaska zajedničkog jezika sa svima. Psi dobro plivaju i brzo trče. Može se koristiti kao čuvar. Da se edukuje poslušni kućni ljubimac, iz djetinjstva potrebno je uključiti se u obrazovanje šteneta i obuke.

Rast predstavnika ove vrste je 60-66 cm, a težina je do 33 kg. Pasmina je kratka. Po prirodi može biti blago tvrdoglav i osjetljiv. Štenad košta od 26.000 rubalja.

Bilješka! Retrievers bi se trebali puno kretati, tako da ih ne biste trebali držati u avirali. Dnevne šetnje će imati koristi od najmanje 3 sata.

Kovrdžava (kerli obložena)

Proučavanje pitanja onim što su labradori, vrijedi istaknuti kovrčavu sortu. Postojanje ovih psa poznato je od početka 19. veka. Smatra se najstarijom pasminom Engleske. Prema jednoj verziji psa potomci su irskog španijela i malih novih novih. Imati dobru inteligenciju i oštrog mrava. Izrazita značajka drugih vrsta je kovrčava kosa tamno smeđe ili crne hladovine. Rast hoola od 64 do 69 cm, težina-32-35 kg. Po prirodi, mirnoj, neovisnom i prijateljskom. Često se koristi kao čuvari i lovci za malu igru. Oni nisu pazi na negu, imaju dobro zdravlje i imunitet. Cijena od 22.000 rubalja.

Ukrcana (ravna koaded)

Vrste labradori uključuju i direktnu sortu. Pasmina u Engleskoj. Psi imaju redovnu okosnicu i ne ističu se u moćnom fiziku. Psi su prikladni ne samo za privlačan, već i za sport kao što su Adjiliti, Flibol. Kao i sve vrste, ovaj retriver voli vodu. Životinje su vrlo energične, dobro se slažu sa djecom i drugim kućnim ljubimcima. Biće sjajan prijatelj i zaštita za vlasnika. Takva je pasmina pogodna za ljude koji su spremni platiti veliku pažnju na fizički razvoj i šetnje. Boja ravnog kaputa može biti čokolada ili crna. Visina oko 63 cm i težina-33-36 kg. Cijena od 35.000 rubalja.

Zanimljivo! Zahvaljujući sposobnosti da plivaju dobro, psi su često uzimali lov na močvaru i vodotoku.

Novohoshottland Labrador-Retriever (Toller)

Ova raznolikost je najnužniji od svih vrsta labradora. Visina grebena doseže 52 cm, a težina 22-25 kg. Prikazuje se raznolikost u Kanadi. U početku su psi korišteni za lov na vodovod. Tolleri su brzi i energični, imaju kompletan skup radnih kvaliteta. Uprkos pozitivnim aspektima, ponekad pokazuju tvrdoglav lik. Lako voziti, jer znaju kako pažljivo slušati vlasniku i koncentrirati se na zadatke. Retriever je krojač ili crveno-crveni ima srednje vunu sa gustom podlogom. Trošak pasa iz 40.000 rubalja.

Kovrdžava (kerli obložena)

Novohoshottland Labrado-Retrieve (Toller)

Zlatni (zlatni, zlatni)

Zlatni retriver jedna od najpopularnijih sorti. Ovi predstavnici se odlikuju visokom inteligencijom i neverovatno ljubaznim karakterom. Pasmina je rasprostranjena i na evropskom teritoriju i u SAD-u. Životinje su se pojavile u 19. stoljeću. Prirodnici retrivera su takvi psi kao irski nastavci, Newfoundlands, Labradors i Collie. Zvanično je pasmina postojala od 1913. godine. Psi su prvobitno koristili u službama spašavanja, klinika i vojske. Jedini nedostatak zlatnih retrivera je pretjerana ljubaznost, zbog kojih psi nisu prikladni za ulogu straže. Visina prigušivača oko 54-57 cm, težina do 40 kg. Boja očiju može varirati od svijetlosmeđe do tamne. Pasmine sa dugom i svilenim vunom zlatne nijanse. Plave oči i bijela vuna smatraju se brakom.

Od ranog djetinjstva potrebno je trenirati psa sa pravilima u kući. U dobi od nekoliko mjeseci možete započeti trening. Trošak štenaca počinje od 20.000 rubalja.

Ukrcana (ravna koaded)

Budući lovac

Razlike u retrivera u boji

Retriever, šta je to i koje su sorte, svaki uzgajivač pasa trebao bi znati. Jedna od glavnih razlika je boja vune. Nijansa vune može varirati od svijetlo zlatnog do crne, ovisno o raznolikosti pasa. Često se labradori nalaze sa crnom kosom, prisustvo bijele mrlje na grudima je takođe dozvoljeno. Čokoladni dugodlaki retriver treba biti s tamnim valjkom ili žutim očima.

Bilješka! U nekim predstavnicima konačna boja očiju formira se za 2 godine.

Retrieversi su lovački psi koji se ne razlikuju ne samo u sposobnosti da se nadoknade plen, već i odlične pratitelje za ljude. Oni će biti napravljeni, i velike porodice i usamljeni ljudi. Ova pasmina nije hidratno u njezi i hranjenju. Dovoljno je osigurati brigu o kućnim ljubimcima i duge šetnje.

Članci o temi
LiveInternet