Sergeteeti (mačka): opis pasmine i karaktera

Posljednjih godina pojavio se posebna moda na domaćim mačkama, što nalik nalikuju divljim grabežljivcima, ali u prirodi nisu agresivni. Takvo je Serengeti - pasmina mačaka uzgajanih sredinom 1990-ih.

Istorija porijekla pasmine

Stvoritelj izdvojene pasmine je američki Karen Sausman, biolog (genetik) po profesiji. 1980-ih. Otišla je na nacionalni park Serengeti i već neko vrijeme na čelu sa ovom rezervatom. Ovdje je bila potpuno fascinirana izgledom i prirodom Bushove mačaka servo. Genetičar je zapalio ideju o izvlačenju pasmine koja je najviše u skladu sa vanjskim i unutrašnjim kvalitetama sluge.

Istorija porijekla pasmine

Nacionalni park Serengeti

Iskusni biolog, u nastojanju da dobije sličnu boju, nije prelazio dom i divlje grabežljivce, jer u ovom slučaju mačke imaju potpuno nepredvidiv karakter (kao, na primjer, Savannah - rezultat prelaska i domaćih mačaka). Stoga su bengalne i orijentalne kratke mačke "Tabby", aktivne i ljubazne za ljude odabrane kao osnova.

U početku su uzgajivač proganjali neuspjesima, posebno bojom (mrlja nisu bili tako izraženi kao grmlje stanovnici Savannah). Da bi se postigao željeni rezultat, dodala je gene Maine Coons, kao i Abizije i evropske mačke.

Za referenciju! 1994. godine. Predstavila je Sudu Međunarodnog udruženja mačaka (TICA) male kopije mačaka divljih grmlja, koje je dobila po svojoj voljenoj rezervatu - Serengeti.

Tica je prepoznala pasminu samo kao eksperimentalni. Uostalom, u cijelom svijetu ima manje od 1000 takvih mačaka, a samo dvadeset rasadnika, gdje su uzgajane (za potpuno prepoznavanje pasmine mora biti najmanje pedeset uzgajaonica).

Međunarodno felinološko udruženje još nije prepoznalo ovu sortu. Stoga takve mačke ne sudjeluju na izložbima i ne mogu računati na nagrade. Iako mačka Sergeteeti već ima jasan opis pasmine i karaktera.

Opis i standard pasmine

Lemljenje u divljini

Opis i standard pasmine

Iako je pasmina eksperimentalni, opis izgleda već je zabilježio Tica. Idealni predstavnici pasmine trebali bi biti što većim kljektima.

Izgled

U odnosu na raznolikost, određene karakteristike su već razvijene.

 • Težina. Zahvaljujući genetici Maine Coona, Serengeti su jedna od najvećih domaćih mačaka. Težina mačaka može dostići 15 kg, a mačke - 12 kg. "Prosečan" kućni ljubimac teži od 8 do 11 kg.
 • Visina. Mačka ima prosječno 53-56 cm u Consere, ali može dostići 60 cm.
 • Oblik glave. Cleem, izduženi, postepeno širi na uši iz nosa, bez jasno izraženih jastuka obraza i jagodica. Sami obrazi su šuplji. Stražnji dio nosa je ravno. Ivica nosa je crna, ali nazalno ogledalo prema u boji odgovara vuni. Brada je izgovara, ali nije teška. Profil - Ravno, T.e. Vrh nosa i brade nalaze se na jednoj okomitoj liniji.
 • Tijelo. S dobrog razvijenim mišićima, izduženim i gracioznim. Širina bokova i ramena mora se podudarati. Leđa su uvijek ravna, koso je neprihvatljivo.
 • Šape. Visok, sa dobrog razvijenim mišićima. Formiraju pravi ugao s tijelom.
 • Uši. Veliki, u dužinu ne bi trebali biti manji od njuške. Sadnja ušiju su vertikalne, nalaze se dovoljno blizu. Oblik aurikula je gotovo poput servene, iste zaokružene, s gustom bazom. Savjeti ušiju se malo konvergiraju kao da je mačka stalno na straži.
 • Rep. Barem dvije-porde cijelog tijela, široko u bazi, uvijek sa crnim prugama. Vrh repa uvijek treba biti crna.
 • Oči. Usko smješten okrugle oči, ne zakopane i ne ispupčene, prema standardu treba biti blijedo med ili svijetlo žuto. Zamijenjene nijanse žute, kao i svijetlozelene boje, su dozvoljene, ali ne i poželjne.

Bilješka! Idealni predstavnici pasmina iza ušiju imaju tamne mrlje.

Značajke karaktera i ponašanja

Oči SERENGEI su im oznaka

Dopuštene boje

Za ovu eksperimentalnu pasminu glavne boje su sljedeće:

 • Crna čvrsta (sa "duhom", t.e. Jedva uočljive, mrlje);
 • Srebrno primećeno Tebby;
 • Crni dimy Tebby;
 • Smeđa mrlja Tebby.

Značajke karaktera i ponašanja

Sereengei - mačka koja ima visok nivo inteligencije, društvenosti i znatiželje. Oni su glupi, a ako se nešto planira, neće se povući.

Bitan! Predstavnici ove pasmine ne plaše se čak ni velikih pasa i mogu razjasniti s njima.

Mačke vole da hodaju jako. Stalno u zatvorenom prostoru za predstavnike ove pasmine vrlo je teško. Stoga morate osigurati bilo dobro -protektivno dvorište ili ih prošetati poput pasa, na kabelsku sveće na koji se brzo naviknu.

Njega i higijena

Razna crna čvrsta

Ne plaše se urbane buke. Ove su mačke vezane za vlasnika, nisu sklone pucanju i dobro su orijentirane na zemlju. Ali svejedno, u uvjetima modernog grada, ne preporučuje se pustiti svoje krznene favoriti da hodaju sama izvan kuće. S obzirom na njihov kurzni karakter i nedovoljan oprez, takva šetnja može završiti zamršenu.

Bilješka! Ove životinje ne podnose grubu cirkulaciju, za trenutak postaju agresivni. Su osvetoljubivi.

Predstavnici sorte učestvovat će u svim slučajevima vlasnika. Zahtijevaju stalnu (i povećanu) pažnju. Ljubav sjede u njihovim rukama. Vlasnik također mora učestvovati u svojim igrama za mačke. Uz nedostatak komunikacije sa vlasnikom, aktivno će ga postići, glumi se ne uvijek ugodnim načinima. Treba ih stalno zauzimati sa nečim.

Oni koji ljudi koji provode većinu dana na poslu nisu najbolji vlasnici za ove životinje. Takve mačke jednostavno ne mogu podnijeti usamljenost.

Pravilno hranjenje

Razna srebrna Tebbyja

Ove mačke imaju mnogo zvukova u Arsenalu, pored zaluđenja i sitnika. Oni mogu gunđati, proći, smacnuti, blede. Neki vlasnici primećuju zvukove koji nalikuju klikom.

Sereengei - pasmina mačaka, koju karakteriše razigrani karakter. Za njih morate kupiti ili napraviti puno različitih igračaka, kao i mjesta za skakanje i penjanje. Ali, majstorske stvari, pogodne veličine, takođe će ići "u poslu". Stoga je bolje sakriti sve vrste ljubavnika u srcu u ormaru sa čvrsto zatvorenim vratima kako bi se kasne šape kućnog ljubimca ne dosežuju. Tokom igre mogu nenamjerno bacati vaze i zatvorene biljke na podu.

Bilješka! Serengeti se loše dobiju s drugim kućnim ljubimcima, nastojati dominirati. Dobro su koegzistiraju sa djecom, sve dok dijete ne bude nepristojno liječenje. U ovom slučaju mogu ogrebati.

Njega i higijena

Prilikom osiguranja odgovarajuće brige i higijene, pridržavaju se sljedećih pravila:

 1. Kratki otpad ovih mačaka češlja se jednom sedmično sa posebnim četkicama ili rukavicama. Često je nemoguće kupati. Samo u slučaju teškog zagađenja i ne više od jednom u šest mjeseci. Operite posebnim šamponima za kratke mačke, izbjegavajući vodu i sapun u ušima.
 2. Svaki dan morate očistiti oči i uši.
 3. Nema potrebe da sečete kandže, bolje je dobiti nekoliko kandži i kućni ljubimac će zasjati njegove kandže.
 4. Toalet bi trebao biti prostran, dubok, inače ove razigrane životinje će sve popuniti punilom (zajedno sa proizvodima njihovog života).

Sklonost bolestima

Crni dimy Tebby izgleda kao obična mačka

Koristite ladicu koji su navikli brzo, ali treba biti stalno čist, u protivnom će kućni ljubimac "oporaviti" u osamljeni kutak.

Pravilno hranjenje

Možete nahraniti i industrijsku hranu i prirodnu hranu.

Prilikom odabira gotove hrane, sklonost se daje pouzdanim proizvođačima. Hrana je izabrana namijenjena velikim stijenama.

Potrebno je obavezno žvakanje poslastice za čišćenje zuba.

Uzgoj pasmina Serengeti

Razna smeđa tebby

Osnova prirodnog hranjenja treba biti meso, a sa svim venama i hrskavicom. Offal je takođe koristan. Takva prehrana nadopunjuje se žitaricama, svježim povrćem, kiselim proizvodima sa sadržajem srednje masti.

Bitan! Kako bi se spriječilo stvaranje tartara, alternativno tvrdo i meka hrana.

Sklonost bolestima

Jedina bolest koja se često nalazi u ovoj pasmini je formiranje kamenja u mjehuru.

Bolesna mačka serugeeti mewows volim dok mokrenje, ponekad se ljuti pored lonca. U ovom slučaju, mora se prikazati veterinaru, u protivnom životinja može umrijeti.

Uzgoj pasmina Serengeti

Ovo je plodna pasmina, mačka može imati do 8 mačića.

Nabavka mačića SERENGEI

Pasmina dobro reagira na povodcu

U kojoj dobi za davanje kućnog ljubimca prvom viskoznom:

 • Mačke: Ne ranije od godine, kada treći estrus prođe. Tada će hormonska pozadina biti stabilna, začeća, trudnoća i porođaj bit će uspješni.
 • Mačke: Takođe nakon postizanja godine.

Bitan! Preporučljivo je pletati mačku ne više od jednog puta za dvije godine, tako da će se njeno tijelo u potpunosti oporaviti.

Kriteriji za izbor partnera

Preduvjet je prisustvo veterinarske pasoše i genealogije. Najbolji uzorci nalaze se u Americi i Evropi, u Rusiji su partneri teže nađu.

Kastracija i sterilizacija

Ako vlasnik ne planira plesti životinju, tada se prikazuje kastracija (sterilizaciju). To će spasiti i mačku i vlasnika iz nepotrebne muke. Inače, vlasnik je osiguran oznakama u cijeloj kući, mačjim koncertima, destruktivnom i agresivnom ponašanju.

Operacija se vrši ne prije 7 mjeseci.

Nabavka mačića SERENGEI

Kitteet Sereengei treba kupiti u posebnom vrtiću. Oni su u Rusiji, ali ako je moguće, bolje je donijeti mače iz SAD-a ili Evrope.

Uzgajivači daju mačiće nakon vakcinacije, a ne ranije od 3,5 mjeseca.

Tabela: Protok i nedostaci Serengetine pasmine

Izbor mače nije lak zadatak

Cat Cijena Serengeti

U Rusiji se cijena kreće od 40.000 do 80.000 rubalja *.

Općenito, pasmina je zaradila mnogo pozitivnije kritike od negativnosti. Posebno vlasnici bilježe um i naklonost kućnih ljubimaca.

Tabela: Protok i nedostaci Serengetine pasmine

Minusipros
 • Ne priznaju sve felinološke organizacije, tako da još ne mogu sudjelovati na izložbama (pasmina eksperimentalnog).

 • Ozdravi se s drugim kućnim ljubimcima.

 • Malo je pogodno za život u stanu zbog ljubavi prema prostoru i veliku veličinu.

 • Vrlo "pričljivo", svaka od njegove akcije praćena je "komentara".

 • Rijetkost.

 • Visoki trošak.

 • Prekomjerna aktivnost i radoznalost, opsesija.

 • Svijetli, pamtljiv izgled.

 • Lako naviknut na pladnju, čistim.

 • Nicede u hrani.

 • Privrženost, iskreno pričvršćena vlasniku.

 • Nije sklon beži od kuće.

 • Nedostatak određenih bolesti za pasminu.

 • Lako se brinuti.

Recenzije domaćina o kućnim ljubimcima sergeia pasmine

Elena, Moskva: "Upravo sam oduševljen izgledom mače. Takva izvrsna boja!""

Sergej, Sankt Peterburg: "Češće hodajte sa svojim Koteom. Ići će na povodcu poput psa ... "

Katerina, Moskva: "Prijatelj je ovaj slatkiš donio iz američkog vrtića. Ona je tako privržena, stalno skače na koljena ... "

Rezimiranje, možete napomenuti odlično zdravlje, laka pažnju, atraktivan izgled i simpatičan karakter Serengeti. Ali vlasnik mora platiti veliku pažnju mački i pružiti prostranu kuću.

* Cijene su relevantne za oktobar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet