Angora zec - kakvu je pasmina, koliko života

Angora zec je prilično neobičan i simpatičan predstavnik porodice s pahumnom i mekom vunom. Takve životinje uzgajaju se u domaćinstvima da bi se dobile visokokvalitetno krzno i ​​ukusno meso. Prije nego što se bavi uzgojem pasmine Angore, potrebno je upoznati sa svojim opisom i karakteristikama sadržaja detaljno.

Istorija porijekla

Angora je jedna od najčešćih pasmina kućnih zečeva. Prvo spominjanje ovih zanimljivih životinja počelo se pojaviti u Turskoj. Iz ove zemlje su se u kunicu pali na teritoriju Evrope. Bukvalno nekoliko godina kasnije mogli su ga naći na gotovo svakoj evropskoj farmi.

Istorija porijekla

Angora Downy Rabbit sa lepršavim bijelim krznom

Bilješka! S vremenom su predstavnici pasmine Angore naučili širom Euroazije i ne samo. Poljoprivrednici u Kini, Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj i Češka su uključeni u uzgoj takvih zečeva.

Opis sorti pasmine

Razlikuju se tri podvrsta angori zečeva, od kojih svaka ima niz karakterističnih karakteristika.

Engleski

Neki poljoprivrednici se bave uzgojem engleskog angori zečeva. Glavna karakteristika ovih životinja je neobična boja krzna. Može se oslikati u sledećim bojama:

 • crna;
 • čokolada;
 • krema;
 • bijeli.

Bilješka! Takve životinje imaju veliko tijelo. Oni teže oko 3,5 kg. Pravilnom pažnjom, težina odraslih životinja dostiže 4-5 kg.

Francuski

Takve su životinje nešto veće od engleskog subspecija, njihova prosječna težina je 4,5 kg. Francuski zečevi imaju neobičnu frizuru, jer vuna ne raste u svim dijelovima tijela. Na primjer, na šapima u potpunosti je odsutan.

Opis sorti pasmine

Francuska sorta angore

njemački

Ovo su najveći angorski zečevi, od kojih težina može dostići 6 kg. Njihov pahuljica je obojena bijelom bojom, ponekad s tamnim isprepletenim.

Bitan! Predstavnici njemačke pasmine gotovo se nikada ne smiju i ne razbole se.

Rusi

Razlikuje se od drugih sorti sa kratkim ušima i bijelom bojom pahuljica. Težina životinjske tjelesne bodske težine rijetko prelazi 4 kg. Budući da na tijelu postoji puno pahulja, mogu se držati na ulici s manjim mrazom.

Prednosti i nedostaci pasmine

Predstavnici pasmine Angore imaju niz prednosti i nedostataka. Među prednostima takvih životinja ističu:

 • neobičan izgled;
 • mirni lik;
 • Visokokvalitetni krzno.

Nedostaci uključuju malu težinu, malu količinu vune i traganja nege.

Sadržaj i uzgoj pasmine

Ljudi koji će uzgajati takve zečeve trebaju se unaprijed upoznavati s načinom da ih ispravno podržavaju.

Čips po izboru i troškovima životinja

Prvo morate odabrati zečeve za rast kod kuće. U ovom slučaju potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

 • Potrebno je kupiti životinje u posebnim rasadnicima. Bolje je odbiti kupovinu u trgovini za kućne ljubimce, jer rijetko prodaju zdrave kućne ljubimce;
 • Prije kupovine zeca, morate ga uzeti u ruci i promatrati njegovo ponašanje. Preporučuje se odabir mirnih pojedinaca koji ne pokazuju agresiju;
 • Potrebno je provjeriti kvalitetu vune. Trebalo bi biti pahuljast, gladak i ne ispada.

Trošak takvog zeca u velikoj mjeri ovisi o svojoj sorti i starosti. Prosječna cijena za mali i zdravi zec je 1000 rubalja.*

Bitan! Odluka o kupovini kućnog ljubimca mora se pažljivo razmotriti, jer je uzgoj zečeva težak posao za koji bi osoba trebala biti spremna.

Aranžman aviara

Posebnu pažnju treba posvetiti uređenju aviara, koji će sadržavati uznemirenost zečeva. Bolje je postaviti dizajn u štalu. Na ulici, aviar se može izvući samo u toploj sezoni. Zidovi i krov građevine trebaju biti izolirani tako da se životinje ne smrzavaju. Za izolaciju se koriste pjena i krovni materijal.

Prednosti i nedostaci pasmine

Aviar za održavanje

Unutar kućište potrebno je postaviti zasebne posude za hranu i ishranu. Trebaju biti pričvršćeni na zidove tako da ih zečevi ne mogu pretvoriti.

Hrana

Dijeta zečeva treba biti raznolika. Dnevno ih treba hraniti hranom. Također morate dodati voće i povrće na dijetu. Angora zečevi poput repe, jabuke, mrkve i kupusa. Takvi proizvodi daju se u kuhanom ili sirovom obliku.

Zimi se zečevi češće hranili žitarice i mahunarki. U drugoj polovini proljeća i ljeta, u hranu dodaje se više zelenila i svježeg povrća.

Bilješka! U toploj sezoni u dijetu dodaju se bagrem, javorov listovi i prašina.

Uzgoj

Karakteristična karakteristika pad dogene agencije zečevi kasniji je pubertet. Samo će žensko preko jedne godine moći povući potomstvo.

Razblaživanje zečeva kod kuće, dovoljno je da na kraju proljeće postavi žensku ženu s mužjom na kraju proljeća. Svaki zec je porođaj oko 5-7 zečeva. Svi rođeni trebali bi živjeti sa ženkom prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja. Ona će se pobrinuti za njeno potomstvo i hraniti ga. Kada zečevi mogu pojesti sami, mogu se preseliti u zasebne ćelije.

Bolesti

Angora zečevi, kao i druge pasmine, mogu se razboljeti. Među zajedničkim bolestima ističu se:

 • katarakt. Ovo je bolest koja se često nalazi u zečevima, tokom kojeg se na površini oka pojavi tanki film. Takođe, u nekim pojedincima, područje oko očiju počinje loše nabući;
 • Myxomatosis. Zarazne bolesti koje samo muškarci mogu postati zaraženi. Kao rezultat razvoja miksera, limfni čvorovi počinju da se upaluju. Bez pravovremenog tretmana, bolesni zečevi mogu umrijeti;
 • Encefalozon. Parazitska infektivna bolest koja se često završava u smrti. Bolest utječe na unutrašnje organe zeca, posebno, njegove bubrege.

Sadržaj i uzgoj pasmine

Katarakte su zajednička bolest među zečevima

Životni vijek

Očekivano trajanje života direktno ovisi o uvjetima njihovog sadržaja i zdravstvenog stanja. Ako vam je stalo dobro, moći će živjeti više od pet godina.

Bilješka! Maksimalno doba za pojedince ove pasmine je 10 godina.

Zanimljivosti

Postoji nekoliko zanimljivih činjenica o pasmini angori:

 • Ove su životinje vrlo tihe i gotovo nikada ne prave glasne zvukove;
 • Angora se smatraju najviše pahuljice:
 • U Rusiji su predstavnici pasmine pojavili u prvoj polovini prošlog stoljeća;
 • vrlo atraktivan i često sudjeluju na izložbama;
 • Takve su životinje idealne za uzgoj i rastu kod kuće;
 • Životinje su mirne, pa se dobro slažu sa ljudima.

Bolesti

Bujna krzno je jedna od glavnih karakteristika pasmine angore

Angora zečevi su neobične i prekrasne životinje koje su popularne među poljoprivrednicima. Mogu se uzgajati samostalno, ali prije toga morate se upoznati sa opisom, kao i karakteristikama njihovog uzgoja.

* Cijene u članku su naznačene u martu 2020. godine.

Članci o temi
LiveInternet