Rabbit stroikach: opis pasmine, karakteristika, parametara

Strokah zečevi su jedna od najpopularnijih vrsta za uzgoj. Zbog karakteristika pasmine, oni se ne uzgajaju u dekorativne svrhe, već dobijaju meso i krzno sa velikom vrijednošću na tržištu.

Priča o vrstama

Uzgajivači su zauzeli Strokchi., Međutim, standardi u modernom obliku bili su genetski fiksirani samo do početka 20 u. Pasmina je zvanično registrirana 1907.

Priča o vrstama

Kako izgleda zec Strokach

Ovi zečevi su razvedeni u zapadnoj Europi, a Njemačka se smatra da je njihova domovina, odakle dolazi ime njemački Strokach. Do danas, zečevi širom svijeta bave se njihovom uzgojem.

Bilješka! Na Internetu možete pronaći različito ime pasmine - zečevi sa nizom, karakteristikama, parametrima su također priloženi. Ali ovo je greška. Prema standardu, sorta je registrirana samo kao niz.

Opis izgleda

Kratak opis niza žica zec može biti predstavljen u obliku sljedećeg popisa svijetlih vanjskih karakteristika:

  • Velika veličina tijela, zbog čega se te životinje ponekad nazivaju divovima. Njihova težina obično je ograničena od 5 do 10 kg;
  • Karakteristična boja izražena u kontrastnim trakom niz kralježnice, koja je imena dala pasminu, kao i mrlje sa strana, njuške i oko očiju.

Bilješka! Ostala imena Strakhachi povezana sa njihovim izgledom: njemački leptir, njemački motley gigant.

Kako to odrediti ispred uzgajivača čistokrvnih zečeva Strokach-a? Karakteristike, parametri se mogu malo razlikovati od pojedinca do pojedinca, ali postoje brojne funkcije koje su obavezne za sve predstavnike pasmine.

Dopuštena odstupanja od norme uključuju blago nejasne ivice mrlje na koži, male isprepletene tamne boje na drugim mjestima.

Potpuno odsustvo mrlja i pruga duž kralježnice, nestandardne oblike uzorcima na njulji, kao i vunene mane, poput pokretnih šipki, neprihvatljivi su.

Najčešće su boje kombinacija glavne bijele boje sa dodatnom crnom, plavom ili smeđom bojom.

Opis izgleda

Muški niz plave boje

Indikatori težine

Zečevi se obično rade dok ne dosegnu starost od osam mjeseci. Meso samo takvih pojedinaca smatra se najboljima, jer nije teško. U ovom slučaju, po ovo doba životinja dostiže težinu od 6-7 kg.

Bilješka! Zec se može nastaviti rasti, dobijet će težinu, iako se proces s vremenom usporava. Štaviše, stariji pojedinac, teži meso, što smanjuje njegovu vrijednost.

Najbrži dobitak težine javlja se u prvim mjesecima života zeca. Počevši od pet mjeseci starosti, težina svaki mjesec je oko pola kilograma.

Izbor pojedinaca za uzgoj niza Strokach-a

Da biste dobili čistokrvno potomstvo, samo najbolje predstavnike pasmine dozvoljeni su u potpunosti u skladu sa svim standardima i nemaju nedostataka u izgledu. Najvažnije karakteristike i parametri zeca za uzgoj za uzgoj jasan su uzorak na vuni i nepostojanje bilo koje urođene odstupanja koje bi se mogle prenijeti na potomstvo.

Bilješka! Dozvoljeno je preći ženka koje imaju neke nedostatke čistokrvnim mužjakom. U ovom se slučaju dio potomstva može naslijediti majsku manu, ali drugi dio će u potpunosti u skladu sa svim standardima.

Surroll ženke nege

Znakovi trudnoće u ženskoj su povećani anksioznost i nedostatak interesa za muškarce tokom kontrolne mate. Trudnoća traje mjesec dana, u nekim slučajevima malo manje. Ženu treba pritisnuti u zasebnu ćeliju.

Kroz trudnoću, zec zahtijeva uravnoteženo hranjenje, pristojnu njegu i pružanje svih sadržaja.

Bitan! Njemački niz zečeva, međutim, objavljuje se za 4,5 mjeseci puberteta, preporučuje se početi parati u dobi od 6 mjeseci da povećaju velike zdrave potomstvo.

Okrug i zec nega

Može biti do deset zečeva u jednom leglama Strokacha. Prosječni opstanak potomstva ovog tipa je visok.

Indikatori težine

Kunić može donijeti do 10 zečeva

Prije Okruna, ženka izvlači krzno iz grudi da bi ga učinilo gnijezdu. U ovom skloništu zečevi provodi prvih 10 dana svog života. Nakon toga otvorene su im oči i mogu se malo pomaknuti kavez.

Mladunci ostaju sa majkom najmanje prva dva mjeseca. U tom periodu ženka hrani zečeve sa mlijekom, tako da treba konzumirati puno tečnosti. Na kraju razdoblja hranjenja mlijeka nemoguće je staviti zečeve odmah, jer to može uzrokovati stres.

Bilješka! INOGDA Detenyšej deržat s mater`û do dustiženiâ Imi vozrasta Treh Mesâcev, Odneko Takoj Dolgij Srk Âvlâetsâ izbytočnym.

Zahtjevi za stanovanje

Zec Strokach je nevažan i ne zahtijeva stvaranje posebnih uvjeta za sadržaj. Jedino važno je da bi aviar, koji sadrži zečeve, treba biti prilično prostran, pogotovo ako u njemu više od jednog pojedinca živi.

Preporučljivo je napraviti slame leglo u aviju. Metalni pod nije prikladan. Temperatura zraka treba biti oko 17-20 ° C, potrebna je dobra osvjetljenje i nedostatak nacrta.

Njega i higijena

U brizi za zečeve, žice se moraju pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

  • Životinje trebaju redovne šetnje u toplom vremenu;
  • Ćelije i ptičja moraju se čistiti svakodnevno ili svaki drugi dan;
  • Antisanitarni uvjeti ne mogu biti dozvoljeni u kavezu;
  • Ne možete držati životinje u uskim ćelijama;
  • Vuna i šape uvijek trebaju biti čisti;
  • Zečevi trebaju raditi planirane vakcinacije.

Izbor pojedinaca za uzgoj niza Strokach-a

Zec Stroikach u avirali zahtijeva posebne uvjete

Način hranjenja

Standardna dijeta za žice uključuje mešavine zrna i žitarica, svježu travu, voće i povrće, kora, grane i kombinirane feedove. Zec se uvijek treba osigurati hranom. Jedu malo, ali često: od 30 do 80 puta dnevno. U ovom slučaju potrebno je izbjeći pretilost.

Bitan! Pravilna ishrana je ključ zdravlja zeca.

Suprotno zajedničkom mišljenju, nemoguće je nahraniti zeca sa kupusom. Također je zabranjeno dati zeleni krompir, šećer, suncokretove sjemenke, bademove, mliječne i mesne proizvode, paradajz i krompir.

Prevencija bolesti

Da bi se izbjegle bolesti koje su zajedničke za žice, prije svega potrebno je pružiti dostojne uvjete pritvora i pravilne prehrane.

Pored toga, nužno se vrši vakcinacija od niza bolesti, prvo se treba izvesti u dobi od oko dva mjeseca, kada se zečevi razvode sa majkom, a potom i svakih šest mjeseci.

Ključ zdravlja zečeva je njihovo pročišćavanje, jer su dugogodišnje izbora dovele do uklanjanja snažne izgledne pasmine. Slijedi da je tačan pristup uzgoju žica važan.

Članci o temi
LiveInternet