Cat elf - razlika iz mačaka pasmine sfinga

Prema različitim procjenama na svijetu, od 40 do više od 70 različitih pasmina mačaka raznih izgleda. Navijači egzotika mogu se preporučiti da mačići relativno mlade pasmine prave - elf.

Istorija pojave i opis pasmine

Mačka Elf po porijeklu Amerikanac. Koju su odgajali prijatelji do. Poklopac i K. Nelson 2006. godine. Cilj je bio stvoriti pasminu otporan na genetske i zarazne bolesti, jer je razlog rada bio smrt voljene mačke Karen. Preci se smatraju pasminama sfinga i američkim Kerle. Za bizarne zakrivljene uši, novost se nazivala vilf.

Istorija pojave i opis pasmine

ELF mačke sigurno će voljeti one koji su zadržali kod kuće sfinksa

Bilješka! U većini felinoloških organizacija, vilenjaci kao pasmine nisu bili prepoznati, a samo tika prepoznao je kao eksperimentalni.

Izgled karakterišu sljedeće funkcije:

 • težina od 5 kg (ženke) do 8 kg (mužjaci);
 • Tijelo mišićnog tankog, bolnog oblika zbog prožnjeg trbuha (ne smatra se patologijom), vrat je dugačak graciozan;
 • Udovi su dobro razvijeni, prednje šape su primjetno duže od zadnjih (osjećaj krađe home);
 • Glava je klinasto-bespilotna u obliku širim nosom;
 • Uši - razlika značajka. Proširen u bazi, suženo i rezervirano na krajevima;
 • Oči su vrlo izražajni orašasti oblik, boja je različita (plava, zelena, žuta, do heterohromia);
 • Elf je naslijedio gole, blago pahulje, presavijenu kožu iz pasmine sfinga, zbog kojeg je baršunast na dodir. Kosa su dozvoljena na nosu, šapama, ušima, repom;
 • Boja je različita, najčešće blijeda prva pinta. Postoje svetlosne vrste, čokolada i kornjača (trobojnica).

Lik: Prednosti i nedostaci

Pasminu karakteriše posebna pobožnost, naklonost, društvenost, inteligencija, a u prirodi takve mačke su samo anđeli. Pričvršćen za sve članove porodice, ne vole samoću, tako da više vole uvijek biti pored vlasnika. Prijateljski za djecu, čak i najmanji, sa zadovoljstvom sudjeluju u igrama, a ne pokazujući karakter čak i nepažljivim rukovanjem. Pronađite zajednički jezik sa drugim kućnim ljubimcima, obično inicijatori komunikacije.

Lik: Prednosti i nedostaci

Heterohromia u mačkama Elf

Mačići su razigraniji i razigraniji od odraslih, oni stječu smisao dostojanstva sa godinama, pa im je potrebno poštovati sebe. Brzo naviknut na pladnju, mjesto hranjenja, pravila ponašanja.

Bilješka! Mačke iz rase na elven su tako pametno da se sjećaju ogorčenosti, tako da se u prikladnom slučaju mogu osvetiti.

Slabo se toleriraju usamljenosti, s obzirom na to, sjajno za velike porodice sa djecom.

Zdravlje

Kreatori pasmine su se pobrinuli da vilenjaci ne trpe od svoje genetske bolesti, tako da nemaju ovu predispoziciju. Međutim, nedostatak vune može isporučiti puno problema uzgajivačima. U hladnom periodu mačke rizikuju u privlačenju prehlade, u toploj, naprotiv, postoji opasnost od pregrijavanja na suncu. Stoga je potrebno zaštititi ih od hlađenja i nacrta i kupovine posebne odjeće.

Budući da je pasmina nestabilna, postoji rizik da se mogu ogrebati. Rane u nastajanju mogu postati upaljene. Stoga ima smisla kupiti posebne silikonske prekrivanja na noktima. Pored toga, mogu li su moguće kožne bolesti: dermatitis, alergije, akne.

Kao što se može vidjeti iz opisa, pasmina mačaka je relativno mlada, tako da ne postoje tačne informacije o očekivanom vijesti vijekta, već, vjerojatno, s pravilnom pažnjom i hranjenjem, mogu živjeti 15-18 godina.

Hrana

Vilenjaci se odlikuju latinom i visokom stopom apsorpcije hrane. Stoga ih vrijedi hraniti često, ali postepeno i kontrolirati jačinu. Za odrasle ELF Cat treba hraniti najmanje 3 puta dnevno, mačići - najmanje 5 puta. Voda u zasebnom zdjelu treba biti stalno. Za hranjenje preporučuje se upotreba spremne-izravne industrijske hrane za mačku.

Proizvodi za nadopunu prehrane:

 • Meso (govedina, piletina, Turska);
 • Kuhani file za ribu bez kostiju;
 • Piletina ili prepelica (posebno žumance);
 • mliječni proizvodi;
 • Žitarice (riža, zobena kaša);
 • Povrće plodovi.

Bitan! Mačke ove pasmine su prilično znatiželjne, tako da nepoznati proizvodi mogu jesti lako. Stoga ih vrijedi zaštititi od koštanog mesa, dimljenih, začinjenih i masnih namirnica, mahunarki, gljiva, slatkih (posebno čokolade). Dobro je poboljšati probavu na pristupačnom mjestu za stavljanje ladice sa mačjom travom.

Zdravlje

Mačka elf je vrlo vortiran

Briga

Temperatura u stanu ne smije pasti ispod 25-22 ° C. Košarica ili kuća trebaju biti mekim zidovima, ugodnim i toplim. Vrijedno je zaštititi mačke od nacrta. Budući da intuitivno traže toplije mjesto (grijanje), potrebno je osigurati da se koža kućnog ljubimca ne osuši, a također spriječi izgled opekotina.

Dnevni mokri pamučni obrisi treba obrisati kožu vilenjaka, obraćajući posebnu pažnju na nabore. Uši se također moraju čuvati čistom, barem jednom sedmično, trebali biste ih očistiti pamučnim štapovima koristeći posebne proizvode ili naftni mliječ.

Bilješka! Nepostojanje vune ne znači da mačke ELF-a ne treba kupati. Postupci vode trebaju biti izvedeni ne više od 1-2 puta mjesečno, izbjegavajući hipotermiju mačaka nakon kupanja.

Uzgoj i sterilizaciju

Vilenjaci postaju seksualno zreli rano, u 6-7 meseci. Ali preporučuje se izvesti ne stariji od jedne i pol godine. Zbog činjenice da je pasmina prilično rijetka, u Rusiji se teško par za pletenje, čak i u rasadnicima. Stoga bi nastavili rod, oni biraju ili sfinksu (koji su prepuni izgledom genetskih bolesti u potomstvu) ili traže odgovarajući partner u drugoj zemlji (najčešće ovo je SAD ili Kanada).

Ako se elfit ne planira, oni su kastrirani ili sterilizirani. Preporučuje se provođenje postupka kada je kućni ljubimac 1-2 godine. Nivo razvoja veterinarske medicine omogućava operaciju sa minimalnim negativnim posledicama.

Briga nakon operacije je vrlo važna. U početku morate osigurati maksimalni mir na toplom mekom mjestu na podu, zaštitite želudac posebnim zavojkom i ograničite napajanje. Nakon izlječenja šava, mačka se vraća u prethodni režim.

Kupnja mačića

Oni koji žele kupiti mače na elf-u, morate uzeti u obzir da kupovina neće biti jeftina. Mačka kućnih ljubimaca (sa znakovima odstupanja od pasmine) koštat će 60 hiljada. trljati.* Na mačiću čisto rock cijena počinje od 150 hiljada. trljati. U Rusiji praktički nema rasa koji se uzgajaju elf, tako da će najvjerovatnije morati kupiti mačiće u inostranstvu.

Hrana

Elf mače nije tako lako kupiti u Rusiji

Prije kupovine trebali biste obratiti pažnju na sljedeće znakove:

 • Starost mače je najmanje 3 tjedna;
 • Oči, nos i uši su čisti;
 • koža bez oštećenja;
 • Tijelo je vitko sa naborima, trbuh je konveksna;
 • Vrhovi ušiju su zakrivljeni nazad;
 • aktivnost, radoznalost;
 • Prisutnost veterinarske pasoše sa vakcinacijama.

Bilješka! Često su vilenjaci pletene kanadskim sfinzom, dok će rezultirajuće potomstvo u 50% slučajeva imati znakove pasmine. Pri prelasku američkog Kerlija, kanadskih šljokica i rockera, hibridi su skraćene šape, ova sorta se zove Dwelph.

Briga

Salflf

Navijači egzotičnog koji žele steći privrženu, posvećenu mačku u velikoj porodici, mogu se preporučiti sa punom odgovornošću precizno gad ELF. Ona je neobična i privržena, pronaći će zajednički jezik sa bilo kojim.

Članci o temi
LiveInternet