Pas liže šape i stalno podiže na kožu

Jao, mnogi su vlasnici suočeni sa ovim problemom. Netko ne obraća pažnju na to, misle da pas liže šape od dosade ili liže ranu tako da brža izliječi. Ali ne i sve je tako jednostavno kao što bi se moglo činiti. Ponekad ovaj znak može prenijeti loše posljedice. U nekim slučajevima to može dovesti do smrti.

Zašto pas liže šape

Mnogi uzgajivači psa zanimaju se pitanje zašto pas liže šape, pa čak i tako često. Možda je ovo loša navika ili simptom ozbiljne bolesti. Vrijedi li zvučati alarm? Razlozi takvih navika su različiti.

Zašto pas liže šape

Ako pas često liže šape, onda je to prilika da se pokaže veterinaru

Bilješka! Postoji 9 razloga zbog kojih pas počinje lizati svoju šapu, a svi oni zahtijevaju posebnu pažnju. Mogu postati i posljedica bolesti i uzroka mentalnog poremećaja.

Glavni razlozi

Glavni razlozi zbog kojih pas liže šapu na kožu, paraziti su, upale ili problemi sa želucem. Nije se uvijek lako riješiti, ali s pravim tretmanom, teaments će se brzo povući, a kućni ljubimac će ponovo moći živjeti sretan i puni život.

Alergijska reakcija

Možda je to najčešći razlog koji se javlja u 80% slučajeva. Pas počinje doživljavati ozbiljne svrbež uzrokovane upalom kože. Hrana može biti iritantno.

Glavni razlozi

Crvenilo na jastučićima

Alergija - Kongenitalna bolest. Prenosi se na isti način kao kod ljudi, na genetskom nivou. Stoga se ne bojte da je pas prevoznik bolesti. Uz alergije, pas liže šapu na kožu, počinje ugristi bolno mjesto. Crveni jastuk na šapama je indikator alergije, jer se pojavljuje crvenilo zbog svrbeža u pogođenom području i jastucima.

Bitan! Potvrđujući faktore koji pas ima alergije, curenje iz nosa, neugodan miris, suze očiju i pražnjenje mogu se pojaviti iz ušiju.

Ovim simptomima pas neće prestati lizati šapu, a bez pomoći stručnjaka, njegovo će se stanje naglo pogoršati. Važno je pronaći uzrok alergija i riješiti ga što je prije moguće, inače, kućni ljubimac nikad neće biti bolji. Ne bi se trebali ustručavati s tim, jer pronalaženje izvora nije tako jednostavno, a pas neće reći ono što neće biti dobro.

Gljivica

Sa gljivicama pas ispada i ćelav glava oblici na određenom području šape. Gljiva raste i razvija se, tako da će zaraženo područje rasti dok se vlasnik ne okrene veterinaru za pomoć. Ova bolest je vrlo teško iznijeti, jer pas stazi stazi dovodi stalno, a ova bolest može prelaziti s jednog mjesta na drugo.

Bilješka! Pas bi trebao biti manje komunicirati s drugim kućnim ljubimcima. Parazitska gljivica se brzo prenosi na životinje i problematično je donijeti. Vrijedi konsultacije veterinara koji će definitivno odrediti šta je bolje za kućnog ljubimca: mast ili sprej.

Osip od pelena

Takav se problem pojavljuje u pahuljivim životinjama s dugom kosom. Uzrok osipa pelena nije ispravna njega. Psi se takođe znoju, a znoj koru kožu. Sa pelenom, pas liže šapu da ublažava iritaciju, ali zbog duge vune ne može sebi pomoći. Ovaj problem je jednostavan za rješavanje: trebate se dobro okupati psa, posebno isperite između jastučića, a zatim se vuna temeljno osuši.

Upala kože

Uzrok upale kože može biti prekrivač ili mikroorganizmi u rani. Pas ne može sami izvući šišanje i počne lizati bolno mjesto. Kao rezultat toga, pas baca šapu na bok.

Važno je! Ne možete pokrenuti takvu bolest, inače pas može izgubiti prednju ili zadnju šapu. Potrebno je da se pogođeno područje obrađuje i uklanja strano tijelo, zavoj rane. Boindication neće dovesti do bilo čega dobrog.

Da li je dopušteno pustiti psa da mu liže šapu

Upala rane može dovesti do amputacije

Problemi u stomaku

U vezi s ovim problemom, pas počinje lizati noge. Lizanje je čest pokazatelj problema povezanih sa želucem. Ovo je pas pokušava izazvati gag refleks da olakša svoju bolest. Ako kućni ljubimac počne pokazati tako čudno ponašanje, odmah biste se trebali obratiti profesionalcu. Problem može ležati u neuhranjenju.

Neurološki i mentalni problemi

Nastaju zbog pogrešnog odnosa prema životinji. Protiv pozadine ovoga, kućni ljubimac ima napetost i bol u mišićima, što uzrokuje nelagodu na životinjama. Grickanje ili lizanje prednjih šapa, pas pokušava spriječiti ovaj neugodan osjećaj. Veterinari takođe povezuju ovaj problem deformacijom kralježnice i neugodnom povodu. Često, kad hodate, ljudi vuče pse, ali to se ne može učiniti.

Mentalni problemi su stres domaće životinje. Navika se proizvodi na osnovu mentalnih problema. Često se oslobađaju stres ili se riješiti dosade, pas liže šape. Zbog toga vrijedi platiti više pažnje svom ljubimcu.

Dodatne informacije! Moguće je da lizanje šape može biti loša navika. Odbiti psa iz takvog hobija, morate početi više vremena za njega. Pas će brzo zaboraviti na naviku ako je strastven u nečemu. Inače, poseban sprej može pomoći iz ovoga.

Kako spriječiti psa da liže čireve

Svaki se drugi pas nalazi u neurološkim problemima

Da li je dopušteno pustiti psa da mu liže šapu

Pas pljuvačko nije tako izliječenje dok razgovaraju o njoj. Zbog ove zablude domaćini često ne obraćaju pažnju na rane njihovog ljubimca. Lizanje samo ometaju zacjeljivanje, zbog toga, pas može saviti ranu.

Stoga morate sprečiti lizanje. Ovo može biti problem za vlasnike pasa. Pas ne može objasniti da će to naštetiti mu, jednostavno to ne može razumjeti.

Bilješka! Lizanje rana u životinjama - refleks.

Kako spriječiti psa da liže čireve

Preljev je potreban za sprečavanje psa da liže lijek koji mu se nanosi na izlječenje bolne. Nedostatak takvog postupka je da ponekad rana treba čuvati u zraku, tako da se suši i liječi. Nakon uklanjanja zavoja, pas će ponovo pokušati lizati bolu. Takođe, neki psi pokušavaju ukloniti zavoje, u takvim slučajevima će pomoći veterinarski ovratnik.

Veterinarski ovratnik - konus koji zatvara pregled psa. S njim, kućni ljubimac se neće moći nagnuti prema šapu i napraviti bolno mjesto. Takva stvar se može kupiti u veterinarskoj klinici ili to učiniti sami.

Kada i zašto bih se obratio veterinaru

Veterinarski ovratnik

Kada i zašto bih se obratio veterinaru

Ako pas počne izlijevati šape, onda biste odmah trebali potražiti pomoć od stručnjaka. Sami vlasnici ne mogu uvijek određivati ​​tačan uzrok bolesti, sve više za odabir metoda liječenja. Neke od tegoba, ako ne preduzimate određene mjere, dovode do gubitka udova. A gljiva može prebaciti ne samo na životinje, već i na ljude.

Pas je prijatelj čoveka. Potamnjavajući ga, vlasnik donosi puno odgovornosti na ramenima. Ako je pas umren i puno leži, onda se osjeća loše, ima zdravstvenih problema. Kada se pojave prvi znakovi bolesti, navike koje su neobične za kućne ljubimce, odmah biste trebali kontaktirati specijalista.

Članci o temi
LiveInternet