Žuti izmet u psu: uzroci narančaste poop

Žuti izmet u psu mogu biti normalna opcija ili govoriti o razvoju opasnih patologija. Da biste utvrdili tačan uzrok problema, morate pravovremeno kontaktirati veterinar i predajte potrebne testove.

Što trebate znati o kale psa

Koja stolica treba da pas ima? Normalno, izmet pasa trebaju imati gustu konzistenciju. U ovom slučaju njegova boja može biti lagana ili tamno smeđa.

Što trebate znati o kale psa

Žuti izmet mogu biti simptom bolesti

Bitan! Sve promjene u boji i dosljednosti ukazuju na bilo kakva kršenja. Može biti privremena ili hronična. Da biste odredili uzroke žutih izmeta u psu, trebali biste se obratiti liječniku.

Vjerovatni uzroci žutih izmeta u psu

Žuta stolica u psu može se pojaviti kao rezultat takvih faktora:

 • Nepravilno hranjenje i kuhanje. Razlog za probleme je upotreba lošeg-kvalitete ili istekla hrane. Također, pojava žute tečne stolice u psu zbog upotrebe pokvarenih proizvoda;
 • odstupanja u prehrani, dok pas ne prima potrebne elemente;
 • višak lipida u prehrani;
 • alergijske reakcije na sastojke gotovog prehrane ili komponenti prirodne prehrane;
 • Sistemske lezije probavnih organa;

Vjerovatni uzroci žutih izmeta u psu

Postoji mnogo uzroka žutih izmeta

 • strani predmeti koji su prodrli u stomak ili crijeve;
 • Snažna oštećenja na crijevnim zidovima ili probavnim organima sa Helminthima. Provokativni faktor je dirofilarija;
 • patologije hepatobiliarnog sistema urođenog i stečene prirode;
 • upalni procesi u probavnim organima;
 • virusne, bakterijske i gljivične infekcije;
 • Intoksikacija hemijskim ili otrovnim tvarima.

Bilješka! Žuta pip u psu povezana je s prekomjernom crijevnom pokretošću. U ovom slučaju žučna tajna ulazi u dvanaestor i uključuje bilirubin.

Fiziološki uzroci

U prvih dana nakon rođenja štenad jedu samo kolostrum. U prvom mjesecu njihova prehrana uključuje isključivo mlijeko. U ovom periodu žuta stolica u štenad smatra se normama. Uz normalnu mikrofloru, kolostrum zahtijeva nekoliko sati. U pravilu, majka liže štenad, tako da vlasnik možda ne zna kakve boje imaju izmet.

Ako se neki štene zaostaje za rastom, pas nedostaje mlijeko i drugi razlozi za uvođenje komplementarne hrane izgledali su, vlasnik može biti zbunjen. Od rođenja do 1 mjeseca, dijareja se smatra da ispraznu crijevu više od 6 puta dnevno.

Fiziološki uzroci

U štenad, žuti izmet se smatra normom

Dijagnoza se takođe dijagnosticira ako izmet postaju previše tekući ili vodeni. Normalno, izmet štenad imaju žutu nijansu i viskoznu konzistenciju.

Bilješka! Alergijske reakcije, prejedanje ili disbioza vode do pojave dijareje u štenadima. Štaviše, posljednji faktor nastaje kada uvođenje umjetnog hranjenja.

Patološki uzroci žute dijareje u štenadima

Izgled žutog, sivog, ružičastih ili narančastih izmeta može biti povezan s različitim faktorima. U izmetu često možete videti sluz ili nečistoće krvi. U takvoj situaciji odmah se preporučuje pokretanje liječenja.

Uzrok je čest uzrok žutice. Kad se pojavi, bilirubin ne prelazi u druge čestice i ulazi u crijevni lumen. Kao rezultat toga, izmet postaju žuti ili narandžasti i stječu vodenasta teksturu. Pored toga, bolest je popraćena oštećenjem sluznica i kože. Psi imaju mučninu i povraćanje.

Razlog promjene nijanse izmeta je sljedeći:

 • Hronična hepatoza;
 • ciroza jetre;
 • poremećaji u jetri zbog upotrebe droga;
 • odstupanja u funkcioniranju žučnog mjehura;
 • Tumori u gušterači;
 • upala pankreasa;
 • Očekivanje bilijarnog trakta.

Bilješka! Ponekad je pojava problema zbog čekinja. Crvi ne samo utječu na jetru i crijevo, već i otrovaju tijelo kućnog ljubimca.

Višak masne hrane u prehrani pse takođe je i izazovni faktor u problemima. Najčešće se nalaze kućni ljubimci koji dobiju hranu iz ljudske tablice utječu takav problem. Uzrok dijareje su kobasice i proizvodi s biljnim uljem.

Truli miris iz izmeta ukazuje na ulazak infekcije u tijelo. Provokativni faktori su kuga, salmoneloza, enteritis. U ovom slučaju, kućni ljubimac ima pad aktivnosti, gubitka apetita. U takvoj situaciji morate odmah početi da se bavite psom.

Bitan! Prisutnost krvavih nečistoća u izmetu je od posebne opasnosti. Oni ukazuju na opasne zarazne patologije i ulaz stranih predmeta u crijeva.

Dekorativne pasmine pasa su osjetljive na inbustritivne sastojke hrane. Dakle, minijaturni pas može odgovoriti na hranu niskog kvaliteta ili prisutnosti aroma, lipida, stabilizatora u njemu.

Ponekad je uzrok problema stalni stres, alergijske reakcije, emocionalno preopterećenje. Proliv može biti rezultat visoke osjetljivosti na drogu.

Patološki uzroci žute dijareje u štenadima

Provocivni faktor može biti infekcija

U rijetkim situacijama, kršenje stolice rezultat je imunizacije. Primećuje se u roku od 2 dana nakon vakcinacije.

Kršenja stolica pojavljuju se zbog stalne primjene antimikrobilnih. Antibiotici inhibiraju korisnu crijevnu mikrofloru. Kao rezultat toga, pas razvija disbiozu.

Kada se posjeta veterinaru ne može odgoditi

Žuti izmet ukazuje na kršenja u radu probavnih organa, tako da je ovaj simptom osnova za posjetu ljekaru. Specijalista će provesti detaljnu dijagnostiku i, prema njegovim rezultatima, propisat će složenu terapiju. Često uključuje anti -infalmatorne droge, antibiotike, antivirusne agense.

Bilješka! Antibiotici su odabrani uzimajući u obzir patologiju patogena. Obično postoji potreba za korištenjem cefalosporina i sulfonamida.

Da biste izbjegli dehidraciju tijela, vrijedno je uvođenje infuzijskih rješenja glukoze, zaključavanja zvona, fiziološko rješenje. Kada glavni znakovi kršenja prenose, životinja treba pružiti strogu dijetu. Tokom dana, kućni ljubimac se ne može hraniti. Istovremeno, čista voda treba biti prisutna u javnom domenu.

Kada se posjeta veterinaru ne može odgoditi

Kad se pojave sumnjivi simptomi, trebali biste se obratiti veterinaru

Često s ovim simptomom, enzimima, probioticima i sorbentima koji pomažu u uništavanju toksina prikazani su s ovim simptomom. Da biste zaustavili tešku dijareju, vrijedi dati psu na preparate za usavršavanje lopeamida. Smecta, Sorbeks, Enterosgel pomažu u uklanjanju simptoma opijenosti.

Ako pas ima bolove, daje ga antispazmodici i analgetici. Kada se u izmetu pojavljuju krvave nečistoće, naznačeni hemostatski agenti sa vitaminom K su naznačeni.

Žuti izmet u psu mogu biti manifestacija raznih odstupanja. Da biste napravili preciznu dijagnozu, morate pravovremeno kontaktirati veterinar i jasno slijediti njegove preporuke.

Članci o temi
LiveInternet