Koji dan estrusa je najbolje da plene psa?

Priprema psa

Pletenje je proces pasa za parenje kako bi se dobilo potomstvo. Parenje nije jednostavan i vrlo odgovoran proces u životu budućih roditelja i vlasnika. Ako su oba psa već odvezane i spremne za prelazak, pletenje je lako, ali profesionalac bi trebao pomoći početnicima.

Postoji nekoliko pravila koja se mora pridržavati od trenutka kada je vlasnik odlučio vezati svog psa.

Pored toga, vlasnik kuje treba tačno znati koji dan estrusa treba pratiti psa, u protivnom procesu neće biti produktivan.

Priprema psa

Nakon što je kupio visokog štenad, vlasnik odlučuje za sebe da će uzgajati predstavnike određene pasmine. Postoji nekoliko pravila i zahtjeva za koje trebate znati prije izbora muškog i direktno činom parenja:

Proces pletenja
Kated u psima
 • Pas postaje prerastao mnogo ranije, Šta postaje odrasla osoba. Mužjak može oploditi kuju već u pet mjeseci, tako da ne biste trebali ostaviti svoje slatko štene sažete sa trenutnom ženkom - to može rezultirati neplaniranim trudnoćom psa. Kučka dostiže pubertet nešto kasnije - nakon šest mjeseci, ili čak do godine.
 • Uprkos činjenici da psi mogu vrlo rano potomstvo potomstva, Ne možete pratiti takve mlade pojedince: Bit će izuzetno teško prenijeti trudnoću i hranjenje štenaca, rano ploči može užasno naštetiti i zauvijek isključiti mogućnost izložbene karijere.
 • Muško rano pletenje je takođe nepoželjno. Potomstvo iz neformiranog štenata bit će slabo ili u budućnosti će psi imati zdravstvene probleme.
 • Najbolja dob za pletenje u kuju - u drugom, a po mogućnosti treći estrus, za 18-20 meseci. Za mužjak, prvi pleten može se izvesti u 12 mjeseci, ali bolje je čekati 18 mjeseci kada će tijelo kućnog ljubimca biti u potpunosti formirano. Preporučuje se predstavnici divovskih pasmina da se neveraju ne odvezeni ne ranije od 2 godine.
 • Dvije sedmice prije procijenjenog pletenja Potrebno je obraditi oba psa iz parazita - i unutarnji (crvi) i vanjski (od uha, buva). Iz vanjskih parazita - nanesite kapi na grebene ili stavite na svjež ovratnik. Trudnička kuja gotovo bilo koji lijek zabranjen je i racionalno se pobrinuo za zdravlje pitomitse unaprijed. Inače će ženka prenijeti bolest štenad. Isto vrijedi i za cijepljenje. Ako se nekoliko mjeseci ostane prije imunizacije, bolje je cijepiti 21 - 24 dana prije pletenja. Snažan imunitet roditelja - ključ zdravog potomstva.
 • Kada smanjiti psa tokom estrusa vlasniku psa može reći veterinar. U klinici, točka kuja čini mrlju petlje i nakon mikroskopske studije, kažu dani kada će biti najproduktivniji pletenje. Kada se razmazi ukazuje, ljekar istovremeno provjerava prisustvo upalnih procesa u unutrašnjim genitalnim organima buduće majke. Postoji varijanta testa za ovulaciju i kroz krvnu ogradu, ali tada nema načina da se identificiraju skrivene bolesti reproduktivnog sistema. Mužjak je spreman za oplodnju tokom cijele godine.
 • Osim veterinara u pribavljanju potomstva Pletni stručnjak može pomoći, ko neće samo reći koji dan nalaze, ali i pomažu u samom procesu.
 • Tipično je kuja spremna za pletenje 10-14 dana Estrusa, Ali ovo je vrlo pojedinac sa svakim psom: neke kučke imaju ovulaciju 8. dana, drugi su spremni za pletenje samo 17-18 dana.
Preporuke i savjeti
Pas je u pelenama

Proces pletenja

Prosječno trajanje estrusta u psu je od 15 do 30 dana, vrh lotina je otprilike 10-14 dana. Ovo su približne vrijednosti koje svaki pojedinac ima pojedinca i može se malo pomaknuti.

Tipično je kučka dovedena u pleten, tako da je za mužjaka situacija poznata i ne ometa se od ženke za inspekciju novog teritorija. Dovedena je trenutna kučka do mužjaka, vlasnik buduće majke mora popraviti pseći stalak, podržavajući je vratom. Osoba koja pomaže u pletenju, podržava kuju od ispod trbuha i usmjerava mužjaka.

Ni pod kojim okolnostima, muškarac može biti prisiljen da sjedi na kuju, posebno ako mužjak ima prvi pleten - ovo može završiti karijeru psa kao proizvođača.

Životinje, bez obzira na spol i pasmine, vrlo su različite u karakteru i temperamentu, muškarac-šuplji mužjak mora biti naučen da bude kučka, ližeći joj lice prije nego što započne kaveze. Agresivna kučka trebala bi nositi njušku tako da se ne plaši dečka.

Potrebno je popraviti pse ako je ovo prvi pleten za njih ili ako jedan od pasa pokaže agresiju. Međutim, nisu svi proizvođači potrebni prisilni pletenje - mnogo se slobodno pare. Takvi kućni ljubimci samo trebaju biti pušteni bez povodaka, njuške i ogrlicu: potrebno je osloboditi pse što je više moguće kako ne bi ometali tako osjetljiv proces. Tokom kaveza, muškarac sa šapama može zakačiti ogrlicu i nanijeti kuju ozljeda.

Ako su oba psa spremna za pletenje, mužjak vodi kaveze ili uz pomoć asistenta, ženka je nepomična, gurajući rep u stranu, otvor u stranu, otvarajući se u petlju. Nakon što mužjak uvodi genitalije u petlju, pušta se sperm, dođe do unutrašnjih genitalnih organa kurvi-a i tako -kalirani dvorac dolazi.

Učvršćivanje (brava) može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Strogo je nemoguće dodirnuti pse koji stoje u dvorcu, ali možete olakšati pse s tim stanjem pažljivo bacati jednu mušku šapu kroz kuikove žitarice tako da postanu rep za rep. Pored toga, potrebno je osigurati da žena ne sjedne i ne mijenja položaj tijela, u protivnom može uzrokovati ozbiljne povrede prema spolu muškog, do preloma kosti penisa.

Zaključak
Siba Inu

Nakon što se psi raspršuju, tečnost se oslobađa iz pseće petlje. To može biti blatno ili bijelo, s dodatkom krvi. Ne okrećite psa naopako, ovo nije sperm - ovo je mazivo koje olakšava prolazak penisa muškog u petlju.

Ponovljeno (ili kontrolno) pletenje može se izvesti ne prije 24 sata nakon prvog.

Preporuke i savjeti

Prije pokretanja potrage za muškarcem ili kuje, morate se upoznati sa pravilima za registraciju pletenja i imovine legla. Cinološke organizacije zahtijevaju poštivanje u rokovima:

 1. Starost pasa - Rano pletenje neće biti registrirano, takve se izlete ne ocjenjuju, štenad nemaju plemensku vrijednost.
 2. Kasno pletenje, Kada se kučka stara preko 7,5 godina neće registrirati i. Muška ograničenja u dobi nemaju starost.
 3. Kuikovo je dozvoljeno da bude pleten ne više od jednom godišnje. Češće pletenje se takođe ne bilježi, pedigre na štenad se ne izdaje. Štaviše, prečesto trudnoće donose veliku štetu na zdravstvenom stanju majke, tijelo jednostavno nema vremena za oporavak. U ovom slučaju, ni jak potomstvo, niti zdrava ženka neće vidjeti bijelu tugu.
 4. U vrijeme pletenja, oboje Psi bi trebali imati pedigre i barem jednu izložbenu diplomu s ocjenom. Za mužjak, diploma bi trebala ukazivati ​​na "odličnu" ocjenu, za kuju, postoji dovoljno evaluacije "vrlo dobro".
 5. Za registraciju pletenja i naknadna imovina legla s obzirom na originalnu diplomu jednom za sve ostale dokumente (rodovnik, pasoš vlasnika psa) - ima dovoljno kopija.

Zaključak

Prije viskoznih pasa, kučka bi trebala biti prikazana veterinaru i napravi razmazivanje za određivanje produktivnosti estrusa, ne smijemo zaboraviti na obradu parazita. Vlasnik psa također bi se trebao sjetiti potrebnih dokumenata za registraciju i imovinu štenaca.

Podložno gore navedenim zahtjevima i preporukama, pletenje će biti jednostavan proces i završit će se pojavom jakih i zdravih potomstva.

Članci o temi
LiveInternet