Dob za pse po ljudskim standardima i prevodskom tablicom

Kako izračunati starost psa po ljudskim standardima?

U ovom ćemo članku dodirnuti pitanje: koliko godina psa po ljudskim standardima?

Informacije o starosti životinja pomažu u izračunavanju preciznije količine hrane, droga i vitamina potrebnih za potrošnju kućnog ljubimca da odabere optimalno vrijeme za početak poučavanja štene za obavljanje određenih naredbi.

Kako izračunati starost psa po ljudskim standardima?

Prosječno trajanje ljudskog života je 70-80 godina. Psi žive mnogo manje. Većina njih umire nakon što je dostigao starost od 10-12 godina, a samo pojedini pojedinci uspjeli su preživjeti do 15-16 godina. Kako, na kojim kriterijima da upoređuju starost psa i muškarca? Što se tiče ovog pitanja u 20. stoljeću, nekoliko teorija je razvijeno odjednom.

Starost pasa po ljudskim standardima
Stari pas

U najpopularnijim od njih, 1 godina psa ima 7 godina. Na osnovu toga ispostavilo se da je jedan -year--old pas po dobi i razvoja uporediv sa sedmogodišnjim djetetom. Međutim, jedan -year--at-ov pas je zapravo odrasla osoba, sa karakterističnim fizičkim i mentalnim razvojem za to.

Gorke za pse mogu se prevesti u ljudske ljude s opisanim putem u vrlo uslovnom i približno. Stvarna starost životinje ovisi o pasmini, veličini, okolišu, broju slova i drugih faktora koji utječu na životinju. Veliki psi u dobi od 7 do 8 godina smatraju se starim i malim približavanjem praga starosti.

Starost pasa po ljudskim standardima

Nije potrebno samostalno razmotriti koliko je pasa psa po ljudskim standardima, za to postoji poseban stol. U njemu je starost psa određena na osnovu njegove veličine.

Broj godina

Veličina

Psi malih pasmina

Srednja po veličini psa

Veliko

Divan

1 godina

15 godina

15 godina

15 godina

14 godina

2 godine

23 godine

24 godine

22

20 godina

3 godine

28 godina

29 godina

29 godina

28 godina

4 godine

32 godine

34 godina

34 godina

35 godina

5 godina

36 godina

37 godina

40 godina

42 godine

6 godina

40 godina

42 godine

45 godina

49 godina

7 godina

44 godina

47 godina

50 godina

56 godina

8 godina

48 godina

51 godina

55 godina

64 godine

9 godina

52 godine

56 godina

61 godine

71 godina

10 godina

56 godina

60 godina

66 godina

78 godina

Valjanost koeficijenta prepiske
"Čovjek u punom razmatranju snaga"

Podaci iz tablice ne odgovaraju uvijek stvarnosti, postoje izuzeci. Dakle, doba goničeg psa "Bigl" (prosječna veličina), koja je dostigla godinu dana, iznosi se 20 ljudskih godina.

U svom razvoju psi prolaze kroz iste faze kao i drugi sisari:

 • štenad (mladunci);
 • Adolescenti (sredina između štenaca i odrasli pas);
 • odrasla životinja;
 • Stari pojedinac.

Smatra se da je odrasli pas dostigao njenu starost 1 godinu.

Valjanost koeficijenta prepiske

Koeficijent prepiske predstavljen u tablici također je u određenoj mjeri uslovno. Prilikom prenošenja dog psa na čovjeka, a Le Bo, osnovalo je da se u prvim godinama života životinje razvijaju brže nego u zrelijoj dobi, u to vrijeme, u to vrijeme, za ljudsku godinu, žive više nego u staroj Dob. Da to dokažem, u poređenju:

 • Trenutak početka puberteta;
 • Početak zrelosti (kada pas iz tinejdžerskog svećenika pretvara se u odraslu osobu);
 • Životni vijek.

U procesu proučavanja životinja naučnik nije uzeo u obzir njihovu veličinu i pasmina, što je dovelo do grešaka da su istraživači pokušali objasniti uz pomoć Klaiber-ovog zakona.

Prema njegovim riječima, velike pasmine pasa trebaju živjeti duže, jer je stopa metabolizma povezana s težinom živi organizma. Međutim, u stvarnosti, ovo je daleko od slučaja. Mali psi (terijeri, boloni, Beijes) žive duže od njihovih velikih kolega. Vjerojatno je to zbog spore smrti ćelija u malim životinjama. Proces starenja usporava, rizik od razvoja bolesti je smanjen.

Čimbenici koji utiču na životni vijek
Djeca

Čimbenici koji utiču na životni vijek

Očekivano trajanje života psa ovisi o:

 1. Uvjeti sadržaja. Kućni ljubimci žive duže od dvorišta i divljača. Ne dobijaju hranu za sebe i ne takmiče se sa drugim životinjama izvan teritorije. Ako ga vlasnik psa dobro hrani, tretira ga, pruža toplo mjesto za opuštanje, onda je vjerovatnije da će preživjeti granicu za određenu starosnu dob od one životinje koja je lišena takve brige.
 2. Dijeta. Pas treba pravilno hraniti. Nepoželjno je otvarati ili prezirati kućnog ljubimca. U štenad i adolescentima nedostatak hrane dovodi do razvoja raickalica. Gojaznost se razvija od preplaljenog. Životinje su takođe potrebne vitamine. Hrana bi trebala biti svježa i uravnotežena.
 3. Životni stil. Fizička opterećenja u velikim količinama štetne su. Ali njihovo odsustvo takođe negativno utiče na životinju. Psi trebaju hodati ili pustiti na bijeg. Štene počinju trenirati od 3-5 mjeseci starosti. Ali pas se navikne na dugou obuku tek nakon što ga dosegne 1 godinu.
 4. Životi medicinskih postupaka utiču na život psa (kastracija, sterilikazacija). Backing Livinci žive duže od životinja koje nisu prolazile kroz ovaj postupak. Život se više puta rodila kučka kraća od muškog. Ako je parenje prošlo ranije ili kasnije od starosti starosti, tada to utječe i na broj godina. Oko 1-2 puta godišnje, životinja treba ispitati veterinar. Pas mora biti cijepljiv i liječen pravovremeno. Vakcina će ga zaštititi od infekcije opasnim bolestima (kuga, helminthias).

Zaključak

Dakle, starost psa i starost osobe nisu isti. One -year -Old-ov pas se smatra odraslim osobama. Životni vijek životinje ovisi o pasmini i veličini. Veliki psi žive manje mali.

Točno doba psa izračunava se pomoću posebnog stola. Očekivano trajanje života psa utječe uslovi pritvora, kvaliteta i količina potrošene hrane, načina života i prenosivih bolesti.

Dobra briga, pravilna prehrana, česte šetnje i pravovremeni pregledi životinje od strane veterinara - sve to će psa pružiti dug i sretan život.

Članci o temi
LiveInternet