Pas sa plavim očima: prekrasne pasmine

Psi sa plavim irisom uvijek privlače povećanu pažnju, od njih puše nešto mistično. Takve su oči prilično neobične za pse, jer je njihovo smeđe dominantno. Neki vlasnici namjerno traže plavu kućnog ljubimca, a ne fokusirajući se na određenu pasminu.

Plave oči - postoje li tu

Blue-ukinuti muškarci i žene su posebno popularni. Smatraju se posebnim čak i među predstavnicima kavkaške trke, iako su se prvi put pojavili zahvaljujući mutacijama gena.

Plave oči - postoje li tu

Psusne plave oči su rijetka i lijepa nekretnina

U cinološkom svijetu nebeska boja IRIS-a smatra se izuzetkom pravila. Za mnoge rase leži izvan standarda, takvi pojedinci nisu dozvoljeni. Ipak, postoji nekoliko pasmina za koje pas sa plavim očima nije takav rijedak fenomen.

Koji psi imaju plave oči

Specijalisti Sobakovo primijetili su da su životinje s bijelom vunom na glavi i vratu najčešće plave boje irisa. Prisutnost velikog snježnog spota u blizini očiju i na nosu može dovesti do istog učinka. U takvim životinjama ćelije ne proizvode obojeni pigment, što dovodi do nebeske boje irisa.

Bilješka. U svim zrclim organizacijama (osim Sjedinjenih Država), takvi se štenad smatraju brakom.

Koji psi imaju plave oči

Plave oči kod pasa nastaju zbog mutacije gena

Popis pasmina sa osebujnim očima uključuje kao što su:

 • Zapadna sibirska laika;
 • Dalmatinski pas;
 • Granični Collie;
 • Shelley;
 • Danski pas s bojom "Harlekin";
 • uočena jazavost;
 • Vrlo rijetki weimaraners;
 • Bobtail;
 • uočena i bijela Chihuahua;
 • Mini-Khargi Korgi;
 • Australijski ovčar Aussi (često se naziva i "mali plavi pas");
 • Yakut voli;
 • Neapolitan mastiffs;
 • Alaskan Kli-Kai.

Najpopularniji predstavnik pasa iz ledene nijanse plavih očiju je husky. Ranije su takvi psi smatrali neispravnim (zbog pseudo-naučnih predrasuda) i nisu bili dozvoljeni prije razrjeđivanja. Kasnije su uzgajivači upravo naišli na ovu atraktivnu boju irisa životinja i učinila je svoju vrstu "posjetnice" iz pasmine. Husky`s Iris okružen je tamnim obručem, koji dodatno naglašava njegovu plavu boju i čini psećim pirsingom i "hladnim".

Zašto psi mogu imati plave oči

Husky Blue -eyed sjevernog zgodnog

Zašto psi mogu imati plave oči

Kako su psi stekli ovu neobičnu boju irisa do sada nepoznata. Na primjer, u pasminama trebenja ili Cortue, to je zbog mutacije u proteinskim genima. Oni su odgovorni za proizvodnju melanocita - Melanin -Containg ćelije za oči i kože u tijelu. Anomalije u tim genima dovode do udvostručenja nukleotida - dijelovi lanca gena za oko sto hiljada "greda".

Merle gen utiče na uzorak životinjske vune - čini ga sličnim mramorom sa pergustom spotovima. Ovaj gen također utječe na boju pasa očiju, prilagođavajući sadržaj tamnog pigmenta u njima. Genetika će pomoći u budućnosti objasniti šta će se potaknuti paroviti par - smeđi ili plavi-ujedinjeni.

Bilješka! Albino psi mogu imati i nebeske plave oči. Albinizam, koji pruža bijelu vunu i ružičasti nos, utječe i na intenzitet bojenja irisa.

Da li se boja oči mijenja s vremenom

Boja nepravilnog psa kao rezultat mutacije gena

Da li se boja oči mijenja s vremenom

Ljudi koji uzgajaju pse znaju da mnoge pasmine imaju plavu za mnoge novorođenčad. Čini se da im rožnica njihovih očiju prekriveni bijelim filmom, jer još uvijek nije bio zora do kraja. To će se dogoditi tek nakon 4 sedmice, tada će životinje naučiti koncentrirati izgled. U ranoj dobi bebe vide samo jarko svjetlo. Svaki vlasnik želi da njegov ljubimac odraste s šik tirkiznoj boji irisa. Međutim, da li štene ostati za život plavookim ili će imati drugačiju stalnu nijansu irisa - postat će poznata 5-6 mjeseci nakon njegovog rođenja.

Bitan! Ako odrasli pas mijenja boju očiju, to može ukazivati ​​samo na zdravstvene probleme.

Pseće plave oči i istodobni problemi

Mnogi vlasnici i uzgajivači odbijaju da uzgajaju čistokrvne kuje i mužjake sa neobičnim plavkastim irisom zbog straha od medicinskih problema ove i buduće generacije. Vjeruje se da su plavi psi izloženi različitim oftalmološkim bolestima, a životinja sa snježnim vunom može čak i slijepi.

Isto se odnosi i na pojedince s vrlo spektakularne mramorne boje uzrokovane mutacijom gena Merle. Sa takvom cvjetnom vunom, pigmentirane ćelije potiskuju u duginoj školjci i vaskularnom mrežom unutrašnjeg uha, što obećava probleme sa sluhom i vidom. Psi ove boje sa prekrasnim "nebeskim" očima često imaju prilično slabu psihu i sterilnu (ovako se o tome očituje briga o prirodi).

Pseće plave oči i istodobni problemi

Merl Boja pas

Dodatne informacije. Učinak ove genetske mutacije može dovesti do činjenice da će samo jedno životinjsko oko biti plavo, a druga će biti smeđa ili siva.

Plava nijansa irisa pod utjecajem Merl-Milicije prati ravnanje fundusa, što podrazumijeva sumrak ("piletina") životinje za sljepoće ne vide slabo ili uopšte u sumrak.

Kod pasa koji imaju pigmentiranu insuficijenciju duge, heterohromia ("Whitezor") očigleduje se, kada se površina oko učenika izgleda plavkasto zbog labave za vezivnog oka, i ivica sklere i zone u centru Oko sjaji sivo-plavom nijansom. Većina tih životinja smatra se plemenskom braku. Mogu dodatno promatrati poremećaje ugriza i displaziju.

Kako odabrati zdravog plavog ljubimca

Prilikom odabira budućeg prijatelja, vrijedi vjerovati rasadnicima ili proizvođačima profesionalaca. Trebali biste se upoznati sa stijenom standardom i razumjeti koja je klasa potreba psa. U rasadnicima se vrši pletenje kako bi se poboljšalo potomstvo, pa je pasmina proizvedena zdravlja pasmine dozvoljena za reprodukciju. Prilikom odabira trebali biste obratiti pažnju na ponašanje štenaca. Moraju biti mobilni, razigrani i znatiželjni.

Kako odabrati zdravog plavog ljubimca

Izaberite štene u plavu - vrlo pažljivo

Što se tiče pasa s plavim očima, potrebno je dodatno provoditi testove za genetske bolesti u roditeljima i štenad da bi se ubuduće isključili vizije i psihijaških problema u budućnosti. Preporučuje se i testiranje "plavog" za poslušnost, kontakt i odnos prema nekoj osobi.

Boja plave očiju kod pasa je prilično rijetka, ali atraktivna osobina. Za neke pasmine su prilično dozvoljeni za standarde, za druge se smatraju brakom. Prisutnost takvog obojenja irisa povezana je sa mutacijom gena i zahtijeva posebnu pažnju vlasnika životinje.

Članci o temi
LiveInternet