Postoji li estrus nakon sterilizacije kod pasa

Neiskusni uzgajivači pasa ponekad se pitaju da li pas ima estrus nakon sterilizacije. Da biste saznali odgovor, detaljno morate razumjeti ovaj problem. Svaki vlasnik mora znati kada i u kojim situacijama kućni ljubimac treba sterilizaciju kako bi izbjegli neželjene poteškoće.

Da li se javljaju sterilizirani psi

Učestalost estrusa u kuje ovisi o njihovoj pasmini obično se javlja 2 puta godišnje i traje otprilike 10-21 dana. Da se riješe psa, biće potrebna sterilizacija. Ovo je hirurška operacija, nakon čega životinja nije sposobna obavljati potomstvo. Ona nosi puno pozitivnih kvaliteta i negativne.

Da li se javljaju sterilizirani psi

Pas nakon operacije

Prednosti operacije uključuju nekoliko bodova:

 • Ženka može mirno ići u šetnju - u odsustvu estrusa, mužjak neće "Peštati" u svoj dom.
 • Vlasnik se ne može bojati neželjene trudnoće kučke.
 • Sterilizacija će sačuvati zdravlje životinje, jer će ga zaštititi od seksualno prenosivih bolesti ili dječjih organa (tumor, cist, klamidiju itd. D.). Tako se dokazuje da će život kućnog ljubimca nakon ove operacije biti duži.
 • Psi nestaju i želja da označi teritoriju. Lakše su trenirati.

Sterilizacija Nedostaci:

 • Dešava se da doktor loše prolazi u operaciji, zbog čega se pas nastavi ili, još gore, nastaju komplikacije koje mogu čak dovesti do smrti.
 • Često se u životinjama, metabolizam je poremećen i počinju brzo dobiti težinu.
 • Dešava se da se nakon operacije kod pasa razvija urinarna inkontinencija, što je uzrok drugih bolesti mokraćnog sistema.
 • Anestezija koja se koristi tijekom operacije može negativno utjecati na zdravlje ženke.

Bitan! Uzgajivač pasa dužan je slušati mišljenje ljekara o potrebi za provođenjem sterilizacije u kuje i kastracijom pasa. Veterinar nužno ispituje životinju, nakon čega savjetuje je li vrijedno obavljanja operacije, mogu li izdržati psa.

Svaki vlasnik mora razumjeti je li takva operacija potreban njegov ljubimac uopšte. U kojim slučajevima je potrebno:

 • Vlasnik ne planira potomstvo;
 • Pas ima odstupanja u genetskom kodu;
 • životinja je lošeg zdravlja i neće moći izdržati mladunce.

Sada morate shvatiti ako postoji estrus nakon sterilizacije kod pasa. Postoje dvije vrste operacija:

 1. Doktor zavoji utorke ženke. Nakon ove manipulacije, menstrualni ciklus ostaje u kujama, tako da je estrus moguće, ali trudnoća se neće moći pojaviti.
 2. Pythomitsa je uklonjena jajnika i maternica. U ovom slučaju Estrus se potpuno zaustavlja. Ali postoje slučajevi kada je funkcija udaljenih organa počela izvoditi nadbubrežne žlijezde, a estrus ponovo obnovljen. Ne brinite - postotak ovog ishoda je vrlo mali.

Bitan! Vlasnik djevojčice mora shvatiti da će se u budućnosti suočiti sa izborom: sterilizacijom ili potomstvom.

Ako vlasnik ne želi započeti štenad, tada bi se trebao sjetiti da je najbolje učiniti operaciju na prvu estruju kućnog ljubimca (započinje od oko 6 mjeseci). Dakle, rizik od različitih bolesti u kuju bit će smanjen na nulu.

Simptomi ćelija u steriliziranom psu

Čak i nakon sterilizacije, životinja se može nastaviti. To se uopće nije teško odrediti, znakovi ciklusa su isti kao i prije operacije:

 • Pas povećava aktivnost;
 • Ne može se pokoriti vlasnicima;
 • Ženka periodično liže pod repom;
 • Primjećuje se česta mokrenja u životinji.

Simptomi ćelija u steriliziranom psu

Znakovi estrusa

Lažna estrus i druga iznenađenja za početnika

Ima li sterilizirani pas estrus? I to se događa. False Estrus ima zajedničko ime - "Pustovka". Sastoji se u činjenici da se njegovi znakovi praktično ne razlikuju od ovog ciklusa, ali istovremeno se jaja ne proizvode, odnosno kučka ne može ni na koji način ne može zatrudnjeti.

Pustrija se može dogoditi u ne -steriziranim ženama. Najčešće je to posljedica bilo kakvih hormonskih patologija, bolesti genitalija, stresa ili lošeg kvaliteta hrane. Ali čak i nakon operacije, je moguć lažni estrus. Postoji objašnjenje za ovo u tijelu, postoji puno hormona neko vrijeme. Stoga biste trebali malo pričekati, proces bi uskoro trebao prestati.

Uzgajivač pasa mora slijediti koliko puta godišnje ženka ima fluor i koliko dugo traje. Pas bi trebao biti spreman za parenje ne više od 2 puta godišnje (jesen i kraj zime). Trajanje ciklusa je ne više od 30 dana. ESTRUUS uglavnom ovisi o pasmini - malom ili velikom.

Bitan! Potrebno je kontaktirati veterinar ako se pražnjenje stigne žućkastom ili zelenkastom nijansom, pas jede loše ili ima temperaturu.

Kako je najbolje sterilizirati psa tako da nema estrusa

Ako vlasnik ne planira plesti svog psa, onda je bolje sterilizirati ili kastrirati ga, a što je prije moguće.

Za ženke je najoptimalniji način uklanjanja genitalija (maternice i jajnike). Nakon operacije, šansa za nastavak lažnog estrusta vrlo je mala. To će značajno produžiti život kućnih ljubimaca.

Postoji još jedna opcija - hemijska sterilikazacija. Namijenjen je, na primjer, za vrh da ženi da se odmara od Estrusa, za stare životinje, kao i za one koji za neke pokazatelje neće moći prenijeti operaciju pod anestezijom. Terapija je da se sa psom predstavi poseban hormonski agent, nakon čega postoji privremena suzbijanje reproduktivne funkcije. Proces traje samo nekoliko minuta. Nekoliko mjeseci kasnije ciklus će se ponovo oporaviti. Ali ova manipulacija ima kontraindikacije, a česta administracija lijeka neće moći pozitivno utjecati na zdravlje životinje.

Lažna estrus i druga iznenađenja za početnika

Hemijska sterilikacija

Uzgajivači i obični vlasnici trebaju se uvijek brinuti o svojim kućnim ljubimcima. Ne može se zanemariti i rizikovati njihovo zdravlje za svoju korist. Uvijek se morate posavjetovati sa veterinarom da će biti bolji za kućnog ljubimca, jedini način na koji mu možete produžiti život.

Članci o temi
LiveInternet