Kako izliječiti potkožno krpelj u mački, a koja je opasnost od demodikoze?

Subkutano Tick

Jedna od neugodnijih je demodikoza uzrokovana potkožnim krpeljima. Ova bolest nije fatalna, već izuzetno bolna za životinje. Simptomi i liječenje WI demodikoze raspravljat će se u ovom materijalu.

Subkutano Tick

Uzrodni agent bolesti je maleni tick Demodexa CATI, dužinu tijela do kojeg doseže samo pola milimetra. Tick ​​ima oblik oblikovanog crva, prozirno tijelo, noge-kovrče i proboscis, koji parazit peče u tijelo žrtve. Uvođenje parazita u telo događa se prema sljedećoj shemi: krpelj uzdiže kožu i ostaje unutar kože, jedući ćelije kože i množenje. Mjesto implementacije se primjećuje u obliku mjesta na koži. Životni ciklus pojedinaca - dvadesetak dana. Oblici bolesti

Da li ste znali?Analogna otisaka prstiju osoba kojima je identificirana ličnost je uzorak na nosu - to je pojedinac za svaku životinju.

Oblici bolesti

Subkutano Tick nalazi se u dobi i bilo kojoj pasmini. Međutim, smatra se, što postaje žrtvama parazita. Životinje sa oslabljenim imunitetom, pogođenim crvima ili buvama, osvijetljene hladne ili zarazne bolesti su najviše rizični. Razlikovati dva oblika bolesti: lokalizirani (ljuska) i generalizirani.

Lokaliziran

Ovaj obrazac se obično promatra kod mladih koji nemaju čak ni dvije godine. Ovo je blagi oblik bolesti. U velikoj većini životinja simptomi ovog oblika demodikoze nestaju bez ikakvog tretmana za dva do tri mjeseca, ili čak i ranije. Identificiram potkožno krpelj: simptomi demodikoze

Generaliziran

Ovo je težak oblik bolesti, koji se često razvija protiv pozadine bolesti koji oslabe imunološki sustav životinje, kao što su Panleicopenia (Cat Plaga), dijabetes itd. D. Pored toga, oni razlikuju tako -kalisanu maloletničku demodekozu koju mačići pate. U svojim manifestacijama nije drugačija od generaliziranih, ali mače se prenosi iz majke u maternici.

Da li ste znali?Prije početka hrane, često se nariču na hranu za hranu. Oni određuju temperaturu hrane i ne djeluju, jer njihovi vlasnici misle.

Identificiram potkožno krpelj: simptomi demodikoze

Simptomi lokaliziranog (skaly) obrasca su svrbež kože, male žarišne kožne lezije (ne više od pet), crvenilo kože, suhe vage na ušima, kapcima i vratom životinje. U pogođenim područjima zbog stalnog češljanja kosa je tanja. Leđa i šape ostaju čisti, lezije tamo nedostaju.

saznati,

DijagnostikaSa generalizovanim oblikom na koži mačke uočene su brojne žarišta štete s apscedima, kore, češljanim ranama, prestajućima. Obično se glava i vrat najviše pogođeni, ali žarišta se nalaze i na šapama i nazad. Vuna postaje dosadna, prekrivena, bila su vidljive na koži, koja se brzo spaja u velikim površinama. U ovom obliku bolest se razvija vrlo brzo. Životinja postaje apatična, gubi apetit.

Dijagnostika

Da biste dijagnosticirali demodikozu, hot ćete morati uzeti u veterinarsku kliniku, jer simptomi treba potvrditi laboratorijska studija. Da biste to učinili, uzmite odgajanje od pogođenih područja kože životinje i pregledajte ih pod mikroskopom. Ako se krpelji primijećuju u različitim fazama razvoja (od jaja do odraslih), tada se dijagnosticira demodekoza.

Bitan!Sa simptomima demodikoze potrebno je proći laboratorijsku dijagnostiku, t. do. Manifestacije ove bolesti mogu imati vanjsku sličnost od dermatitisa, kao i nizom

Šta učiniti: Metode liječenja

Kao što je gore spomenuto, lagano, lokalizirani oblik demodikoze može nestati u mačku samo po sebi. Međutim, za zagarantovano izlječenje potrebno je proći kroz tretman propisan od veterinara. Tretman se obično vrši kod kuće. Ovisno o simptomima, starosti, stanju mačke, liječnik može propisati vitaminske pripreme, dati preporuke na kućnim ljubimcima, propisujući lijekove (na primjer, "stomazan" za vanjsku upotrebu i "imunoparasitan" za povećanje imuniteta).

Tako da mačka ne pokvari vaš nameštaj, pokušajte to učiniti, ali da biste izgledali prelijepo - odaberite za njega

Šta učiniti: Metode liječenjaTeško, generalizirani oblik bolesti teško se može liječiti. Teškoća leži u činjenici da su lijekovi teško dostaviti parazitima unutar kože. Pored toga, nakon upotrebe droga, ne umiru sve paraziti. Neki od njih su u fazi u kojoj vanjska prehrana nije potrebna. Nakon tretmana, mogu se aktivirati i početi pomnožiti, propisuje se sveobuhvatan tretman.

Lijek

Za liječenje koriste se antiparazitni lijekovi koji se uvode ispod kože ubrizgavanjem. To može biti, Baimekom, Cidectin itd. Str. Lezije se tretiraju takvim sredstvima kao "butoks" ili "neostomazan". U kombinaciji s ovim lijekovima koriste se lijekovi koji povećavaju imunitet koriste se, naime, "imunoparasitan" i pr.

Ako se kraste pojave na koži kućnog ljubimca, oni se tretiraju sa agentima za ulje, na primjer, "CYPAM" ili "Mycodemic". Umjesto toga, možete koristiti morsku i laneno ulje. Takođe se preporučuje okupati kućnog ljubimca koristeći posebne šampone, poput ljekara. Dobri rezultati daju se od kapi za uporište, koji se primjenjuju izvana. Prevencija

Narod

Postoji prilično nekoliko sredstava tradicionalne medicine koji doprinose riješenju potkožnog krpelja. Kao primjer, možete odrediti infuziju pelinskog drveta, dekocija testene, dekokticije kamilice, infuziju kalendule. Tretiraju pogođena područja kože životinje. Učinkovitost takvih lijekova je kontroverzna i svakako nedovoljna u teškim slučajevima demodikoze.

Bitan!Ako se vlasnici odluče za kućnog ljubimca prema narodnim lijekovima, definitivno su potrebni da se savjetuju sa veterinarom, jer u protivnom takve samoinacije mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Prevencija

Pojava potkožnog krpelja poboljšana je sprečavanjem nego da se bavite kasnije. Prevencija bolesti predviđa i povećanje imuniteta životinje i periodične prerade kućnog ljubimca sa sredstvima parazita. U prvom slučaju, lijek "imunoparasitan" se često koristi, u drugom - kućni ljubimac se tretira blokom, krpeljima i

Kao što vidite, demodikoza je prilično ozbiljna bolest koja može izazvati ozbiljnu patnju kućnim ljubimcima. Da bi se to spriječilo, potrebno je poduzeti mjere za sprečavanje ove bolesti, a ako se prve sumnje na njemu pojave - odmah se obratite veterinaru. Pravovremeni početak liječenja garantuje potpuni oporavak životinje.

59

Članci o temi
LiveInternet