Mogu li zečevi daju hljeb ili krekere

Tako da u tijelu zeca ima prilično različite elemente u tragovima, njegova prehrana treba uravnotežiti. Takvi kućni ljubimci su prilično nepretenciozni za hranu i mogu jesti ono što će ih vlasnik predstaviti. Međutim, stručnjaci i dalje preporučuju pravilnu prehranu zečeva, jer njihov mali organizam mora biti obogaćen hranjivim sastojcima. Mnoga domaćinstva ne znaju da li je moguće nahraniti zečeve s hljebom i bilo da sadrži bilo kakvu korist za mali kućni ljubimac.

Da li je moguće dati hrskavi hljeb ili krekere

Dekorativni zečevi vole jesti žitarice kao što su zob, ječma, pšenica i kukuruz. Zbog toga mnoga domaćinstva smatraju da je sasvim moguće hraniti pekarskim proizvodima, pogotovo kada je šteta za bacanje svojih ostataka. Međutim, takva ishrana pogodna je samo za pad životinja za životinje, jer zahvaljujući ugljikohidratima i škrob, kućnog ljubimca brzo i dobro dobija težinu.

Da li je moguće dati hrskavi hljeb ili krekere

Početni uzgajivači ne znaju da li je moguće dati hljeb zečevima

Bilješka! Možete dodati prodavni kruh, kao i proizvode koji sadrže mekinje do prehrane.

Koji je koristan hljeb za zečeve

Mnogi su navikli da vjeruju da je zečji meso mnogo ukusnije ako je životinja konzumirala dovoljnu količinu žitarica tokom života. Puna zečja prehrana trebala bi se sastojati od 80% ugljikohidrata. Zbog toga stručnjaci savjetuju hranjenje kućnih ljubimaca sa pekarskim proizvodima.

Koji je koristan hljeb za zečeve

Neki proizvodi za hljeb imaju dobar utjecaj na tijelo zeca

Pored toga, hljeb povoljno utječe na zečji organizam:

 • Ako kućni ljubimac povremeno jede krekere, tada će uskoro njegova vuna nabaviti zdraviji izgled;
 • U nekim su slučajevima pekarski proizvodi sa dodatkom češnjaka sredstvo za sprečavanje različitih bolesti;
 • Proizvod uključuje ogromnu količinu vitamina, natrijuma, željeza, hlora i mangana.

Šta je štetan hljeb za zečeve

Sasvim mnogi vlasnici zečeva, posebno dekorativnih, šire mišljenje da su takvi kućni ljubimci strogo zabranjeni hraniti hljeb. Tako da su zubi životinja povoljno bruse, treba im pravilna hrana.

Šta je štetan hljeb za zečeve

U dekorativnim predstavnicima zubi bruse malo drugačije

Mnogo je protivnika hranjenja zečeva sa hljebom, posebno među onima koji drže ukrasne pasmine. Prema njihovom mišljenju, ako ne obraćate pažnju na hranu, onda pogrešna prehrana može dovesti do nekih posljedica:

 • Digestivni poremećaji. Često, dok uzimajući hljeb u zečevima, ne postoji samo stomatološki sustav oštećen, već i probavni trakt, jer su mnogi dijelovi životinjskih creva značajno razlikuju od čovjeka;
 • Uništavanje stomatološkog sistema. Zubi zečeva rastu kroz cijeli život, toliko ih upoređuju sa ljudskim noktima. Hljeb je umjetni proizvod koji nije pronađen u divljini, kao što se odnosi i na tjesteninu, tako da tijelo životinje nije usvojeno za prihvatanje tih proizvoda;
 • enteritis. Vjerojatno je da nakon hranjenja kućnog ljubimca ima probavni sistem s hljebom, jer tijelo nije unaprijed prilagođeno takvoj hrani. Također, crijevna mikroflora se često mijenja;
 • gojaznost. Hljeb sadrži veliki broj kalorija, zbog čega često uzrokuje gojaznost u zečevima, koje prate razne bolesti.

Koji hljeb za hraniti životinje

Stručnjaci preporučuju ne dodavanje hljeba kućnim ljubimcima, jer sadrži ogromnu količinu glutena. Međutim, neke životinje se još uvijek mogu hraniti nekim vrstama pekarskih proizvoda koji ne štete malom organizmu, već naprotiv, ojačaju:

 • bijeli hljeb. Suvi bijeli hljeb koristan je izvor vitamina za zečeve. Obožava tijelo dodatnim ugljikohidratama, proteinima, mastima i mineralima;
 • Crni hljeb. Mala poslastica u obliku crnog hljeba ili tankih lavaša uopće ne šteti životinji, ali naprotiv, obogatit će njegovo tijelo s nikotinom i pantenskoj kiselinama, Thiamina, Holinu i piridoksinom. Ali previše takve delicije može uzrokovati povećanu formiranje plina i crijevnu blokadu u životinji. Zbog toga je posebno važno prehraniti kućnog ljubimca sa tako proizvodom u umjerenim količinama;

Koji hljeb za hraniti životinje

Preporučuje se nadgledanje količine porcija pekarskih proizvoda

 • moldy hleb. Stručnjaci kategorički zabranjuju hraniti životinje ne -stičevima s proizvodom na kojem je vidljiv kalup, jer sadrži nevjerovatnu količinu mikotoksina koji uzrokuju nepovratne posljedice u tijelu;
 • krekeri. Domaći krekeri su korisni za zečeve, posebno zimi, ali oni takođe ne bi trebali pretjerati. Ali prodavati proizvode različitim kemijskim aditivima mogu uzrokovati nepopravljivu štetu životinji;
 • peciva. Pečenje o ispravnosti je prilično opasno, jer često uzrokuje gastrointestinalne poremećaje, naduvanje i začepljenje tankog crijeva;
 • Domaći kolačići. Malo ohrabrenje za kućnog ljubimca moguće je u obliku kolačića od zobenih karata. Međutim, ako ga koristite previše, onda to može prouzrokovati kršenje crijevne mikroflore.

Bitan! Budući da su crijeva životinje vrlo nježna, potrebno je uvesti novu hranu u prehranu postepeno i u minimalnom iznosu.

U kojem se obliku preporučuje dati životinje hljeb

Preporučuje se prehraniti zeca sa pekarskim proizvodima u sušenom obliku. Pored toga, važno je pratiti kvalitetu proizvoda. Ako je razmažena, kategorički je nemoguće dati kućnom ljubimcu. Preporučljivo je navlažiti osušeni proizvod vodom ili mlijekom, tako da je lakše probaviti kućnog ljubimca.

Bitan! Dozvoljeno je prehraniti životinju suhim hljebom i hljebom, ali trebaju se primijetiti određene proporcije: 10 g proizvoda na 1 kg težine zečeva.

Tako da zec ne osjeća nelagodu, njegova prehrana treba da bude uravnotežena. Pekarski proizvodi nisu glavni izvor energije, takvi se proizvodi koriste kao poslastica.

Mjere predostrožnosti

Važno je pratiti ponašanje kućnog ljubimca nakon upotrebe takve dobrote i znati glavne simptome izgleda raznih bolesti:

 • gubitak apetita;
 • Problemi sa disanjem;
 • ispupčene očne jabučice;
 • Nadimanje.

Ako uide na identificirate ove simptome, tada možete spriječiti izgled različitih bolesti.

U kojem se obliku preporučuje dati životinje hljeb

Važno je promatrati mjere opreza

Stoga se hljeb i drugi proizvodi preporučuju samo u blagijoj količini, jer veliki dio može naštetiti zdravlju zeca i odraslih pojedinca. Štaviše, bolje je ne rizikovati davati ostatke iz tabele do dekorativnih zečeva kako bi se izbjegli daljnji problemi.

Članci o temi
LiveInternet