Zašto su mačke i mačke toliko plaše i ne vole vodu

Mitovi i legende

Mačke su drevne životinje, ali s vremenom nisu izgubile neovisnost i misteriju, a također su zadržali njihovo ne volje za vodu. Većina ljudi zna za ovu osobinu kućnih ljubimaca, ali samo nekoliko pokušalo je shvatiti za koji razlog za mačke ne vole plivati. Saznajmo više o tome mogu li mačke plivati ​​i kako ih naviknuti na vodene procedure.

Mitovi i legende

Postoji raširena zabluda da se mačka porodica boji vode, ali ovo nije tako. Postoje mnogi slučajevi u historiji kada su se mačke pokazale kao rođeni plivači.

Mnogi predstavnici ove porodice veseli su u vodi i zaronite uvelike. Takve mačke uključuju tigrove, sluge i sumatranske mačke. Ako odgovorite na pitanje, da li mačke mogu plivati, onda definitivno - da.

Da li ste znali?U srednjem vijeku crkva zvala mačke "sluge đavola". Njihova masovna istrebljenja dovela je do reprodukcije pacova, nosača bubonske kuge.

U ovom slučaju nije jasno zašto je tako teško kupiti vašeg ljubimca. Odgovor na ovo pitanje rađa veliki broj mitova i legende oko njega. Mišljenje stručnjakaPostoji legenda koja objašnjava zašto mačke ne vole vodu. Tokom svetske poplave, Đavo je odlučio izvršiti prilagodbe Božjem planu. Prošao je do Noine Ark i okrenuo se pacovima. Popevnuo se u čekanje, počeo je ugristi dno da potone ark.

Primjećujući čudne akcije štakora, mačka je ubila zlo stvorenje. Kad je Noa saznao o onome što se dogodilo, odlučio je kazniti mačku i bacila ga u bijesne valove. Životinje su došle do pomoći siromašne životinje i rekli noi o trikovima đavola.

Vlasnici mačaka vjerovatno će biti zainteresirani za čitanje o tome, kao i,.

U incidentu se spasitelj životinja pokajao i izvukao mačku iz vode. Mačka je preživjela, ali je fobija za vodeni element ostao, ali ne i ljubav prema pacovima.

Ali među porodicom mačaka postoje sijamske mačke, koje naprotiv, odlikuje se neobjašnjivom ljubavlju za vodu. Postoji legenda o njima prema kojima su sijamske mačke trebale pratiti princezu i dame suda dok su kupali. Osnovna pravila obukeZamijenili su rep tako da bi princeza mogla staviti na njega dragocjene prstenove koje je zaboravila ukloniti.

Mišljenje stručnjaka

Višegodišnje studije omogućile su odgovoriti na pitanje zašto mačke ne vole plivati. Prema zoologistima, razlozi se mogu nazvati:

  • Kršenje razmjene topline - između tijela kose nalazi se zračni jaz koji odgađa toplinu i ne dopušta vam zamrzavanje. Postavljanje vlažnosti, vuna je impregnirana i gubi svojstva toplotne izolacije.Za razliku od pasa, mačke ne mogu biti u mogućnosti, što povećava vjerojatnost zamrzavanja. I u vrućem vremenu, vaganje može dovesti do pregrijavanja. Psi za normalizaciju sposobnosti omogućavaju mogućnost da se uradi sa zaglavljenim jezikom, koji ne mogu prokleti;
  • Vlažna vuna odiše specifičnim policama i čini životinju primjetnija.To komplicira lov i izloženi su otkriveni od strane različitih grabežljivca;
  • Sirova vuna postaje idealno okruženje za širenje bakterija, gljiva mikroorganizama. Nakon postupaka vode, postupci se ispiraju da se povećava ugradnja mikroba osvete i pogoršanje zdravlja.

Brinuti se za mačku, bit će korisno da saznate i

Zašto su mačke i mačke toliko plaše i ne vole vodu

Ti su razlozi "genetski strah" vode. Na druge razloge zbog kojih mačke ne vole vodu, možemo pripisati: osjetljivost na mirise, prirodnu stidljivost i biziju vlasnika u pitanju kupanja. U procesu kupanja često se koriste šamponi koji se, prema mačku, mirišu neugodno.

Da li ste znali?Turski kombi i vivferi Cat-ribolovne mačke pripadaju mačkama koje vole vode. Ali Divlja nubijska mačka ne zna plivati ​​i izbjegavati vodu na nivou instinkta.

Mačka, kad lebdi u prirodnom ribnjaku, drži glavu visoko iznad vode, radeći sa šapom tako da ne stvaraju nepotrebne valove. Kada kupanje kućnog ljubimca, vlasnik stvara veliki broj rafala koji uzrokuju strah u životinji i strah od pada padova u očima i ušima.

Za mačke, kupanje je besmisleno, t. do. Mogu se samostalno očistiti jezikom.

Osnovna pravila obuke

Od rođenja mačke znaju plivati. Ako je potrebno, u divljini mogu prevladati velike udaljenosti i ribe. Predstavnici porodice mačaka koji žive kod kuće imaju stav prema vodi imaju poseban karakter. Zašto su mačke i mačke toliko plaše i ne vole voduNeke mačke uzrokuju veliko zadovoljstvo domaćina kada vrijeme pomakne glave pod potokom tekuće vode u prženju. Ostali se kupa s velikim entuzijazmom, ali za većinu je to izuzetno neugodan postupak.

Higijena životinje ne bi trebala biti zanemarena, pa biste trebali pronaći kompromis. Sledeće akcije omogućit će vam da postupak kupanja učinite ugodnijim za vaš lepršav. Da se navode mačke na procedure vode, potrebno je postepeno.

U početku morate uvesti mačku suhom kupaonicom. Da biste to učinili, odvedite svog ljubimca i dovedite ga u kupaonicu. Ako životinja ne pokaže posebnu budnost, možete uključiti vodu.

Zapamtite da mačke ne podnose kišu i malo magli, tako da ih zvuk tekućeg voda može uplašiti, uzrokovati napad panike. U ovom je slučaju bolje ne izlagati životinju prekomjerni stres i nastaviti trenirati drugi put.

Bitan!Kada se kupate, ne biste trebali koristiti ovratnik ili vezati mačku, u slučaju panike, može izazvati ozljede.

Ako mačka ne pokazuje strah od tekuće vode, onda ga možete spustiti u suhu kupaonicu. Instinktivno će životinja pokušati pobjeći. Ne pokušavajte da ga držite, mačka vas može ogrebati. Kad se kućni ljubimac navikne na kupaonicu, možete uključiti vodu.

Prvo, preporučuje se sipati malu količinu vode i pokušati tamo uranjati životinju. Prvi put je dovoljno vlaži samo krajeve šape. Postepeno će se vaš kućni ljubimac naviknuti na vodu i uzimati će kade vjerovatnije.

Veoma je važno odabrati pravu hranu za vašeg kućnog ljubimca. Preporučujemo da se upoznate sa prednostima i nedostacima takve kat feed, šta

Stručnjaci preporučuju da za bolju prilagodbu životinje spusti svoje omiljene igračke ili dobrote u vodu. Ovo će ga definitivno zanimati. A svijetle igračke stvoriće mačku ideju lova i olakšavanja procesa kupanja.

Tako da mačka ne klizi u kupaonicu, njegovo je dno bolje pokriti ručnikom. Trajanje kupanja ne bi trebalo biti više od 10 minuta, a koristiti posebne proizvode koji ne sadrže miris za njegu kose. Zašto su mačke i mačke toliko plaše i ne vole vodu

Bitan!Nakon postupaka vode, potrebno je zagrijati kućnog ljubimca najmanje nekoliko minuta.

Ako je predstavnik porodice mačaka nezavisno i sa velikim zadovoljstvom pliva u kupaonici, onda to ukazuje da ste uspjeli naviknuti vaš ljubimac za vođenje procedura. Sjećate se da su kupaći pahuljici potrebni samo ako je prljav.
Članci o temi
LiveInternet