Da li je potrebno i koliko često možete oprati psa?

Je ljeto dovoljno kupaonica?

Koliko često možete oprati psa i da li je to potrebno učiniti? Ovo pitanje postavljaju svi uzgajivači za početnike.

Pokušajmo to shvatiti.

Je ljeto dovoljno kupaonica?

Kupanje - najpovoljniji je način za održavanje vune životinje čistom i zaštititi ga od parazita. Mnogo je pasa koji su spremni plivati ​​sa bilo kim i bilo kojem. Ali postoje oni koje ne možete povući u vodu pod bilo kojim okolnostima. Kako biti?

Koliko često trebate oprati?
- Volim plivati!..

Ne znajući koliko često možete okupati psa, trebali biste kontaktirati veterinar, jer mišljenja ljubitelja životinja o ovom različitu. Tri stavošta o pranju kućnog ljubimca istovremeno postoje među neprofesionalima:

  • Pas se kupa ne više od 1-2 puta godišnje, po mogućnosti u ljetu;
  • Pas se kupa se jednom u 7-10 dana;
  • Kućni ljubimac se opran po potrebi.

Posljednja opcija je najtanija, jer frekvencija pranja životinje ovisi o stopi zagađenja svoje vune. Dakle, nakon duge šetnje kišom, tokom kojeg je pas uspeo da ispadne u blatu, bit će sasvim razumno kupati ga, bez obzira na to kada je prethodni postupak izveden. Jedno ljeto kupanje u ovom slučaju očito neće biti dovoljno.

Koliko često trebate oprati?

Pa ipak, hajde da detaljnije analiziramo koliko puta trebate oprati psa i šta ovisi o:

  1. Mjesto prebivališta psa. Ako pas živi na ulici ili u Aviaru, onda ga često nije potrebno oprati. Kupanje za takve pse više je vjerovatno ne higijensko, već preventivni postupak, s kojim se riješe buva i drugih parazita. Ako životinja živi u stanu i spava u vlasničkom krevetu, tada ćete ga morati okupati nekoliko puta sedmično.
  2. Pasmina. Mekše vuna psa, što se više prljavština na njemu akumulira. Od tvrde vune, prljavština i prašina su bolji. Na primjer, psi shelti pasmine s tvrdom vunom pere se ne više od 1 puta mjesečno. Soft York treba tjedno kupanje.
  3. Prisutnost porodičnih alergija za vunu. Ako vlasnik psa ima alergiju na vunu, tada će se životinja češće okupati. Koristeći poseban šampon, moguće je oprati perut i masti iz vune koji provociraju alergijske reakcije. Ali, ne znajući koliko često možete oprati psa šamponom, možete ozbiljno naštetiti životinjskim i provocirati kožne bolesti. Stoga prije upotrebe proizvoda morate pažljivo pročitati upute.
Deterdženti
-Pokazano malo!..

Učestalost kupanja psa takođe ovisi i o prisutnosti svrbež kože i broju šetnji sa kućnim ljubimcem na svježem zraku. Psi apsorbiraju većinu alergena kroz kožu. Kupanje vam omogućava uklanjanje iritantnih tvari čak i prije nego što su prodrne u tijelo. Ako pas leži u pijesku tijekom svakodnevnog hoda, prašine ili kupanja u lokvice, tada ćete ga morati stalno okupati. Naravno, to se ne odnosi na situacije kada je pas upravo zabio šape. U ovom slučaju dovoljno je obrisati ih mokrim ručnikom.

Deterdženti

Za pranje životinja koristite posebne zooshamps. Konvencionalni higijenski proizvodi namijenjeni za ljude, pseća vuna nisu prikladni zbog različitih svojstava kože. Kod životinja takav šampon može izazvati alergiju.

Kako se oprati kod kuće?
Šamponi

Odabir dobrog lijeka za pranje psa, trebali biste dati prednost bezbojnih tečnosti koje ne sadrže boje. Šamponi za pse podijeljeni su tipovima vune. Univerzalni proizvodi nisu uvijek dobri jer se kaže u oglašavanju. Na primjer, za čišćenje vune Jorkširskih terijera ili tvrdog šnaucera, definitivno je bolje da ih ne koristi.

Kako se oprati kod kuće?

Da biste pratili psa kod kuće, na primjer, u maloj kupki, trebate:

  • zaliha sa nekoliko ručnika;
  • Kupite poseban šampon;
  • Stavite staru odjeću s dugim rukavima (sačuvat će ruke od ogrebotina koji se pojavljuju ako se životinja odolijeva);
  • Pomerite pod u kupaonici sa starim prekrivačem ili stazom (štiteći pod od vodenog spreja, omekšava pad, ako pas pokuša da skoči iz kade).

Životinja se nalazi u kadu i počne navlažiti vunu malom količinom topline vode. Šampon se nanosi na glavu pasa između ušiju i distribuira se uz greben. Pjena ne bi trebala ući u oči i uši životinje, pa treba primijetiti oprez. Pas pamučne briseve mogu se položiti pamučnim brisama. Nakon sapunjavanja morate pričekati 2-3 minute, a zatim isprati cijelu pjenu.

Zaključak
Kupanje

Vlažni pas obrisa se suhom sa dobrobitnim vlažnim ručnicima.Postupak se ponavlja nekoliko puta. Ako je stan cool, vuna se može sušiti sušilom za kosu tako što ćete je instalirati u minimalni dopušteni način sušenja. Možete češljati psa tek nakon što se osuši. Inače možete oštetiti vunu i učiniti psa bolnim.

2-3 dana nakon kupanja, pas se dodatno tretira od parazita.

Zaključak

Kada okupati psa i koliko često to učiniti, vlasnik odlučuje. Za čišćenje vune koristite posebne životinjske proizvode. Raspored pranja usko je povezan sa načinom života psa, pasmine i alergija za ljudsku vunu.

Članci o temi
LiveInternet