Zašto zmije jedu sebe

Šta će se dogoditi ako zmija se ujeda

U prirodi se dešava da zmija iznenada ubija ili počinje progutati vlastiti rep. Tu su i slučajevi kanibalizma i jedenjem potomstva. Pokušajmo shvatiti da su ovi gmizavci toliko glupi da jedu sebe.

Šta će se dogoditi ako zmija se ujeda

Ukidanje iza repa, zmija obično ne dobija nikakvu štetu, osim gubitka krvi. Otrovne vrste su izuzetno rijetke iz takvih zalogaja, jer nemaju osjetljivost na vlastiti toksin.

Preporučujemo da se upoznate sa

Ovo pravilo djeluje u istu vrstu, odnosno zmije imaju imunitet na toksinu životinja sa sličnim sastavom. Iz onoga što zmija jedu sebeŠtaviše, neke neuklearne vrste mogu se zaštititi od otrova opasnih gmizavaca koji žive s njima u istoj ekološkoj niši. Na primjer, kraljevske zmije su imune na sve otrove zmijskih susjeda. Poznato je da kraljevska zmija čak jede eksplozivne gmizave. Slična situacija sa Viper-om: Ako ga drugi viper ugrize, onda prvi može umrijeti od povrede, ali ne i od toksina. Ali ako crna mamba uboda viper, smrt je neizbježna. U nekim slučajevima, smrt je, međutim, zabilježena, mogu se pripisati izuzecima.

Bitan!Da biste spriječili borbe između gmizavaca, hrane ih jedan po jedan akvarijum. Ako se dva pojedinka poklapaju s preferencijama hrane, a zatim prva, osjetila na drugoj miromi njegova voljenoj deliciji, može je napasti.

Iz onoga što zmija jedu sebe

Reptili napada ne samo u procesu jela, već i braneći se. A ponekad se nenamjerno ugrize - na primjer, nedostaju kada napadaju potencijalnu žrtvu. Ovaj fenomen ima nekoliko razloga. Video: zmija jede sam

Privlačenje mirisa plijena

Zmije se u potpunosti oslanjaju na svoj miris. Pretvaraju se u potpuno nekontroliranu bića kada osjete aromu hrane. Ako je tijekom hranjenja u serpentinu, rep životinje obojen hranom, gmizavac može uzeti rep za plijen.

Pročitajte o tome,

Slične situacije događaju se u divljini: Ako mišem kreće duž repa gmizavanja, zmija će prvo reagirati na aromu, to će imati stanje snažnog uzbuđenja, a ona će se uzeti iza objekta za hranu. Zašto zmije jedu sebePonekad je "samo-jedenje" manifestacija bilo kojeg mozga: životinja se može diskoordinirati u prostoru (vidi stvarni plen, baca ga na to, ali pobijedi malo na stranu i boli se na stranu i boli me).

Bitan!Uvijek spustite hranu u stanu zmija pomoću duge tweezere. Čak i pokorni pojedinci mogu postati lud ako miris hrane osjeća.

Jesti potomstvo kao izvor energije

Jesti vlastito potomstvo takođe ima objašnjenje. Za vrijeme udvaranja za potomstvo, ženka je vrlo slaba kako bi lovila. Da biste vratili vitalnost, mora jesti svoje potomstvo. Reptil jede mladunce koji nisu uspjeli preživjeti, kao i dio pojedinca koji su umrli u jajetu. Ponekad žive zmije nailaze na zub, koji nije uspio pravovremeno puzati od majke. Utvrđeno je da zmije u prosjeku jedu do 11% svog potomstva.

Priča o "samoaliznim" zmijama iz antike

Tendencija "samostojećim" među zmijama primijetili su i naši preci. Egipatski arheolozi otkrili su drevni crtež - gmizavac uvijen u prstenu, držeći svoj rep u ustima. Stvaranje snimljeno na slici naziva se uroboros i stoji na par-u sa najstarijim simbolima čovječanstva.Zašto zmije jedu sebeNije bilo moguće odrediti određeni datum i mjesto porijekla slike zmije-samonskog, ali je poznato da crtež nije manje od 1600 godina. Pokušat ćemo uporediti brojne drevne radove i tumačiti značenje ovog arhaičnog znaka:

Da li ste znali?Na Novom Zelandu nema nijedne zmije.

  • Među starim Egipćanima, gmizavac zavijen u prstenu smatrana je čuvarom u podzemnom kraljevstvu. Zbog toga je Ursobro predstavljen na zidovima grobnica. Ova slika bila je povezana sa udom života, transformacije, bezvremena. Oslobodio se svakodnevni zalazak sunca, nakon čega je lučnina poslana u podzemnu kraljevstvo;
  • Drevni Grci identificirali su Uroborose uz ponovljivost prirodnih procesa, identiteta materije i praznine, istrebljenja i stvaranja. Iz knjige n. Kuna "Legende i mitovi drevne Grčke" slijede da Grci, poput Egipćana, povezani uroboros sa drugim svijetom. Sama životinja je personificirala bezgračišnost svemira, a sferu, umotana u svoje tijelo, bilo je svetsko jaje;
  • Zašto zmije jedu sebe
  • Drevni kineski gmizavci imaju ime jung-a. Stvaranje je izgledalo kao hibrid zmija, svinje i zmaja i bio je povezan sa podzemnom kraljevstvom. Prve figure jung otkrivene su u 4700-2900 bc. e. Sfera oko koje je tijelo životinje upleteno je identificirano sa "Tao" - poboljšanjem, vrhunac postojanja;
  • U mitologiji drevnih skandinačana, zmija-samobitz je bio nadimak Ermunand. Smatran je simbolom tame i uništavanja. Prema legendi, ovaj gmizavac rođen je iz Saveza džinovske Angerbode ("stare žene" iz željezne šume) i Bog Loki. Misija zmije bila je uništavanje svijeta. U tu svrhu, još uvijek je mali Yermungend bačen u okean, gdje je prerastao u monstruoznu veličinu i zapleo na globus;
  • Kršćani zmiju smatraju podmukle i nečistu stvorenje, sluga sotona. U Bibliji poganski Uroboros identificiran je s zalagačem koji je nagovorio da okusi plod sa stabla znanja o dobrom i zlu. Pored toga, za kršćane, Samobanska zmija utjelovljuje ud fizičkog svijeta (u smislu da tijelo gmizavanja opisuje aspekte naše planete);
  • Budisti su opisali Uroboros sa pozitivne strane. Za njih je to simbol beskrajnog potoka života (Bhavachakra - kotač međuzavisnog porijekla), personifikacija integriteta, završetak životnog ciklusa. Zašto zmije jedu sebeUvrtanje u prsten, životinja suzbija haos (primarno stanje svemira). Uroboros je često prikazan s dvostrukim tijelom, što je značilo sintezu postojanja i duhovnosti;
  • U gnosticizmu, Uroboros simbolizirao kontinuirani ciklus metamorfoze, a radila je i o dobrom i mračnoj strani života. Kao što nam kaže jedan od gnostičkih djela, tijelo gmizavanja sastoji se od 12 dijelova koji personificiraju mjesec godine i astrološke faze života. Žušionici niza zapovjednika idolizirali su Uroborose, vjerujući da je dao znanje o čovječanstvu;
  • Među alkemičarima gmizavca samozaštita simbolizirali su modifikaciju hemijskih elemenata. Narodnefilofofi su vjerovali da je Uroboros personifikacija cikličkog procesa, gdje grijanje, isparavanje, hlađenje i kondenzacija tekućine doprinose procesu čišćenja elemenata i pretvoriti ih u magistere.

Da li ste znali?Držač za rekord za životni vijek među zmijama postao je običan bojler, nadimak. Životinja je živjela 40 godina 3 mjeseca i 14 dana.

Unatoč činjenici da je slika zmija proždirena mnogima, malo ljudi zna šta on izražava i šta je istorija njegovog porijekla. Nadamo se da vam je naš članaklan koristan, a sada čudno ponašanje zmija više nije misterija.

Video: zmija jede sam

Članci o temi
LiveInternet