Cat temminka: opis, izgled, znak, stanište, cijena

Opis, životni stil i stanište u divljim uvjetima

Iznenađujući jedinstveni egzotični izgled danas nije tako jednostavno, ali azijski je u potpunosti. Rijetka i nevjerovatna životinja pripada onim predstavnicima faune koju nećete sresti u svakom zoološkom vrtu, a to nije iznenađujuće. Ovaj zastupnik mačke ima ograničeno stanište koje se svake godine brzo smanjuje. Danas je sisar u divljini da se sretne mnogo je teže nego u zatočeništvu, što samo smeta zanimanje svih ljubitelja rijetke faune na ovu vrstu. Stoga ćemo danas upoznati ovu životinju, identificirati njegove fiziološke karakteristike, a također saznati koliko košta i da li je moguće držati kapkumu kod kuće.

Opis, životni stil i stanište u divljim uvjetima

Mačka Temminka, ili Azijska zlatna mačka (Catopuma Temminkii) -Ovo je predstavnik porodice mačaka, koja se uglavnom nalazi u divljini na jugoistočnoj Aziji, u dubini udaljenih područja tropskog šumskih štandova. Životinja živi isključivo u šumarskoj zoni i može se pojaviti čak i na nadmorskoj visini od oko 3 hiljade metara nadmorske visine, tako da teško možete pronaći ovu mačku na otvorenom, lako dostupnom terenu. Raspon ovog sisara proteže se od Himalaje na teritoriju poluotoka Indokin, ali na Sumatra se nalaze pojedine grupe pojedinaca.Izgled

Da li ste znali? Mačka Temminka dobila je ime po poznatom holandskom zoologist Konrad Temminka, koji je doprinijela razvoju zoologije i studije životinjskog svijeta Japana i obližnjih regija.

U svom načinu života, ove su mačke samohrane, a po prirodi - vrlo stidljiva. Kada se sastanku sa osobom često sakriju u šumskoj vegetaciji, izbjegavajući direktan kontakt. Aktivna faza dana u mačaku odvija se noću. Provodi puno vremena na drveću, ali se kreće u ekskluzivno prizemlje.

U vezi sa širenjem azijske mačke u tvrdom - zamislio je divlje regije, njegov je tačan broj danas gotovo nepoznat, ali, prema naučnicima, ta brojka je oko 10 hiljada. Dijeta divlje mačke

Neki predstavnici mačke () mogu biti prikupljeni od strane osobe, a takve rijetke životinje kao, trebaju biti u prirodi.

Izgled

 • Očekivano trajanje života: ne više od 20 godina (u zatočeništvu).
 • Boja: Glavna nijansa tijela je tamno smeđa, smeđa, ali postoje i podvrste sive ili crne cvijeće. Na dnu i na vrhu repnih područja pretežno bijelih tonova, u blizini očiju, karakterističnih bijelih pruga. Neke subspecija imaju ekspresivne mrlje na vunu.
 • Vuna: gust, dugačak, dobro pored tijela.
 • Rast na Consere: 70-105 cm (ovisno o staništima).
 • Težina: od 12 do 16 kg.
 • Leglo: 1-3 mače.
 • Ko je prepoznat: Iucn.
Propagovacija i briga o potomstvu

Da li ste znali? Azijska divlja mačka do danas se široko koristi u istočnoj narodnoj medicini, kao što se vjeruje da se tkiva ove životinje obdaraju iscjeljujućim tvarima. Pored toga, meso ove vrste sisara jedna je od najskupljih delicija na svijetu.

 • Izgled Ova životinja je karakteristična za sve predstavnike velikih mačjih pasmina, tako da se ova mačka često u pumi čak i zbunjuju, jer je vrlo slična ovoj životinji, ali se razlikuje u manjim veličinama. Njeno je tijelo moćno, mišićavo i fleksibilno, što mačku daje ogromnu prednost u brzini i didicije u vezi s proizvodnjom.
 • Glava: Male veličine, zaobljene, njuške izdužene.
 • Uši: postavite visoko iznad glave, savjeti su zaobljeni.
 • Oči: uglavnom žućkaste ili žute-smeđe nijanse, vertikalne učenike.
 • Noge: Visoke šape, sprijeda su kraći od stražnjeg, kandže na šapama.
 • Rep: Veliki, njegova dužina doseže 40-55 cm.

Da li je moguće zadržati u zatočeništvu

Dijeta divlje mačke

TEMMINKA CAT pripada tipičnim grabežljivcima, tako da je glavni glavni meso. Životinje se uglavnom lovi za velike ptice, gofere i druge glodare, ali njegova prehrana može sadržavati i velike vrste gmizavaca i vodozemaca, pa čak i insekata. Pored toga, hrana ovog predatora često je mlade pojedince uslovnih sisara (mladi jeleni i t. D.).

Da li ste znali? Međunarodno ime mačke Temminke dalo je britanskog naučnika i prirodnika Thomas Horsfield 1827. godine.

Propagovacija i briga o potomstvu

Pubertet u ovoj životinji javlja se u dobi od 1,5-2 godine. Tokom širenja i hranjenja potomstva, mužjak i žensko stvaraju par. Stanište jednog para azijske zlatne mačke iznosi oko 40 četvornih metara. KM. Na ovom teritoriju, par lovi i edukuje potomstvo, do njihovih dostizanja neovisnosti. Naljepnica se tradicionalno bavi uređenjem ženke. Period aktivnih životinja traje tjedan dana, ako se postigne, zatim nakon 1-1,5 mjeseca pokušava začeti potomstvo. Koliko je egzotična životinjaTrudnoća u ženki traje u prosjeku oko 80 dana. Ako se ovaj proces završi negativno, nakon 4 mjeseca par je opet spreman za pokušaj izrade potomstva. U prosjeku jedna ženska-3 masa od oko 300 g. Poremećaj raste brzo, nakon 6 tjedana njihova težina povećava se 9 puta, a počinju hodati i trčati nakon 15-20 dana. Ali, uprkos tome, razdoblje dojenja ženke ne zaustavlja se 6 mjeseci.

Bitan! Životinja je izuzetno opasna, vjeruje se da uprkos svojim dimenzijama može lako pobijediti borbu sa tigrama, tako da je sastanak s ovom mačkom za osobu vrlo opasan.

Da li je moguće zadržati u zatočeništvu

Azijska divlja mačka pripada životinjama koje žive uglavnom u prirodnim uvjetima, tako da ga drže u zatočeništvu nije tako jednostavno. Čak i ako uspijete uzgajati mače od dojena, zauvijek će ostati divlja životinja koja u odrasloj dobi može izložiti životnu životnu opasnost. U umjetnim uslovima ima malo pojedinaca. Uglavnom se ovaj predator razblaživa u vrhovima. Veličina takve ćelije treba pružiti životinji što je više moguće slobodom ličnog prostora. Pored toga, mora se imati na umu da je ovo termofilni sisar tropske zone, tako da zahtijeva temperaturu od najmanje +20 ° C.Cat temminka: opis, izgled, znak, stanište, cijena

() - uzgaja se s grabežljivom poviješću, ali kućne navike.

Koliko je egzotična životinja

Mnogi čitatelji se pitaju koliko mačke temmink još uvijek može koštati. Ovo je prilično rijetka i skupa životinja koja je danas kupiti prilično težak zadatak čak i za velike zoološke vrtove. Ali ponekad se prodaju iz velikih rasadnika za uzgoj rijetkih vrsta, a cijena za jedno mače počinje od nekoliko hiljada dolara i više.

Bitan!Mačka Temminka nije pogodna za kućnu sadržaju, u umjetnom okruženju, ova životinja može postojati isključivo u uvjetima zoološkog vrta.

Mačka Temminka je rijetka životinja koja je na rubu nestanka, jer ne više od 10 hiljada pojedinaca ostaje na svijetu. Ovo je svijetla i jedinstvena izgled koja vodi skriveno postojanje u dubini tropske vegetacije udaljenih područja jugoistočne Azije. Stoga, kako bi se broj stanovništva ovih mačaka ne smanjuje, potrebno je pažljivo zaštititi područja divljih tropskih šuma iz potpunog uništenja.

Članci o temi
LiveInternet