Najmanji pas na svijetu: top stijene

Među velikim izborom kućnih ljubimaca, psi ostaju najpopularniji u svakom trenutku. Pametno, prijateljske i posvećene životinje donose radost svojim vlasnicima ne samo za vrijeme igara, već i samo blizu. Svako dijete sanja da ima vjernog prijatelja, ali to nije uvijek moguće. Ponekad je uzrok veličina životinje, ali, srećom, postoje male pasmine pasa koji ne zauzimaju mnogo prostora.

Opći opis i za koga su prikladni

Mali pasmine pasa kao što su Chihuahua, Beijes, Ruski Toi, Yorkshire Terriers i drugi., imaju zaista skromnu veličinu. Najčešće težina takvih životinja ne doseže 5 kg, a rast ne prelazi 30 cm.

Opći opis i za koga su prikladni

Pas je mali

Bilješka! Guinnesovska knjiga zapisa bilježila je najmanji pas u svijetu Chihuahua pasmina po imenu Millie. Težina joj je bila samo 28 g.

Minijaturni psi su prilično aktivni do starosti. Oni su posvećeni svom vlasniku i uvijek su spremni pomoći u bilo kakvim poteškoćama, uprkos svojoj maloj veličini.

Male pasmina uzimaju malo prostora, a pas se uvijek može odvesti s vama na putovanju, tako da su idealni za život u uvjetima velikih megacija i malih apartmana. Takvi psi, pored toga, su čiste životinje. Ne rastope se i pogodni su za ljude koji pate od alergija.

Mali pas je pogodan za starije ljude da budu čak i u malim apartmanima ili u odsustvu velikog dvorišta za hodanje.

Prednosti malih pasa

Unatoč činjenici da se puno sredstava (tretman, odjeća, slušalice) troše na četverogenegene članove porodice, još je lakše odgajati ih, a možete ih sadržavati čak i u najmanjim apartmanu.

Potražnja za štenadima pasa malim pasminama, vjerovatno, vjerovatno neće izgubiti važnost. I iz kojih razloga:

 • Bit će vrlo teško održavati psa u jednosobnom stanu, ali malo Beika - molim vas;
 • Starija osoba teško može zadržati na povodcu dok hoda čak i najobrazovaniji mastif, a nije potrebno prošetati malenim Tojom;
 • Veliki psi zahtijevaju svakodnevno hodanje 1-1,5 sati.. Ujutro i večer, dok će mali kućni ljubimci moći da urade sa jednom vremenom kratkim hodom;
 • Čak i dijete može hodati malom psu;
 • Takve su životinje posebno popularne kod ljudi koji slijede sve trendove modne, okrećući repove u live dodatnu opremu.

Najmanji pasmini pasa na svijetu

Čineći vrh najmanjih pasa, koji su prvenstveno vođeni takvim pokazateljima kao prosječna tjelesna težina i rast životinje u grebenima.

Prednosti malih pasa

Chihuahua

Bilješka! Zglob - najviša tačka tijela životinje koja se nalazi između lopatica na ramenu na kralježnici.

Top 10 najmanjih pasa predstavljeni su sljedećim stijenama:

 1. Chihuahua (težina 0,9-2,7 kg);
 2. Ruski to (1,0-3,0 kg);
 3. Jorkširski terijer (1.3-3.2 kg);
 4. Toy-Focsterer (1,5-3,5 kg);
 5. Japanski khin (1,8-3,2 kg);
 6. Malteška blinka (1,8-3,2 kg);
 7. Pomeransko spitz (1,9-3,5 kg);
 8. Kineski zređeni (2,3-5,4 kg);
 9. Engleski igrački španijel (3,6-6,3 kg);
 10. Brisel Griffon (4,0-5,0 kg).

Nazvan najmanji pas, primio je pravo pasmine Chihuahua. Težina takvih pasa kreće se od 0,9 do 2,7 kg, a visina nije veća od 20-25 cm u grebenima. Ovo su vrlo društvene i mobilne životinje, ali posebno ranjive, pa bi vlasnici Chihuahua trebali sjetiti da trebaju biti kažnjeni samo u ekstremnim slučajevima.

Bilješka! Pas je primio ovo ime pasmina zahvaljujući malom meksičkom gradu u kojem je otkriven sredinom 19 godina. - Chiuaua.

Drugo mjesto među minijaturnim psima je zauzeto. Uzgajali su ga ruski pas za pse u drugoj polovici 20 u. Postoje dvije vrste tih pasa - dugotrajni i glatki. Odrasla osoba ima visinu ne više od 28 cm, a tjelesna težina do 3 kg. Ruska igračka je pas sa nevjerojatno razigranim i ljubaznim karakterom, izdao je svog vlasnika i dobro se slaže sa svim članovima porodice.

Najmanji pasmini pasa na svijetu

Ruski to

Na trećem mjestu u ocjeni je Jorkširski terijer. Prilično i energični psi su uzgajan u 19 inča. U županiji Jorkšir, Engleska. Prema standardima, težina psa ne smije prelaziti 3,2 kg, a visina - 23 cm. Bold York su pogodni za održavanje u apartmanima. To su prilično pametne životinje koje su lako podučavati.

Bilješka! Jorkširski terijer Sylvia prepoznat je kao najmanji pas u istoriji, od kojih je rast bio 6,3 cm i težina 113 g. Pas je umro 1945. godine. U trećoj godini života.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Jorkširski terijer

Igračka fokusirana-dekorativni pas, rođak velike likovnice. Predstavnici ove pasmine mogu težiti do 3,5 kg i dostići do 29 cm u grebenima. Ovo su aktivne, pametne, dobro podložne, životinje. Oni su ljubavni, smiješni i odani kućni ljubimci.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Tyy-Focsterier

Peto mjesto je japanski khin. Ova ukrasna pasmina, koja je bila popularna sa japanskim i kineskim carevima, ostaje na vrhuncu slave danas. Ovo su minijaturni psi sa dugim masnim psima s tjelesnim težinom do 4 kg. Oni su razigrani, društveni i veseli, smiri se i lako su podučavati složene timove.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Japanski khin

Ništa manje popularno je još jedna od najstatnijih pasmina - malteških blinka. Snjeguljica - koji je mali mali pas dolazi iz središnjeg mediteranskog raste ne više od 25 cm s težinom do 4 kg. Takav kućni pratilac odlikuje se hrabrošću, predanošću, lako se sjeća novih timova i prilično je intelektualni.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Veseli štene malteške bonusa

Pomeransko Spitz lako se prepoznaje po prilično debelim narančastim vunom. Težina životinja je 1,9-3,5 kg, a visina je 22 cm na grebenima. Ovo je vesela, razigrana i posvećena pasmina pasa. Kućni ljubimci se osjećaju sjajno u raspoloženju svog vlasnika i lako se prilagođavaju liku i načinu života vlasnika. Pomeransko Spitz voli djecu i nikada neće pokazati agresiju za njih.

Bilješka! Uprkos malim dimenzijama, pomeranski špic dobro se nosi sa radom stražama, t. do. ima odlučnost, hrabrost i odlično saslušanje. Strancima nastoje pokazati svoje nepovjerenje.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Pomeranski spitz

Kineski grozdovi predstavljeni su dvije sorte - Goli i Pauderpuf (prekrivena mekom vunom u cijelom tijelu). Maksimalna težina takvog psa je 5,4 kg, a visina je 23-33 cm. Ovi graciozni ukrasni psi vode aktivni način života, vrlo veseli i posvećeni svom vlasniku.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Kineski zređen

Engleski kum-španijel ili španijel kralja Chalz, uzgajan u 16 u. Rast psa kreće se od 23-28 cm, a tjelesna težina doseže 6 kg. U početku je pasmina prikazana za engleske gospodare i korišten je za lov. Takav veseli kućni ljubimac postat će posvećen, uvijek spreman za pomoć, prijatelj za osobu.

Bitan! Nemojte brkati ovu pasminu sa većim kavalirskim-kralj-chalz-španijelom.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Engleski igrački španijel

Prvih deset vodećih stijena pokriva Bruxelles Griffon. Njegova težina nije veća od 5 kg, a visina je do 28 cm. Jake mrvice s smiješnim izgledom su vrlo ljubazne, društvene i posvećene životinje. Lako se slažu sa drugim kućnim ljubimcima u kući, vole obratiti pažnju.

Najmanji pas na svijetu: top stijene

Bruxelles Griffin

Među predstavnicima minijaturnih pasa postoje i druge pasmine, osim gore opisanih, a svaka od njih karakteriše male veličine, predanost i hrabrost. Prije izbora prilikom kupovine domaćeg pratioca, važno je savjetovati sa uzgajivačem i pronaći sve karakteristike odabrane pasmine.

Članci o temi
LiveInternet