Patuljak španijel (mini koker): opis pasmine

Ako govorimo o pasminama pasa, koji, zajedno sa ukrasnim izgledom i minijaturnim dimenzijama, pokazuju dobru prirodu i razigranost i slažu se dobro sa djecom, naravno, to su minijaturni kokor prostori.

Postoji li mini koker španijel

Mini koker španijel je najmanji u veličini pasmina lovačkih pasa. Koristi se za praćenje igre. Uobičajeno je razlikovati dvije sorte pasmine: engleski i američki. Engleski koker španijel obično je nešto veći u veličini.

Postoji li mini koker španijel

Patuljak koker španijel voli aktivne igre na svježem zraku

Zanimljivosti

Španijeli pripadaju jednoj od drevnih pasmina pasa, a prve reference na njih u literaturi pripadaju vremenima srednjeg vijeka. Koristili su ih uglavnom kao lovački psi.

Bilješka! U 17-18 vekova. Pasmina se počela aktivno širiti širom Europe, mijenjati se u isto vrijeme i podijeliti kao rezultat u nekoliko sorti.

Uzgajivači su nastavili svoj rad, pa se na njenoj osnovi pojavilo još nekoliko pasmina, a među njima je engleski koker španijel.

I samo u prošlom stoljeću na bazi engleskog koker španijela uspio je dobiti patuljačku sortu. U Rusiji je ova pasmina bila rasprostranjena samo na kraju prošlog veka.

Prilikom podizanja koker španijela važno je zapamtiti da je ovo vrlo osjetljiva životinja koja je sklona psihosomatskim bolestima s negativnom emocionalnom atmosferom u kući.

Izgled i standard

Mini koker španijel, uprkos malim veličinama, ima snažnu kompaktnu fiziku, ravno leđa, razvijenu grudi. Boja može varirati i biti poput jedne boje (crvena, smeđa, crna, čokolada) i dvije i tri boje.

Vuna u psima ove pasmine mogu biti i ravni i valovita. Duže je na ušima, na slučaju i šape. U zdravim životinjama treba biti mekano i svilenkasto. Viseće uši u životinji nalaze se prilično nisko - na nivou očiju.

Mini-španijel se odlikuje velikim ekspresivnim i dobreh udubljenim očima. Nos, ovisno o boji životinje, može biti i crna i smeđa.

Rast odraslih pasa kreće se od 35 do 40 cm, a težina je od 8 do 15 kg.

Izgled i standard

Koker španijel prikazuje dobre sposobnosti učenja

Bilješka! Možete odrediti usklađenost životinje sa standardima stijene po dužini uha. U izduženom stanju, njegova rub treba doći do vrha nosa.

Osobine karaktera

Patuljak koker španijel odlikuje se veselim i ljubaznim dispozicijom. Karakterizira ga neumorna energija i razigranost. Čak i nakon duge šetnje, pas će biti aktivan i mobilan.

Životinjom je zaista potrebna pažnja vlasnika, dok je često u stanju uhvatiti promjene u njegovom raspoloženju. Spreman je da se igra u bilo kojem trenutku, dok pokazuje dobro pamćenje i sposobnost učenja. Često se manifestuju njegovi lovni instinkti.

Značajke brige

Najveće poteškoće u brizi za koker špelel je njena vuna. Prije svega, potrebno je kombinirati najmanje dva puta sedmično, jer će u protivnom uštini odmah početi pojavljivati, a pas će imati neuredan izgled.

Kupanje se vrši kao što je vuna gomilana, ali barem jednom sedmično. Istovremeno, preporučljivo je koristiti posebne šampone koji će pomoći izbjeći tangling vunu. Takođe će biti potrebno smanjiti vunu (najmanje 3-4 puta godišnje).

Osobine karaktera

Životinja može osjetiti raspoloženje vlasnika

Obavezno se pobrinite za oči, koje se, prividno, oprane slabom otopinom zavarivanja ili kuhane vode. Također morate povremeno provjeravati uši i odsjeći previše guste vune direktno u samu u EAR-u, jer nedostatak zračnog pokreta u slušnim organima može dovesti do razvoja upalnih bolesti.

Kandže životinje trebaju se rezati i ispuniti po potrebi. Ne zaboravite na redovne čišćenja zuba.

Pored toga, morate povremeno posjetiti veterinar i raditi sve potrebne vakcinacije, to će pomoći zaštiti kućnog ljubimca od mogućih zdravstvenih problema.

Bitan! Španijel treba obavezno i ​​aktivne šetnje na svježem zraku. Stoga se preporučuje preuzeti na prigradskim putovanjima, kao i ujutro trčanje.

Optimalna prehrana

Patuljak koker španijel je tendencija prejedanja i viška kilograma. Stoga se za odrasle životinje preporučuju da dogovore dan post nekoliko puta mjesečno, kada im se daje samo pola norme.

Općenito, moć treba biti uravnotežena i sadrži vitaminski kompleks.

Bilješka! U odraslim životinjama, suha hrana često se uvodi u dijetu.

Prednosti i nedostaci pasmine

Definitivno da patuljak španijel ima mnogo više prednosti od nedostataka. Oni uključuju:

 • Dekorativni izgled;
 • um i brz duhovitost;
 • manifestacije predanosti vlasnicima;
 • Neumjerna energija i razigranost;
 • Dobar kontakt sa drugim životinjama u kući;
 • Sposobnost slaganja sa ljudima, posebno sa djecom;
 • Kompaktne dimenzije.

Naravno, i bez nedostataka, ali oni u potpunosti isplaćuju veliki broj pozitivnih karakteristika. Nedostaci su:

 • Neutrebljiv apetit i, kao rezultat, tendencija za višak kilograma;
 • Vrijeme -Konsuming i skupa njege kose;
 • potreba za dnevnim i dugim šetnjama;
 • Prekomjerna lakovjernost strancima;
 • Manifestacija lovnih instinkta, zahvaljujući kojem pas može pobjeći, oduzeti proces progona.

Značajke brige

Ova pasmina se često zbunjuje sa kavalir-kralj-chalz-španijelom

Raspon cijena

Cijena za psa ove pasmine kreće se od 25 do 35 hiljada. trljati. Istovremeno, štenad koji se odnose na Petrolex koštat će 15-20 hiljada. trljati., A cijena djece izložbene klase počinje od 70 hiljada. trljati.*

Patuljak koker španijel je minijaturna vrsta lovačke pasmine coker španijel. Životinja se odlikuje energičnim i razigranim karakterom i dobro se slaže sa djecom i drugim životinjama. Izgled mini španijela i opis pasmine ukazuje na njenu dekorativnost, koja se u velikoj mjeri duguje dugi svileni vunu, viseći uši i velike dobre oči.

* Cijene su označene za decembar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet