Kako pronaći hrčak u stanu ako je pobjegao iz kaveza

Hrčci - mala, slatka, lepršava bića koja zahtijevaju minimalnu njegu i odlična su opcija za usavršavanje djeteta u smislu odgovornosti. Međutim, ova prekrasna stvorenja nemaju vrlo ugodnu naviku - vole da pobjegnu. Ovaj članak će razmotriti pitanje: kako pronaći hrčak u stanu ako je pobjegao iz kaveza.

Kako pronaći izbjegli hrčak

Što se prije otkrije bijeg, veća je vjerovatnoća da se životinja može brzo pronaći. Prije svega, nakon što je primijećen gubitak, morate izolirati prostor što više i pogoći pse i mačke iz nje. Potonji naravno može pomoći u pretrazi, ali s većem vjerovatnijom da će hrčak opažati kao rani doručak.

Kako pronaći izbjegli hrčak

Hamster je pobjegao iz kaveza

Bitan! Ako kuća ima otrov od mrava, žohara, miševa i tako dalje, mora ga biti uklonjeno. Ne zaboravite kako su radoznali hrčci radoznali.

Prije svega, morate pokušati samo nazvati kućnog ljubimca. Pametne male životinje sjećaju se njihovog nadimak i čak odgovore na to. Pored toga, u glavi životinje (sa pravilnim obrazovanjem), vlasnik je povezan sa vrućinom, hranom i tako dalje. Uvijek postoji šansa da će beba izaći sami.

Potražite hrčke zvukom i šuštanjem

Najjednostavnija stvar koju treba učiniti ako se hrčak izgubi u stanu je slušati. U slučajevima kada životinja neće izaći samostalno, preporučuje se potražiti ga uho. Lako je u potpunosti izolirati sobu u kojoj je kavez bio, a stajajte u maksimalnoj tišini.

Male životinje u takvim situacijama se rijetko pokušavaju popeti negdje gore. U osnovi, oni traže osamljena mjesta. To može biti torba, noćni ormarić i tako dalje. Ako kućni ljubimac ne spava, na ovaj ili onaj način čini šuštajuće zvukove.

Kako brzo pronaći ako sam samo pobegao

Ako se bijeg dogodio doslovno "Prije naših očiju", potrebno je odmah reagirati. Što duže zategnite situaciju, to će se otežati potom namamiti iz malog bjegunca. Hrčak može naći toplo, ugodno mjesto i samo zaspati tamo. Može se vidjeti ispod baterije ili u blizini računara.

Potražite hrčke zvukom i šuštanjem

Potražite mjesto na kojem se hrčak skriva

Vući hrčke s hranom

Druga opcija, kako uhvatiti hrčak u kući je privući ga s hranom. Međutim, ako samo držite ukusan u ruci, ništa neće uspjeti. Ovdje trebate biti više lukavi. Ako se zna tačno tamo gdje se beba sakrila, najbolje je napustiti kavez pored svog "utočišta", što je prethodno napunio posudu sa hranom i otvaranjem vrata.

Hrčci ne mogu dugo bez hrane i vode. Maksimalno ima dovoljno za 2-3 dana. Naravno, životinja jednostavno neće moći čekati i naletjeti u kuću da jede.

Druga opcija s hranom pomoći će identificirati gdje se nalazi u kojoj životinji. Ako situacija dopušta, možete ostaviti malu opskrbu hranom u sredini sobe, što je prethodno sve posipalo oko brašna. Nakon toga, tragovi će pomoći u razumijevanju u kojem su smjeru životinja pobjegla.

Koristeći zamke

Dugo sjedenje u zasjedu često je vrlo problematično. Ako nađete i uhvatite glodavca brzo, ne radi na bilo koji način, potrebno je pribjeći lukavstvu. Spremne zamke prodaju trgovine za kućne ljubimce, ali možete ih učiniti sami.

Kao zamka možete koristiti redovnu (ne baš veliku) kantu. Na vrhu je prekriven običnim listom papira, na njemu se postavlja hrana. Uz to, trebat ćete izgraditi neku vrstu ljestvice na kojoj će se životinja moći popeti. Kriva se kreće na listu, životinja će jednostavno pasti i neće moći izvući.

Savjet! Najbolje je položiti ručnik na dnu kante tako da beba ne boli.

U ovom slučaju ne bi trebali propasti složene i glomazne konstrukcije koje imaju veću vjerojatnost da će se preplašiti životinju. Pored toga, ne preporučuje se korištenje sistema sa mehanizmom za umanjenje. Ako zamka radi pogrešno, kućni ljubimac može puno patiti.

Vući hrčke s hranom

Stvarajući zamku

Na koji su mjesta hrčci vole sakriti

Da ne bismo dugo razmislili kako pronaći hrčak u stanu, morate biti promatrani. Znajući o mestima u kojima se djeca vole sakriti, možete pronaći bijegitog sasvim lako. Problem je što se lepršava životinja vrlo često penje pod ormarom, pa ako se bijeg pojavi u kuhinji, situacija je vrlo komplicirana. Bit će problematično uhvatiti ga iza brojnih ormara, ostaje samo za namamljivanje.

Neki su vlasnici uspjeli pronaći svoje izbegnute favoriti u kutijama, uvijenim tepihom ili linoleumu, pa čak i u sistemu računarskog sistema. Sva ova mjesta su ujedinjena zbog činjenice da su topla i zanimljive za malu životinju. U skladu s tim, ako je tačna lokacija nepoznata, možete započeti potragu za nekom takvom.

Kako spriječiti hrčke

Vrijedi reći da hrčci vole pobjeći. Sve je u njihovoj prirodnoj radoznalosti i neumoljivoj energiji. Situacija sa pucanjem je komplicirana i činjenicom da možete saznati dovoljno kasno kasno. A ako u stanu postoje i druge životinje, za hrčak može se slabo završiti.

Najpouzdaniji način za sprečavanje bijega je sprečavanje i ispravljanje obrazovanja. U ovom slučaju možete čak i otpustiti kućnog ljubimca i on će se vratiti. Ova opcija ima mjesto koje treba biti, ali ne bi se svaki vlasnik mogao nositi sa zadatkom.

Druga je opcija zaštititi kavez što je više moguće i učiniti je pouzdanim. Vrijedno je pamtiti da životinja može pobjeći ne samo kroz vrata ajar, već i kroz široku bočnu pukotine. Ako dizajn izgleda nepouzdano, mora se ojačati. Najbolje je izvući uglove sa nečim.

Na koji su mjesta hrčci vole sakriti

Ne zaboravite zatvoriti vrata

Bitan! Odabir materijala za zatezanje, vrijedi pamtiti da hrčci vole ugristi. Jednostavan uže, izolet, pa čak i traka, životinja se lako stoji i ponovo će se dobiti besplatno.

Takođe, u pitanju sprječavanja pucanja, vrijedi se brinuti da je kuća hrčkača što je ugodna za njega. Kućni ljubimac mora imati hranu i vodu, omiljene angume i piljevine, iz kojeg bi koštao sebe "gnijezdo". Ako je kućni ljubimac ugodan i dobar, šanse za bijeg značajno će se smanjiti.

Kao što možete razumjeti, hvatanjem hrčka nije tako teško. Glavna stvar koja treba djelovati brzo, zadržavajući se smirenost. Ne zaboravite da je hrčak mala i krhka životinja, pa se ne treba koristiti mehanizmi za slambiranje. Pored toga, morate biti uredni s preuređenjem namještaja.

Članci o temi
LiveInternet