Značajke lijeka "furazolidon" za mačke

Hemijski sastav

Može postojati mnogo uzroka dijareje u mačacima - od banalnog trovanja sa lošom -quality hranom za ozbiljnu zaraznu bolest.

Međutim, bez obzira koji faktori uzrokuju dijareju, sama predstavlja prijetnju zdravlju, pa čak i životu životinje, pa je važno da vlasnik odmah donosi pomoć. Prvo što se savjetovalo je upotreba antimikrobnih i antibakterijskih sredstava. Jedan od njih je frazolidon.

Hemijski sastav

Sastav droge "Furazolidon" uključuje istu aktivnu supstancu u iznosu od 50 mg. Sledeći dodatni elementi dodani su i tabletima: krumpir škrob, laktozno monohidrat, silicijum -free -water -free dioksid, kalijum stearat. Izlazni obrazacAlat se proizvodi u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini. Budući da se koristi i u medicini i veterinarskoj medicini, možete ga kupiti u redovnoj farmacijskoj mreži.

Da li ste znali?Najstariji ostaci domaće mačke danas se nalaze na teritoriji Kipra. Arheolozi ih pripisuju na 7500 g. BC. e. Životinja je sahranjena sa osobom.

Izlazni obrazac

Furazolidon se proizvodi u obliku žutih tableta. Pakovanje sadrži 10 ili 20 komada, 10 u blisteru. U veterinarskoj medicini koristi se i alat u obliku žutog kristalnog praha.

Da li je moguće dati mačiću Furazolidon

Budući da mali mačići još uvijek imaju krhki imunološki sustav, zarazne procese razvijaju brzinu munje, a dijareja može dovesti do dehidracije u najkraćem mogućem roku, ne mogu se po sebi ne mogu tretirati. Da li je moguće dati mačiću Furazolidon"Furazolidon" se ne koristi za mačiće u veterinarskoj praksi, jer je teško podijeliti tablet u skladu s malom težinom, a rizik od predoziranja je sjajan.Sa bilo kojom bolešću trebali biste odmah tražiti veterinarsku pomoć kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice za zdravlje bebe. Veterinar zasnovan na inspekciji, simptomima i analizama utvrdit će uzrok mačića od mačića i propisati efikasan tretman.

Princip djelovanja lijeka

Aktivna supstanca lijeka uništava štetne bakterije i mikrobe, što dovodi do kršenja probavnog trakta životinje. Princip djelovanja lijekaNegativno djeluje na salmonelu, streptokoke, proteusu, gljive iz roda Candida, Lipmybia, Trichomonas, Coccidia, Colibacteria. Učinak lijeka na pseudoznaunlan štap i anaerobne bakterije ne širi se.

Apsorpcija lijeka u stomaku i crijevima događa se polako. Uklanja se mokraćom i izmetom 1-2 dana. Jedna od prednosti lijeka je da se stabilnost patogenih mikroorganizama na aktivnu supstancu razvija polako.

Da li ste znali?Prema zapisima Guinnessove knjige zapisa, najviša mačka na svijetu je predstavnik Pasmina Savannah po imenu Trabble. Njen rast iznosio je 48 cm.

Indikacije za upotrebu

Furazolidon je prikazan za upotrebu za takve zdravstvene probleme:

  • Helminthička invazija, koja je praćena probavnim poremećajima;
  • trovanje hranom;
  • Crijevna infekcija;
  • Dysenyery;
  • Paratiffoid;
  • proliv nepoznate etiologije;
  • rane i opekotine u kojima se razvija zarazni proces.

Upute za upotrebu i doziranje u veterinarskoj medicini

Doziranje za mačku izračunava se na osnovu njegove težine. Potrebno je 1 kg žive težine dnevno 15 mg aktivne tvari, ovo je oko 1/3 tableta. Na primjer, životinjski teži 3 kg trebat će 1 tabletu dnevno. Mačke čija težina prelazi 5 kg također daju 1 tabletu dnevno. Indikacije za upotrebuTablete se sruše i hrane životinji zajedno sa hranom ili se dodaju u vodu i spuštaju iz šprice ili sipaju u usta. Budući da lijek ima gorčinu, malo je vjerojatno da će mačka koristiti svoju slobodnu volju, tako da trebate naučiti kako ga prisilno piti.

Izračunata doza mora biti podijeljena na 2-3 prijema dnevno. Između prijema trebali biste izdržati pauzu od 4-6 sati. Kurs ne bi trebao biti više od 3-5 dana, osim ako je specijalista propisao duži tretman ovim alatom.

Bitan!Uprkos činjenici da se lijek pušta bez recepta, vrijedi samo nakon savjetovanja s veterinarom, koji bi trebao obojiti dozu, frekvenciju i učestalost prijema.

Ako se lijek koristi za tretman crijevne infekcije, tada ima smisla koristiti ga u kombinaciji sa probioticima i enterosorbentima. Da bi se spriječilo dehidracija koja se javlja u slučaju dužeg dijareje, životinja mora biti obilno. Preporučuje se pripremiti 5% rješenja glukoze.

Kontraindikacije i nuspojave

Lijek nije toksičan za mačke i druge životinje. Uz pravilno odabranu dozu, njegova upotreba ne uključuje razvoj nuspojava. Upute za upotrebu i doziranje u veterinarskoj mediciniProizvod se ne može dati u dojavu životinja, jer u ovoj kategoriji testiranje lijeka nije provedeno.Ne možete nahraniti drogu mačku ako ima pojedinačnu furazolidonu netrpeljivost na nju.

Prelazi preporučene norme strogo je zabranjeno. Uz predoziranje, mogućnost upalne štete na živce, alergije, toksični hepatitis je moguć.

Nakon nanošenja lijeka, prvo je važno pratiti stanje životinje kako bi primijetio pojavu nuspojava u vrijeme i obavijestiti veterinaru o njima.

Analogni i cijene

Nema potpunog analognog lijeka. Levomicetin, Loperamid, Metronidazol sličan u akciji slični su u akciji. Trošak furazolidona u tabletima u ruskoj mreži ljekarni iznosi 90-120 rubalja. Za paket od 20 komada.

Uslovi skladištenja

Kako proizvođač ukazuje, lijek se može koristiti u roku od 3 godine nakon njegovog puštanja.Kontraindikacije i nuspojaveSkladištenje lijeka treba izvesti u zatvorenim uvjetima, u rasponu temperature 0...+25 °, u nedostatku vlage i izloženosti suncu. Treba biti izvan pristupa djece i kućnih ljubimaca, daleko od hrane i pića.

Bitan!Prije nego što se lijek daju životinji, trebali biste se upoznati sa svojim rokom isteka. Ako je gotovo, onda je zabranjena droga mački. Ovo može naštetiti njenom zdravlju.

Sažimimo, napominjemo da je frazolidon efikasan antimikrobni agent koji vam omogućava zaustavljanje dijareje u mačkama uzrokovanim bakterijama i mikrobama. Važno je pridržavati se uputa i ne samopoštovati. Da ne biste naštetili kućnim ljubimcem, morate dobiti savjetovanje sa veterinarom.

301

Članci o temi
LiveInternet