Da li je moguće sterilizirati mačku tokom estrusa

Ljudi često ne žele započeti mačke i više voljeti mačke, bojaći se nepoželjnim potomstvom. Zaista, niko ne treba mačići, posebno ako su čistokrvni, mogu biti ozbiljan problem za vlasnika. Verovatnoća da ih priloži je vrlo mala, posebno u velikim gradovima. Najlakši izlaz je lišiti pitomice mogućnosti da zatrudnite i imaju djecu. Ovo zahtijeva hiruršku intervenciju.

Optimalno doba za intervenciju

Ljubitelji životinja često razmišljaju o tome je li moguće sterilizirati mačku tokom šetnje. Najbolje je to učiniti što je prije moguće. Na primjer, preporučena godina:

 • 8 meseci;
 • 10 meseci;
 • 1 godina;
 • 1,5 godina.

Optimalno doba za intervenciju

Grubovi lako podnose sterilizaciju, komplikacije nisu često

Nakon završetka postupka u osam mjeseci, vlasnik je zagarantovano rješavanje problema neželjene trudnoće jednom i za sve. Međutim, vlasnici životinja se često plaše da prerano intervencija može naštetiti krhkom tijelu. Ovi strahovi su neutemeljeni. Ako je mačka zdrava, ne bi trebali nastati problemi. Glavna stvar je slijediti sve preporuke pohađanja veterinara.

Bitan! Složeni rođeni su mnogo opasniji za mladu ženku.

Da li je moguće sterilizirati tokom estrusa

Mlađa životinja, lakše će prenijeti učinak anestezije

Da li je moguće sterilizirati tokom estrusa

Tychka je period kada životinja:

 • Počinje aktivno označiti teritoriju.
 • Traži da je pusti u ulicu. U ovom trenutku, čak i najviše domaćih mačaka hoda dobro.
 • Čeka se intimnost sa mužjakom.
 • Osjeća se povećanjem seksualnog uzbuđenja, priprema se za trudni i rođenje.

Vlasnici često pokušavaju planirati sterilizaciju za ovaj put. Međutim, ova teorija ima mnogo protivnika.

Mišljenja veterinara

Na pitanje je li moguće sterilizirati mačku tokom estrusa, stručnjaci su različito odgovore. Većina stručnjaka daje negativan odgovor, jer u ovom trenutku rizik od krvarenja tijekom operacije i hormonskih kvarova u postoperativnom periodu je odličan. Međutim, kvalificirani hirurg vodi sve rizike na minimum.

Bitan! Da bi se operacija jednom u životu mnogo sigurnija od svake godine da rizikuju zdravlje i život kućnog ljubimca tokom porođaja.

Mogući rizici

Ako dovedete u pitanje je li moguće napraviti sterilizaciju u mački tokom Estrusa, veterinar će odgovoriti pozitivno, dužan je objasniti sve moguće rizike za vlasnika:

 • Značajno povećanje maternice usložnjava njegovu ispravnu vađenje iz tijela životinje.
 • Sterilizacija i estrus mogu se u velikoj mjeri "pogoditi" imunitet ako je životinja prvotno oslabila ili imala hronične bolesti.

Ako se postupak provodi tijekom ESTRU-a, možete izazvati pogoršanje ginekoloških bolesti u mački.

Mogući rizici

Operacija tokom estrusa je nepoželjna

"Standardna" sterilizacija tokom estrusa

Standardni postupak uklanjanja maternice vrši se u svim veterinarskim klinikama. Pravilna priprema smanjuje sve rizike na minimum. Preporučuje se početi kuhati najmanje dvije sedmice prije procijenjene sterilizacije.

Priprema za operaciju

Da biste pravilno pripremili kućnog ljubimca za medicinsku intervenciju, trebate:

 • uzeti testove krvi;
 • uzmi opću analizu urina;
 • podvrgnuti se ispitivanju kardiologa i napravi EKG (posebno ako je životinja 7-8 godina);
 • Napraviti ultrazvuk (prema naznakama).

Ako se otkriju bilo kakva odstupanja od norme, operacija će biti odgođena.

Pažnja! Prije manipulacije potrebno je izvršiti neplanirani tretman iz crva i vakcinacije od bjesnoća. Podaci o tim postupcima unose se u veterinarsku putovnicu životinje. U nedostatku ovih informacija, mačka se ne može dozvoliti operativnom stolu.

Tehnika

Možete kastrirati ženku u prva dva dana od trenutka kada je Estrus uključen. Životinja se vrši rezom trbušne šupljine, trošarina i izvadi maternicu, a zatim se primenjuju šavovi. Nakon ove manipulacije, mačka će trebati dugo nositi Poponka, kako bi se spriječilo infekciju šava.

Postoperativni period

Nakon sterilizacije, glavni zadatak vlasnika je pružiti mačku miru i ne pustiti to u ulicu. Također, životinja treba biti zaštićena od iznenadne temperature promjena i umjereno hrane, jer obilna hrana može izazvati povraćanje.

Nakon operacije, životinja može osjetiti hladnoće ili mučninu

Pažnja! Nakon operacije, životinja se može ponašati agresivno ili, obrnuto, spor. Ovako se manifestiraju odloženi efekti anestezije. Ne biste trebali brinuti - ovaj fenomen brzo prolazi.

Kada je bolje sterilizirati mačku

Idealno vrijeme za intervenciju je razdoblje kada je prvi estrus već prošao. Ovog puta može varirati za različite pasmine. Neko ima pubertetu po pola godine, a za nekoga - ne ranije od 10 mjeseci.

Do prvog estrusa: laparoskopski i standardni za sterilizaciju

Ako želite izvršiti operaciju što je brže moguće, bez čekanja prvog ciklusa, bolje je odabrati laparoskopsku metodu. Ubaci se u trbušnu šupljinu, u njega je umetnuta sonda sa video senzorima, jajnici su izrezani i šavovi su zapečaćeni bez šivanja. Već 2 sata nakon intervencije, životinja može hodati, nije potrebno nositi poponka.

Bitan! Standardna metoda je bolnija, a oporavak životinje je teže, jer ova metoda uključuje izvršenje reza u trbušnoj šupljini.

Sterilizacija nakon ESTRU-a prilikom pokretanja

Ako je prvi estrus upravo završio, bolje je planirati hiruršku intervenciju oko tjedan dana nakon konačnog završetka ovog perioda. Tokom ovog perioda dolazi do stabilizacije hormonske pozadine, tako da životinja dobro podnosi medicinsku intervenciju.

Prednosti sterilizacije

Uklanjanje maternice u mačku s operacijama ima mnogo prednosti, na primjer:

 • zaštita od nepoželjnog potomstva;
 • povećanje životnog vijeka životinja;
 • poboljšanje prirode mačke;
 • Normalizacija hormonske pozadine.

Ali što je najvažnije, mačka će se početi ponašati mirnije i neće tražiti šetnju. Ovo je posebno važno za vlasnike koji drže kućne ljubimce u velikim gradovima u kojima ne možete ostaviti kućne ljubimce već duže vrijeme bez nadzora.

Da bi životinja sigurno trpjela kastraciju, mačka mora biti pravilno pripremljena za medicinsku intervenciju. Ovo će pomoći u izbjegavanju ozbiljnih postoperativnih komplikacija i psihološkog stresa. Ako je sve uspješno prošlo, mačka je barem dobar štedljiv režim najmanje mjesec dana. Tada će brzo vratiti fizičku snagu i konačno oporaviti.

Članci o temi
LiveInternet