Mačke pasmine: sorte i njihov opis

Postoji širok izbor vrsta mačaka. Osoba je dugo eksperimentirala sa genetikom ove životinje, rezultat ovog djela bili su rase različite jedno prema drugoj, slatko, ponekad šokantno. Potpuni popis njih ima oko 100 vrsta.

Pasmine po kategorijama

Pasmine mačaka mogu se razlikovati ne samo u anatomskim karakteristikama: dužinu šape, oblik glave, prisutnost ili odsutnost repa, već i dužinu vune, veličine tijela, boju.

Pasmine po kategorijama

Raznolikost predstavnika mačke

Mačke s dugim

Ove životinje sa bogatim vunenim poklopcem trebaju pažljivu njegu vune. Češljali takve kućne ljubimce nekoliko puta sedmično. Prašina i prljavština akumuliraju brže u gustom vegetaciji, mačka često treba oprati. Zanemareni kaput za životinje postaje povoljno mjesto za život parazita, dovodi do razvoja kožnih bolesti. Sljedeće pasmine mačaka uključuju dugodledu: perzijski, mayn-kun, šumski norveški, sibirski, somalijski, dugodlaki činčila, u boji.

Bitan! Morate posvetiti puno pažnje da se brine za kosu životinje. Kaput od trčanja prekriven je zapetljanjem, parazitima u njemu pasmine.

Pola-majica

U takvim pojedincima vuna obilno raste u ovratniku i na gaće, iako turski kombi ima dugu kosu samo na repu. Mačke imaju debeli podlozi, što im omogućava da izdrže teške mraze, ali komplicira brigu o kućnom ljubimcu. To treba često češljati. Polu -Shitty pasmine mačaka - Američki Kerl, Turska Angora, Burmanskaya, Kuril Bobtail, Neva Masquerade.

Kratke stijene

Pronađeni su različite vrste kratke vune. Kosa može biti gusta, tanka, kovrčava, meka, tvrda. Izgled životinje ovisi o gustoći. Lakše je briga za kratko.

Vrste predstavnika kratkodlake: Abysinian, Američki Bobtail, Bengal, Burma, Britanci, Devon Rex, Kornish-River, Manchec.

Vrste pasmina na osnovu veličine

Kornish-River

Zec

To se odnosi na mininu, don sfinx, ukrajinsku levku. Gole vrste podliježu prehladama, u hladnoj sezoni potrebno je zagrijavati, isključiti ostati u nacrtima.

Vrste pasmina na osnovu veličine

Svijet CAT-a raznolik je u veličini odraslih. Putnički pojedinac može biti malo veći od mače domaće mačke, a neke vrste teže dimenzijama Lynxa.

Pasmina malih mačaka

Rast ovih životinja je 19 cm, najmanji pojedinac je porastao na 13 cm. Težina od 900 g u žena na 2 kg u mužjacima. Male pasmine uključuju Lambkin, Bambino, Manchec, Elf, Minskin. Ove vrste mačaka razlikuju se u prirodi i vrsti vune. Uništeni su samo minijaturnom veličinom.

Bilješka! Zbog svojih dimenzija mačka ne može skočiti visoku, potrebna su povećana pažnja vlasnika.

Srednji

Rasa mačića srednje veličine su univerzalna u sadržaju: oni su neovisni, jedu relativno malo. Po pravilu su to životinje sa dobrom zdravlju. Ova grupa uključuje angoru tursku, sijamsku, burmu, sfingu, škotsku vislouhai, abysinian. Težina odrasle mačke od 2 do 4 kg.

Velike pasmine

Američki kratkodlaki, bengalski, britanski, perzijski, menx, maine-kun-sve ove mačke pripadaju divovima. Njihovi ljudi koji mogu pružiti ljubimac prilično lični prostor za život na istoj teritoriji. Odrasla mačka izgleda kao srednjeg psa: visina do 80 cm, težina do 12 kg.

Najbolje domaće pasmine

Giant Cat Maine-Kun

Najbolje domaće pasmine

Uzgajivači osiguravaju da se čistokrvne mačke ponašaju bolje u kućnom sadržaju. Značajke ponašanja prilagođene su kompetentnim odabirom, kućni ljubimac može biti odabran za pojedine potrebe vlasnika.

Bitan! Trebali biste pokazati svog ljubimca veterinaru na prevenciju svakih šest mjeseci.

Perzijska mačka

Dobro poznata mačka voli mir u Rusiji. Pogodno za čuvanje starijih ljudi. Mačka ima snažno tijelo podmićeno, okrugla njuška s spljoštenim nosom. Zahtijeva konstantnu njegu kose. Rock Standard ne dopušta mrlje u boji.

Zbog karakteristika strukture lobanje, Perzijanci mogu imati problema sa očima, respiratorni sistem. Potrebno je redovno isperiti oči, izbjegavajte čvrstu hranu.

Kućni ljubimac većinu vremena provodi u lažnom stanju, razmišljajući o sobi. U rijetkim slučajevima može igrati.

Sijamska mačka

Da biste shvatili šta su siameske mačke, dovoljno je da ih uvrijedim jednom. Životinja će se sigurno osvetiti. Ova pasmina svijetlo sive boje sa plavim očima ima težak znak. Kućni ljubimac treba opremiti mjesto u kojem će se osjećati sigurno, moći će kontrolirati situaciju na cijeloj teritoriji. Aktivna mačka mora biti periodično hodanje, što omogućava izbacivanje energije, životinja je dobro pozajmljena za obuku.

Tijelo je izduženo, vuna je kratka bez podloge hipoalergene. Predstavnici Siamse imaju problema sa zubima. Trebaju očistiti uši, isperiti oči.

Američka kratkotrajna mačka

Je ljubazan, slaže se sa djecom i drugim životinjama u kući. Mačka ima dugotrajan životni vijek i dobro zdravlje. Odrasli raste do srednjih veličina. Ima mišićno tijelo, bezobrazna njuška. Nijanse pruga na tijelu od crne do svijetle sive. Dvorište karakteriše snažnije tijelo. Mačka je nenametljiva, voli biti pored vlasnika, to je prekrasan pratilac.

Abysinian Cat

Graciozna mačka dovedena je u Evropu iz Abysininije (moderna Etiopija). Slične mačke su prikazane u asirskim crtežima. Preferira da je jedini kućni ljubimac u porodici, treba mnogo igrati s tim. Crvena boja, pojedini predstavnici mogu imati svjetliju nijansu. Silueta je vitka, vrat je tanki i dugačak. Vuna ima nijansu zaravosti zbog činjenice da se kosa neravnom boji: Glavni dio je crveni, savjet je smeđi.

Burma

Smeđa mačka sa medom - očaranim podlogom dovedena je u Evropu iz Burme. Predstavnik ove raznolikosti Fline ima okruglu njušku, malo zaobljeno tijelo, što mu daje izgled mače. Mačka je razigrana, voli da se isplati puno pažnje, često uređuje lov kod kuće.

Bilješka! Stomak je slaba tačka ovog stvorenja. Potrebna je uravnotežena prehrana.

Rijetke i zanimljive pasmine

Burma

"Briton"

Lik je privržen, nezavisan. "Britanci" - Aristocrats, neće glasati uzalud, ne bježati na vidiku stranca. Porodium britanski mačići imaju čvrsto pokucani kratkih šest, što ih čini sličnim plišanim medvjedima. Tijelo je zaobljeno, snažno, glava je velika. Britanska mačka je pogodna za zauzetu osobu koja ne može puno vremena posvetiti kućnom ljubimcu. Petamic briga o jednostavnom.

Bitan! Kućni ljubimac treba očistiti uši nekoliko puta sedmično, isperite oči, režite kandže.

Manks

Predstavnici ove vrste odlikuju se zanimljivošću - kratki rep. Pasmina je uzgajana na engleskom ostrvu zvanom muškarci. Mogu postojati različite boje, vuna je kratka, zbog izduženih zadnjih nogu, oni prelaze skakanje. Ovo je simpatičan razigrani kućni ljubimac, neumtrivno prati vlasnika, za koga je vrlo priložen.

Ragdoll

Velika stijena obične sive boje. Smeđa maska ​​na licu oko oboda glave. Pretplaćen kao psi, vole se igrati sa djecom. Osjeća kada se osoba ne treba gnjaviti, provesti ovo vrijeme, uživajući u usamljenosti ili okupirajući svoje slobodno vrijeme.

Burmese Cat

Svi vanjski podaci ove pasmine podsjećaju na sijamsku mačku, samo je kosa dugačka. Ova životinja je donesena i iz obala bengalnog zaljeva. Mačka daje dojam mudra, ponaša se mirno, umjereno u igri. Kao iza sve duge čistokrvne mačke, potrebna je pažljiva njega vunene vune.

Main-kun

Nalikuje običnom predstavniku domaćih mačaka. Značajke vrsta su četke na ušima i divovskoj veličini. Životinja je dugačka, boja je tradicionalno dimna, ali pronađene su i druge boje. Prekrivač za kosu čak i u ušima i između jastuka šape. Povećana vuna zbog činjenice da je prikaz prikazan za hladno sjever Sjedinjenih Država.

Uprkos impresivnom izgledu i mišićnom tijelu, mačka je vrlo simpatična. Zvijer pokušava biti nevidljiva i ne ometa se vlasnika. Voli se igrati sa djecom, potapšati tvrdi tretman. Bolje je započeti ovu zvijer u velikoj privatnoj kući sa besplatnim pristupom ulici. Tamo će kućni ljubimac moći da se smrdi i zadovoljava svoje lovne instinkte.

Rijetke i zanimljive pasmine

Ispod su najneobičnije mačke koje su takođe vrlo popularne.

  • Manchec - kratak pojedinac, koji se pokazao kao rezultat mutacije. Veoma se slažem sa osobom, voli hodati povodom. Natrag - ranjivo mjesto, ne trebate umetnuti mačku fizičkim naporom, dugim igrama.
  • Škotsko lopov. Spolja je slična "britanskom". Razlika - viseće uši. Mačića mačića voli da stoji na zadnjim nogama i pogleda šta se događa okolo poput suikata. Životinje su umjereno razigrane, lik je uravnotežen.

Mačke pasmine: sorte i njihov opis

Manchec

  • Peterbold. Obdaren je gracioznom vitkom figurom, glava je trokutasta, uši su rezervirana sa strane. Ova zvijer nos je društvena, sviranje, kratka vuna ne zahtijeva pažljivu njegu.
  • Minska koža. Najnoviji eksperimenti felinologa omogućili su da se golo mače dobile kratkim šapama. U ovom trenutku, pasmine su prepoznale mačke Federacije kao eksperimentalni. Ukupno ima oko 100 pojedinaca. Mačka voli da ostane u toplini, zahtijeva puno naklonosti i pažnje sebi.

Bilješka! Kratke-bazne mačke doživljavaju povećano opterećenje na leđima. Fizička aktivnost kućnog ljubimca mora biti minimizirana.

Međunarodna mačka mačke navela je sve pasmine mačaka u abecedi. Nakon što je proučio svoj opis, možete shvatiti koje se mačke ponašaju bolje u kućnom sadržaju, a također se upoznaju sa karakteristikama nege. A puno je pasmina mačaka, tako da postoji dug izbor.

Članci o temi
LiveInternet