Kako dati mačku lijek "depo-poslov"

Opis i karakteristika

"Depot-Provera" je sintetički droga - prigrevni derivat dizajniran za prekid estrusa i, dakle, trudnoću kod životinja. U početku se alat koristio u medicinskoj praksi za liječenje ljudi, a tek kasnije počeo je koristiti rasadnike i uzgajivače za kontrolu brzine nataliteta životinja. Pročitajte više o ovom drogu - dalje u članku.

Opis i karakteristika

Učinak lijeka zasnovan je na mehanizmu suzbijanja ovulacije, a samim tim i nemogućnost koncepcije. To se ostvaruje zbog činjenice da, pod utjecajem aktivne tvari lijeka, jaje ne napušta folikul.

Da li ste znali? Estrogen je ženski seks hormon. Vjeruje se da je odgovoran za ženstvene karakteristike (mekoća, sudjelovanje, zaobljeni tijela tijela). Za razliku od njega, testosteron - muški hormon (brutalnost, bruto sila). Obojica razvijaju i muški i ženski telo, samo u različitim proporcijama. Dok je struktura oba hormona gotovo identična.

Takvi lijekovi imaju prilično veliki broj nuspojava (u velikoj mjeri iz tog razloga, njihova upotreba u medicinskoj praksi je strogo regulirana), koja uključuje kršenje normalne hormonske pozadine. Dakle, ako se porođavanje mačića uopšte nije planirano, on je poželjnije izvesti, jer česta upotreba takvih alata povećava rizik od onkologije i nekih drugih bolesti, o čemu će se raspravljati u nastavku.

Sastav i oblik puštanja

"Depo-poslovi" proizvode se u obliku tableta ili u obliku špricevog ampula napunjenog gotovom ovjesom (1 ml). Glavna aktivna supstanca lijeka je Medroxyprogesteron - sintetički analog seksualnog hormona gestagena.

Sastav i oblik puštanja

Nekretnine, princip akcije

Koncentracija mikroksiprogesterona u tijelu životinje nakon primjene lijeka naglo se povećava. Ova okolnost vodi do zrenja jajeta je inhibirana, a ne doseže normalan ljubavnik zrelosti.

Sintetički analozi seksualnih hormona karakterizirani su naglašeniji učinak na tijelu, iz tog razloga se u takvim sredstvima koriste sintetički hormoni. Ako je započeo, upotreba droge gubi svoje značenje, a samo postupak proveden na vrijeme je efikasan.

Da li ste znali?U liječenju ljudi "depot-proover" koriste se ne samo da spreče trudnoću kod žena. Alat se koristi u terapiji različitih raka rodne i mokraćnog sistema, uključujući rak prostate kod muškaraca.

Indikacije za upotrebu

"Depo-Provere" imenovan je na mačke, ako je potrebno, jednokratno sprečavanje estrusta i naknadne ovulacije. Pored toga, proizvod se može koristiti i redovno, ako se neko razum ne može izvesti.

Primijeniti je ako su mačke zabrane, a zatim se estrus ponovo nastavio.

Nekretnine, princip akcije

Nemogućnost sterilizacije može biti uzrokovana različitim faktorima:

 • bolesti jetre, mokraćnog sistema, srca;
 • netolerancija na anesteziju i druge.
Ponekad je proizvod propisan kao dodatak u tretmanu neoplazme materice. Ova metoda je sasvim komplicirana, dakle, prilikom primjene, potrebno je stalno promatranje stručnjaka.

Bitan!Doziranje i dob iz koje se mogu proći "depo-provisoki" za životinju određuje samo veterinar. Ne radite sami, jer možete izazvati ozbiljnu štetu zdravlju životinje.

Način primjene, doziranje za mačke

Veterinar u sterilnim veterinarskim uvjetima treba ubrizgati na životinju. Ne možete se baviti ovom nespecijalističkom, posebno u domaćim uvjetima.

Za odrasle mačku sa srednjom težinom (do 5 kg), 1 špric ampula (1 ml lijeka) je dovoljna. Ako je mačka veća, možda će joj možda trebala dodatna ubrizgavanje još 1 šprice. Preciznija doza može odrediti veterinar.

Indikacije za upotrebu

Prije nego što iznesete ubrizgavanje, proizvod se mora uzdrmati i liječiti injekciju antiseptikom. U slučaju da se izvrši grupa upotreba "depo-proover", za svaku životinju koristi se zasebna šprica. Lijek se daje intramuskularno ili supkutano

Kontraindikacije i moguća nuspojava

Najčešći uzroci koji isključuju upotrebu proizvoda su sljedeći:

 • Estrus životinje je već započela;
 • ;
 • Individualna netolerancija;
 • onkologija dojke;
 • krvarenje genitalija, čiji je uzrok nejasan;
 • bolesti jetre.

Bitan! Upotreba lijeka "Depot-Provera" povezana je s visokim rizikom od velikog broja nuspojava. Iz tog razloga je lijek za sprečavanje ovulacije u mačci trebao biti samo ako nema mogućnosti za rješavanje problema na drugi način.

Postoji puno "Depotpor" i nuspojava. Slede su oni koji se pojavljuju češće od drugih:

 • Onkologija mliječne žlijezde, maternice i dodataka;
 • Upala u materiji, praćena gnojnim pražnjenjem;
 • hormonski poremećaji;
 • ;
 • Gubitak vune;
 • Oštar skup viška kilograma;
 • Bolesti uzrokovane hormonskim promjenama, posebno, oštećena funkcija štitnjače;
 • Poremećaji centralnog nervnog sistema;
 • Bušenje u probavnom sistemu.

Način primjene, doziranje za mačke

Trošak i analoge "skladišta"

Cijena lijeka je prilično pristupačna i kreće se od 200-300 rubalja. Za 1 dozu. Od analoga, prvo se treba razlikovati, a sredstva za isti aktivnu supstancu i iste kontraindikacije i nuspojave.

Preporučujemo čitanje,

Značajke mjera skladištenja i sigurnosti

Lijek pohranite 5 godina od datuma proizvodnje. Držite proizvod na mjestu gdje ga djeca neće pronaći. Pored toga, takvo mjesto treba biti zaštićeno od sunčeve svjetlosti, pogodne temperature - + 20-25 ° C. Kontraindikacije i moguća nuspojavaMožda bi jedina nesporna prednost lijeka "Depot-poslov" treba smatrati snažnim stabilnim učinkom. Ali negativna tačka prijave je velika verovatnoća razvoja velikog broja nuspojava. Dakle, ako postoji prilika za napraviti bez upotrebe ovog alata, učinite to i ako mačići uopšte nisu uključeni u vaše planove, potrošite

45

Članci o temi
LiveInternet