Vlažni nos mačke: zašto je hladno i šta to znači

Općenito je prihvaćeno da je nos vrsta pokazatelja dobrobiti u mačkama, dodirujući koji vlasnik može suditi o zdravlju kućnog ljubimca. Je li to zaista tako, pokušat ćemo shvatiti ovaj članak. Dalje, detaljne informacije o smislu mirisa u mačkama, mogući simptomi bolesti i mjere njege.

opće informacije

Nos mačaka sastoji se od dva nosna kanala odvojena od tkanine hrskavice. Odgojen zrak ulazi u nazalne komore, iz kojih ulazi u namotane kanale. Na tim se kanalima miris očisti od strane nečistih nečistoća, što omogućava mačku da prepozna prirodu mirisa.

opće informacije

Kotov nos

Posebne ćelije povezane sa Olfaktorkojnom odjelom mozga odgovorne su za priznavanje mirisa. Nosni sinusi obavljaju ne samo funkciju mirisa, već i termoregulatorni i filtriranje. Uvlasni zrak uspijeva zagrijavati do željene temperature i očistiti najmanje molekula i bakterija za prašinu.

Područje dostupno ljudskom dodiru, koje uzima nos životinje, zapravo je koža oko nosnira i naziva se režanj. Prema tome je da vlasnik suci zdravstveno stanje kućnog ljubimca. Lobe nosa zdrave mačke treba biti vlažan, hladan i grub. Ali ne primjetno mokri i hladno.

Zašto je nos cool

Jedna od glavnih funkcija nosnog režnja je termoregulacija životinje. Nepostojanje znozna žlijezda u tijelu mačke dovelo je do činjenice da se hlađenje tijela u vrućim uvjetima javlja kroz nosnu šupljinu i otvorena usta, tako da je nos cool.

Simptomi bolesti

Termoregulacija kroz nos i otvorena usta

Odstupanje od norme mogućih patoloških procesa u tijelu mačaka, na primjer, topli nosni režnik ukazuje na povećanje tjelesne temperature i moguću borbu imuniteta virusima ili bakterijama.

Zašto vlažan nos do mačke

Hidralizovana površina omogućava mačku lakše uhvatiti i prepoznati mirise, na primjer, druge životinje, psi imaju sličnu značajku.

Nosna šupljina

Mokri nos izbliza

Simptomi bolesti

Mačji vrlo vlažni nos najčešće je simptom prehlade ili akutnih respiratornih bolesti. Tipično su simptomi prateći prehlade povećanje tjelesne temperature, smanjenje apetita ili potpunog odbijanja hrane, male fizičke aktivnosti. U ovom slučaju, kaput gubi dobro prekrnjeno sjaj, crvenilo sluznice i suznosti mogući su.

Hladan kućni ljubimac postaje raspoloženi kao dijete, manje često agresivno. Kihne, kašalj i trlja nos svojim šapama, stalno se trudi da se zagrije baterijom, ispod pokrivača ili u naručju vlasnika. Prehlade se rijetko nalaze među mačkama, jer se njihovo tijelo lako nosi sa sličnim patogenima.

Mačka može narušiti imunološku odbranu:

 • Visoka vlaga i nacrti u sobi;
 • Stalni nedostatak korisnih elemenata u tragovima s neuravnoteženom prehranom;
 • hipotermija zbog svečanosti u kišnom vremenu;
 • nije u potpunosti osušen nakon perene vune.

Kućni ljubimac s hladnim potrebama da se osigura odmor i obilno piće. Na primjer, toplo mlijeko, nisko -fatni čvor i voda su dobro prilagođeni. Preporučuje se ublažiti simptome: na vlažne oči pamučnim jastučićem navlažene u kuvanoj vodi i ukloni pražnjenje iz nosa.

Bitan! Ako se mačka ne nosi s bolešću tokom dana, potrebno je savjetovati se sa veterinarskom klinikom gdje će se propisati tretman (posebno napredni slučajevi sa antibioticima).

Vrlo hladan nos u mačkoj može biti znak bolesti koja teče u tijelu, ali mora postojati više simptoma, na primjer, povraćanje, proliv, sporo i apatično stanje, smanjenje ili nedostatak apetita.

Znakovi koji ukazuju na to da je mačka bolesna:

 • Sirovi nos zbog obilnih sekrecija i vrućih ušiju su simptomi nepropusne infekcije (rinotraheitis, panleicopenia itd.Str.)
 • Obilni nazalni pražnjenje s tragovima krvi ili gnoja najčešće je rezultat stranog tijela koji ulazi u nasalni kanal.
 • Obilno otpuštanje iz nosa i suzenje su simptomi alergijske reakcije mačake na nedavno uvedene proizvode, hemijske kuće, lijekove, polen polena, prašinu, duhanski dim itd.Str.
 • Mačka ima vlažan i hladan nos, popraćen smanjenjem tjelesne temperature, može biti znak hipotermije ili otrovnog trovanja.

Vlažni nos mačke: zašto je hladno i šta to znači

Polumjesec u mačkama

 • Vlažan nos u mački, njuškajući kada udisanjem zraka ili disanje kroz usnu šupljinu ukazuju na prisustvo polipovih rasta ili oštećenja sluznice unutar organa.
 • Hladni i blijedo nosni režan može biti simptom anemije ili drugih krvnih problema, plavkasto nijansa kože izveštaja o kardiovaskularnom insuficijenciji, žućkastom - problemima sa jetrom ili bubrezima.
 • Hladni suhi nos sa mogućim gubicima od vune i smanjenje fizičke aktivnosti posljedica je oslabljenog imuniteta, čiji je uzrok neuravnotežena prehrana. Upotreba samo suhe hrane tokom vremena uzrokuje dehidraciju i neuspjeh u radu unutrašnjih organa. Mačke od lovca na prirodu koji su od vitalnog značaja za prisustvo mesa u prehrani.

Vlažni nos mačke: zašto je hladno i šta to znači

Ispuštanje iz mačke u mačku

Bilješka! Ako primijetite da mačka izvuče sumnjivu tekućinu iz nosa, teško mu je da diše, on njuška ili wheezes - obratite se veterinaru koji će dijagnosticirati i propisati pravilan tretman.

Nosna šupljina

Zdrava odrasla mačka sa higijenom, uključujući nos, sama se nosi. Poboljšanje temperature okoline uzrokuje mačku da ima želju da više ližu i piti više da bi vlažio nos nosa. Kad malo leglo ili prašina dobije, neke mačke pokušavaju očistiti nos brisanjem na travu ili lišće.

Pomoć u higijeni nosne šupljine zahtijeva predstavnici ravnih kamenskih stijena, na primjer, Perzijci. Kao rezultat odabira, promjene su se dogodile u anatomskim proporcijama lobanje, što je uzrokovalo kršenje pregrade hrskavice unutar organa. Zato takve mačke u gore ili u blizini pure raste ili se pojavljuje prekomjerna vlaga.

Vlažni nos mačke: zašto je hladno i šta to znači

Pomoć sa nazalnom higijenom za Perzijance

Uklonite prljavštinu i ostaci snota mogu se uredno ubiti pamučnom vunom ili diskom navlaženom u hladnoj kuhanoj vodi. Nakon čišćenja, višak vlage s blagim urednim pokretom uklanja se iz režnja, to će izbjeći pojavu rinitisa kada se nalazi u hladnim sobama. Takva briga može biti potrebna za malog mačića u slučaju rane ekskomunikacije od majke koja ga još nije naučila da se brine.

Vlažni nos mačke: zašto je hladno i šta to znači

Uklanjanje pražnjenja sa nosa sa mokrim pamučnim jastukom

Strogo je zabranjeno koristiti alkohol ili aromatične vlažne maramice za brisanje nazalnih sekreta, jer mogu izazvati sušenje sluznice ili alergijsku reakciju. Ako se oštećenje otkrije na površini nosa (ogrebotine, pukotine, ogrebotine), zabranjeno je liječiti ih jodom ili zelenom bojom. Koncentrirani alkohol kao dio takvih sredstava povećava verovatnoću opekotina, što je rezultat oteklina i poteškoće u disanju mačke.

Bitan! Čišćenje nosne režnja mačke od kontaminanata ili pražnjenja tokom zagušenja, ne možete ući u nosne kanale. Samo vidljivi dio treba obraditi.

Vlažni nos u mački nije uvijek garancija svog zdravlja. Simptomi i privlačnost stručnjaku pomoći će da se pravovremeno izbjegne razvoj hroničnih bolesti.

Članci o temi
LiveInternet