Spitz ili york: ko bi mogao birati, ko je bolji

Želja da se psa pojavi i među stanovnicima apartmana i vlasnika privatnih kuća. Većina stanovnika stanova ograničena je po izboru zbog veličine kućnog ljubimca. Što se tiče minijaturnih pasmina, često se pojavljuje dilema - Spitz ili York, koji odabrati - teško rješenje. Da biste rešili problem odabira između njih, moramo se upoznati sa karakteristikama karaktera, izgleda i uvjetima sadržaja ovih pasa.

Izgled, veličina, boja

Prva razlika između tih pasmina, koja je očigledna je izgled. Ovi psi se odlikuju bojom, njuškama i još mnogo znakova. Jedina mala veličina je slična.

Izgled, veličina, boja

Spitz ili York - težak izbor

Da biste imali ideju o svakoj pasmini, trebali biste obratiti pažnju na određene karakteristike izgleda:

SpitzYork
Tip tijelaTijelo je kratko, vrat glatko prelazi u grebene, a to u kratkom leđima. Grudi su razvijeni, stomak se povukao.Skladan i proporcionalan. Leđa su kratka, stomak je zategnut.
Veličina, težinaProsječni rast je 17-21 cm. Optimalna težina 1,5-2 kg.Rast varira između 15-25 cm. Težina u prosjeku je 2-3 kg.
Boja, vunaBoja vune može imati mnogo nijansi, od bijele do čokolade. Kaput je debeo s podlogom, tenden da uvija malo.Štenad imaju smeđa nijansa, a kod odraslih, zlatni - ashen. Vuna je tanka poput ljudske kose.
Oblik glave. Uši, očiŠiroka lobanja prolazi u usku njušku, tranzicija se izražava. Nos je uvijek crni, uši su male, stojeći, praktički spojene sa vunom.Mala lobanja glatko prelazi u blago izduženu njušku. Oči su srednje, uši su podignute. Prekriven vunom.


Kao što se može vidjeti iz karakteristika, pojava pomeranskog špica i Jorkširski terijer vrlo je različit. Možda će ta činjenica pomoći u odlučivanju koja je pasmina više ukusa - Spitz ili York. Ali nemojte se odlučiti, oslanjati se samo na prioritete u izgledu kućnog ljubimca.

Lik, inteligencija i tendencija treninga

Pored razlika u izgledu, ove dvije pasmine imaju i individualne karakteristike karaktera. Intelektualne sposobnosti i tendencija treniranja u Yorku i Spitzu također su malo drugačiji.

Da biste shvatili ko je bolji - Spitz ili Yorkshire Terrier, moramo pobližiti pogled na karakteristike svake pasmine i upoređivati ​​ih.

Jorkširski terijer

Ovi psi, uprkos njihovom malom rastu, prilično su hrabri i radoznali. Pored toga, vrlo su pričvršćeni za vlasnika i zahtijevaju njegovu pažnju. Visoke intelektualne sposobnosti olakšavaju da ovaj minijaturni pas uči na jednostavnim timovima u kratkom vremenu.

Pomeranski spitz

Ova pasmina kombinira visoku aktivnost i bezobrazni karakter. Kao dijete, špicira su prilično tvrdoglavi i moraju ga odmah učiniti jasnim ko je gospodar. Oni vole vlasnika bez pamćenja i iz tog razloga se dobro slažu sa drugim kućnim ljubimcima i mogu se takmičiti sa njima u liderstvu.

Lik, inteligencija i tendencija treninga

Spitz je posvećen vlasniku

Bitan! Mogućnost obuke je velika zahvalnost odličnim intelektualnim sposobnostima. Zbog tvrdoglave prirode, može biti potrebna pomoć stručnjaka.

Koja je pasmina pogodnija za održavanje u stanu

Pomeranski Spitz i Jorkširski terijer - minijaturne pasmine pasa. Zahvaljujući ovom kvalitetu, oni su odlični za održavanje u stanu.

Spitz

S obzirom na temperament, nisu svi pogodni za Spitz. Ovo je vrlo aktivni pas i treba joj dnevne šetnje. Za aktivni domaćin, takav kućni ljubimac bit će radost. U uvjetima stana Spitz se osjeća sjajno, ali za potpunu sreću potrebna mu je pažnja. Ovog psa trebaju igre i zabavu, u protivnom je dosadno i zahtijevat će pažnju.

York

Yorki su takođe aktivni, ali vrlo se dobro prilagođavaju ritmu vlasnika života. Ovaj pas mogu započeti čak i stariji ljudi, za njih će biti sjajan pratilac u nepovezanim šetnjama.

S obzirom na ljubaznost ove pasmine, kućni ljubimac će se vjerovatno sprijateljiti sa drugim psima u dvorištu.

Bitan! Psi oba pasmina mogu se naviknuti na pladanj. Ovo je vrlo zgodno ako nije moguće često odvesti psa u ulicu. Ali šetnje su potrebne u svakom slučaju.

Stav prema djeci i drugim kućnim ljubimcima

Za obitelji sa malom djecom vrlo je važno da se novi kućni ljubimac dobro slaže sa njima. Takođe, ako kućni ljubimci već žive u stanu, takav je kvalitetan kao prijateljstvo vrlo prioritet za novog kućnog ljubimca.

Ako uporedimo prirodu Spitza i Yorka, tada za obitelji sa djecom, ljubazan York je prikladniji. Paranini su više sebični i mogu se takmičiti sa djetetom za pažnju vlasnika. Isto se odnosi i na vlasnike drugih životinja.

Hranjenje

U tom pitanju prioritet za pomeransko spitz. Zdravlje ovog malog psa je bolje od onog u Yorku, a ovo minimizira problem sa radom gastrointestinalnog trakta. Možemo reći da je špic u ovom pitanju prilično nepretenciozan. Naravno, to ne znači da možete nahraniti raspon sa stola iz tabele. Bolje je napraviti uravnoteženu prehranu od prirodnih proizvoda ili odaberite odgovarajuću premium hranu.

Koja je pasmina pogodnija za održavanje u stanu

York je više izbirljiv u hranjenju

Za Jorkširski terijer bolje je odabrati posebnu gotovu hranu, čiji je sastav odabran posebno za predstavnike ove pasmine. Nije jeftino, ali tretman kućnog ljubimca iz posljedica nepravilnog hranjenja definitivno će se koštati više.

Procjena ostalih kriterija

Da bismo konačno shvatili koja je razlika između ove dvije pasmine i pravi pravi izbor, treba još jednom uporediti glavne kvalitete ovih minijaturnih pasa.

PasminaAktivnostZdravljePovjerenje za autsajdereTendencija dominacije
YorkVisokoSlabProsjekNiska
SpitzVeoma visokoProsjekNiskaVisoko


Kao što se može vidjeti iz tablice, Yorki je tolerantniji i manje ambiciozan u odnosu na Spitz. Prednosti pomerana uključuju veće pokazatelje u vezi sa zdravljem.

Pažnja! Ne sve zavise od pasmina. Važna i čak odlučna uloga se igra obrazovanjem. Zavisi od vlasnika koliko je poslušan i izbalansiran psa kojeg se podiže.

Koju pasminu odabrati

Postoji još nekoliko faktora koji će pomoći odlučivanju koja pasmina da daju prednost. Oni se tiču ​​budućih vlasnika više od samih kućnih ljubimaca.

Dakle, Spicz je pogodniji za vlasnika, koji:

  • Ima dovoljno vremena i truda za svakodnevne šetnje;
  • moći će dati veliku pažnju psu;
  • Nema malu djecu i druge kućne ljubimce;
  • moći će se u potpunosti brinuti za gust kaput Spitza.

Vlasnik Yorka može biti osoba koja:

  • ima prosječnu aktivnost;
  • već ima kućne ljubimce;
  • skloni alergijama;

Ovi faktori nisu pravilo, a sve ovisi o određenoj osobi, ali vrijedi uzeti u obzir sve nijanse. Na primjer, činjenica da je Yorki pogodan čak i za alergijske patenje. Objašnjenje ove činjenice je specifična struktura njihove vune (sličnost kose), što ne izaziva alergijske reakcije.

Stav prema djeci i drugim kućnim ljubimcima

Obje rase su dobre na svoj način

Reziming, možemo reći da i Jorkširski terijer i pomeranski špic mogu postati odlični pratioci za vlasnika. Odlični su za održavanje u stanu i dobro su im se pozajmljuju na treningu.

Ali prije svega, sve to ovisi o vlasniku, jer je njegov odgoj koji igra odlučujuću ulogu. Prije nego što odabere, treba ga shvatiti da, bez obzira na pasminu, svaki pas može biti poslušan i uravnotežen s pravim pristupom svom odgoju.

Članci o temi
LiveInternet