Mačka ima zub: glavni simptomi i mogućnosti liječenja

Stomatologija životinja u Rusiji je slabo razvijena. Stoga, kada mačka ima zub, vlasnici su zabrinuti. Tražite razloge i načine pomoći kućnim ljubimcima. Ovaj članak govori o ovom pitanju svih mogućih stranaka opisano je o uzrocima i mjerama prevencije.

Mliječni zubi i njihova promjena

Mačići su rođeni bez zuba. U drugoj sedmici života bi trebali uzgajati mliječne zube. Proces se završava za 3-4 mjeseca. Normalan fiziološki proces promjene mliječnih zuba odmah počinje konstantnim. Do sedam meseci, ovaj proces je završen.

Mliječni zubi i njihova promjena

Bolesna mačka

Tokom ovog perioda prate usnu šupljinu i stanje desni kućnog ljubimca. Životinja se smatra odraslima kada ima 30 zuba:

 • Pokupšici - popraviti plijen, 12 komada (jednako na gornjim i donjim čeljustima);
 • Očma - životinje ih ubijaju plijenom, 4 komada (jedna lijevo i desno od sjekutova na obje čeljusti);
 • Domole - mali korijenski zubi, 10 komada (4 iznad, 6 dolje);
 • Kutnjari - brusi hranu, 4 komada (jednako na svakoj vilici).

Uzroci trajnih zuba koji ispuštaju

Pravilna prehrana i dobra njega garantuju sigurnost zuba do starosti. Ali, ako, nakon godinu dana života, mačka ima zube, ovo je svedočenje patologije:

Uzroci trajnih zuba koji ispuštaju

Upala desni

 • Ozljeda mekih tkiva usmene šupljine - uzrokuje upalu, ali se lako liječi.
 • Stomatitis - uzroci se ne proučavaju. U desnima, upala napreduje, mačka je bolna za žvakanje, gutanje. Usta mogu osjetiti miris, pljuvački teče. Životinja gubi apetit, težinu. Sa zanemarenom bolešću se ispostavilo da mačka ima sve prednje zube.
 • Kršenje ugriza - donja čeljusti pogrešno su povezani s gornjim dijelom. Klinike ispravljaju patološki zalogaj, to vodi gubitak zuba i bolesti. Estetska strana se ne uzima u obzir.
 • Nedostatak vitamina i minerala. Loša prehrana vodi do nedostatka vitamina, slabosti guma, gubitak zuba.
 • Tartar. Razlog zašto je mačka slučajno imala zub u mekoj hrani iz glavnog stola. Takva hrana smješta se na zubima, postepeno se cementira, formira se Tartar.

Onkološke bolesti, crijevne infekcije, antibiotici i hormonski lijekovi, starost. Ovo su razlozi koji objašnjavaju zašto mačka ima stalne zube.

Reference: Tartar se češće formira u starim, oslabljenim i bolesnim pojedincima.

Simptomi prateći gubitak zuba

Kad se problem nalazi u početnoj fazi, tretman je uspješan. Vlasnici prate ponašanje kućnih ljubimaca kako bi primijetili simptome zubnih bolesti na vrijeme u mačkama i započinju liječenje.

Simptomi prateći gubitak zuba

Na recepciji na veterinaru

Znakovi bolesti:

 • Boli mačku. Odbija pažljivo jesti ili žvakati da ne bi povrijedio bolno mjesto.
 • Postaje agresivan, razdražljiv. Ugrize i ogrebotine vlasnika. Anksiozno meow.
 • Trlja lice šapom, pere, trese glavu - možda je mačka imala penis.
 • Sjedi sa otvorenim ustima.

Vlasnik mora ispitati gumu, jezik. Ako na čeljuni postoje apscesi i konusi na čeljusti, promatra se neugodan miris usta - to su simptomi bolesnih sjekutića.

Plita teče obilno, desni su natečeni, crveni. Krv i gnoj iz usta - prilika za potragu za medicinskom pomoći.

Kogda u mjestu Kota šataûtsâ zbunjuje, ne razdražena, čto delat` - Idut k Veterinaru. Dobne životinje u klinici olakšavaju patnje.

Bitan! Stomatološki problemi počinju postepeno. Pažljivi vlasnik primjećuje simptome na vrijeme. Liječenje po početnim fazama bolesti čuva zdravlje mačaka.

Načini rješavanja problema sa zubima

Kućni ljubimci imaju karijes i gingivitis, kao i osteomijelitis i parodontitis. U početku svi izgledaju kao karijes: emajl je uništen. Stoga, samo dobar veterinar može tačno dijagnosticirati problem.

Obična karijesa prolazi nekoliko faza prije nego što guma upala mačka. Bol se tačno pojavljuje iz ovoga, već u kasnijim fazama.

Znak karijesa - bijelo mesto na fangu ili premolaru. U ovom trenutku vlasnik još uvijek može pomoći mački. Mrlja se tretira hidrogen peroksidom, isperite usta biljnim infuzijama.

Kada nije moguće pomoći, oni idu u veterinar. U arsenalu stomatolog ima posebna kauterizaciona sredstva. Ako ne pomognu, ili se pokreće bolest, upali se bolni element. Operacija se vrši u potpunoj anesteziji, rana je ušivena.

Nekoliko dana nakon toga životinja daje ličinke protiv bolova.

Problemi su rješavani drugi, manje kardinal, metode:

 • Organizirajte odgovarajuću ishranu. Morate prehraniti mačku na najbolje od meke hrane, ali sa slojevitim čvrstim uključivanjem. To pruža potrebni opterećenje na desni.
 • Nanesite lijekove za ojačavanje zuba: antibiotici, antiseptici. Kad se eliminiraju infekcije, u usnoj šupljini nema upale koja dovodi do zubnih bolesti.
 • Ojačati desni sa Metrogil Dentusom, Dentavidin. Lijek je dobro pomogao.
 • Dajte vitamine i održavanje. Šta tačno veterinar određuje nakon ispitivanja životinje. Slabi imunološki sistem, nedostatak vitamina i minerala u prehrani dovode do slabljenja desni. Krvarili su, postaju sadnice bakterija i mikroba.
 • Ojačajte zube vrhunski preljev: Denta-Kiss Gimpet (2-4 tablete dnevno), Beafar Hrskavi jastuci (5-6 komada dnevno), kuhanje sretne mačke.

Uklanjanje zubnog kamena

Stonje za zube dovode do bolova i gubitka zuba. Očnjaci imaju veću vjerojatnost da će patiti. Vlasnici četverogenijskih kućnih ljubimaca trebali bi znati što učiniti kada je mačka imala penis i kako spriječiti gubitak drugih zuba.

Kamen se uklanja samostalno:

 • Može se tretirati hidrogen peroksidom. Vlažna gaza, očistite problem. Isperite usta sa dekocijom bilja.
 • Daju žvakaće igračke-zglobove.
 • Koristite silikonska četka - stavite prst, očistite bolno mjesto.
 • Poljski kamen sa uljtinom navlaženim u posebnom rješenju.

Bilješka! Kada nije moguće nositi se, oni idu u veterinar. Doktorči kamen ručno, ili ultrazvuk.

Načini rješavanja problema sa zubima

Oralna oralna higijena - prevencija zubnih bolesti

Prevencija gubitka zuba

Lakše je spriječiti incizore sjekutića nego liječenje pacijentovog aparata za žvakanje pacijenta:

 • Dijeta. Konzervirana hrana ne čisti zubne emajlu. Pojavljuje se plak. Stoga daju hranu sa čvrstim česticama bogatim vitaminima i mineralima.
 • Hygiene oralne šupljine. Četkajte zube mekom četkom sa paste sa ukusom i mirisom mesa. To se mora obaviti dnevnim postupkom.
 • Pokažite veterinaru. Otkriva problem, pomaže, daje preporuke.
 • Tretirati bolesti guma. Koristite jačanje biljnih kamena, gelova, masti.

Kućni ljubimci pate od zubobolje, kada im vlasnici nisu pažljivi: ne primjećuju povrede usmene šupljine, zanemaruju higijenu. Prehrana samo s mekim konzervativcima dovodi do formiranja plaketa, a dodatno tvori zubne kamenje. Nedostatak vitamina, slabljenje imuniteta, infekcije - uzroke stomatoloških problema.

Prvi znakovi bolesti - salivacija, krvarenje desni, neugodan miris usta - prilika za kontaktiranje ljekara. Dobar vlasnik ne odgađa posetu veterinaru, pokušava izliječiti svoju životinju što je brže moguće.

Članci o temi
LiveInternet